Česko je na hraně počtu uprchlíků, který je schopno absorbovat, řekl Fiala

Kvůli válce na Ukrajině se mimořádně sešla tripartita. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Česká republika na samé hraně počtu uprchlíků, které je bez větších problémů schopna absorbovat. Zástupci odborů i zaměstnavatelů po tripartitě ocenili Fialovu návštěvu Ukrajiny. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka ukázala význam Česka před předsednictvím v EU. Odbory a zaměstnavatelé žádají vládu, aby připravila pro různá odvětví nastavení pravidel pro využití kurzarbeitu. Hnutí ANO volá po novele rozpočtu. Čerpací stanice poslaly ministerstvu financí údaje o cenách pro kontrolu marží při prodeji paliv.

„V současné době je v České republice 270 tisíc lidí, kteří utekli před válečným konfliktem. Musíme si přiznat, že jsme na samé hranici toho, co dokážeme bez větších problémů absorbovat,“ řekl předseda vlády.

Podle něj musí Česko pokračovat v krocích, které pomohou další případné vysoké počty příchozích zvládnout. Zmínil připravované změny zákonů, které upravují víza, zabezpečení, vzdělávání či zaměstnávání uprchlíků. Vláda se shodla také na příspěvcích na ubytování, ministerstvo pro místní rozvoj chystá dotace pro obce na pořízení a rekonstrukce bytů. Senát ve čtvrtek schválil snazší zaměstnávání uprchlíků z Ukrajiny i peněžní dávku.

Podle dřívějších modelů z minulých migračních vln mohlo Česko přijmout takový počet uprchlíků, který odpovídá dvěma procentům obyvatel. Je to něco přes 200 tisíc lidí. „Nechceme od EU, aby se zaváděly kvóty, ale aby existovala finanční solidarita k zemím, které jsou nejvíc postiženy uprchlickou vlnou,“ řekl premiér.

Podle Fialy Česko patří k zemím, které zvládají příliv příchozích nejlépe. Dodal, že Česká republika má největší počet registrovaných na počet obyvatel. Ministerstvo vnitra vydalo dosud kolem 180 tisíc víz ke strpění. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) česká společnost zkouškou prošla mimořádně dobře a náročnější situace ji teprve čeká. „O to důležitější bude udržet sociální smír. Ten bude opakovaně vystavovaný útokům populistů a těch, kteří budou šířit lži, smyšlené příběhy,“ řekl po jednání tripartity ministr.

Brífink po mimořádném jednání tripartity 17. března (zdroj: ČT24)

Podle šéfa odborů Josefa Středuly bude Česko kvůli uprchlíkům muset upravit systém zdravotnictví, školství nebo sociální péče. Středula také po jednání tripartity řekl, že je možné, že v Česku dlouhodobě zůstane až 70 procent lidí z Ukrajiny. Ministerstvo pro místní rozvoj by proto podle něj mělo připravit plán na výstavbu desítek tisíc nových bytů. Předák dodal, že ale nesmějí být rozdíly v přístupu k uprchlíkům a v přístupu k českým potřebným.

Víc než polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Řada mužů, kteří pracovali v tuzemsku, se naopak vrátila do vlasti bojovat. „Struktura osob, které přicházejí, je úplně jiná, než je běžná populace,“ upozornil Středula.

I proto se zapojení na trh práce očekává především ve službách – a třeba i na kratší úvazky. „Potřebují nejdříve dostat děti do jeslí, školek, škol. Potřebují se ubytovat. Pak je otázka, na jaký rozsah pracovní doby budou mít prostor,“ podotkl Hanák.

Mnohé firmy rodinám svých ukrajinských zaměstnanců poskytují podporu. Podle expertů na integraci by Česko mělo využít vzdělání a kvalifikaci příchozích. Podle odborů by bylo užitečné, aby lidé hned při registraci v asistenčním centru svou profesi hlásili.

Události: Senát schválil zákony reagující na uprchlickou vlnu. Prezident je podepsal (zdroj: ČT24)

Ředitelka odboru integrace na trh práce z ministerstva práce a sociálních věcí Anna Dumont považuje zákonně zakotvenou možnost pracovat bez nutnosti pracovního povolení za důležitou. „Od toho si slibujeme, že ti lidé se budou moci soustředit na to, aby si našli práci, na kterou mají kvalifikaci, a nemuseli brát cokoliv,“ podotkla ve čtvrteční Devadesátce. Zároveň věří, že ve chvíli, kdy tito lidé budou mít volný přístup na trh práce, sníží se riziko jejich zneužívání podvodníky nabízejícími zaměstnání.

Uvedla, že podle databáze úřadů, kde ale nejsou všechny pracovní nabídky, jsou nyní nejvíce poptáváni průmysloví pracovníci – zejména pak v odvětví strojírenství a stavebnictví. Podle ní ale existuje také velké množství nabídek v oblasti služeb, sociální péče, zdravotnictví nebo IT.

Fakt, že mezi uprchlíky z Ukrajiny jednoznačně dominují ženy, podle ní bude trh práce determinovat: „Nejen pro zaměstnavatele, ale i pro nás, jako pro státní úřad, bude výzva, abychom sladili nabídku s poptávkou. Nicméně jsme přesvědčeni, že například skrze další vzdělávání nebo podporu částečných úvazků se nám to podaří.“

90’ ČT24: Vliv uprchlíků na trh práce (zdroj: ČT24)

Ocenění cesty do Kyjeva

Zástupci odborů i zaměstnavatelů po jednání tripartity ocenili úterní návštěvu premiéra Fialy v Kyjevě, který čelí ruským vojenským útokům. Středula za návštěvu Fialovi poděkoval. „Chtěl bych vyjádřit poděkování za odvahu, kterou prokázal, a dobrou značku pro Česko,“ uvedl. Fialovo rozhodnutí navštívit Kyjev je podle něj přesně ukázkou toho, co je aktuálně potřeba.

Hanák uvedl, že si váží premiéra, který o svobodě a demokracii jen nemluví. Cesta na území, kde agresor likviduje civilní obyvatelstvo, podle něj vyjádřila jasný postoj a statečnost. „Je to ta správná cesta, jak ukázat lidem příklad a také to, co je Česká republika. Když se blíží předsednictví, ukazujeme, jak významnou částí ČR (v Evropské unii) je,“ řekl. Doufá, že se Česko při předsednictví předvede jako stabilizovaná země se skvělými flexibilními lidmi.

Fiala: Vláda se bude zabývat žádostí Klička o vybavení pro hasiče

Fiala ve čtvrtek večer na Twitteru uvedl, že kabinet projedná žádost kyjevského starosty Vitalije Klička o vybavení pro hasiče. „Žádostí starosty Kyjeva Klička o vybavení pro ukrajinské hasiče se budeme jako vláda urychleně zabývat. Pokud jsme schopni pomoct, uděláme to,“ napsal český premiér.

Klyčko dříve ve čtvrtek řekl serveru Seznam Zprávy, že Kyjev potřebuje požární žebříky nebo dýchací masky. „Potřebujeme vysokozdvižné požární žebříky na záchranu lidí ve výškových budovách. Aby se tam dostali hasiči a mohli hasit. Potřebujeme technickou podporu, speciální masky proti kouři. Potřebujeme humanitární pomoc,“ řekl starosta ukrajinské metropole. 

Odbory chtěji přípravu kurzarbeitu

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Západní státy přijímají postupně sankce, řada zahraničních firem se z Ruska již stáhla. Přerušila vývoz či výrobu ve svých tamních závodech. Situace se projevuje i na cenách ropy a dalších surovin. Dopad to má i na české podniky, některé se dostávají do potíží kvůli výpadku surovin či dodávek.

Odbory a zaměstnavatelé žádají vládu, aby připravila pro různá odvětví nastavení pravidel pro využití kurzarbeitu. Požadují vytvoření vzorových nařízení s podmínkami, aby bylo v případě potřeby možné v EU získat potřebnou notifikaci a zkrácenou práci se státním příspěvkem na mzdy zavést.

„Já jsem upozorňoval na to, aby kurzarbeit byl připraven, ne plošně, ale odvětvově nebo oborově, protože vývoj v automobilovém, ocelářském, sklářském, keramickém a textilním průmyslu už je na hraně nutnosti použití kurzarbeitu,“ řekl Hanák. 

„Už loni dávno před volbami jsme žádali, ať jsou připravena 'slepá' nařízení vlády pro různé typy odvětví,“ uvedl Středula. „Je nutné se připravit. Ty nejkritičtější scénáře by mohly znamenat potřebu velmi rychlé aktivace (kurzarbeitu). Pokud nebudeme připraveni, tak bychom mohli ekonomiku dostat do situace, která není následně zvládnutelná,“ dodal.

Podle zákona by při kurzarbeitu v době výpadku měli pracovníci dostávat za neodpracovanou dobu osmdesát procent výdělku. Stát by poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by doma mohli být jeden den až čtyři dny v týdnu. Podpora by se měla využívat třeba po přírodních pohromách, za epidemie či v různých krizích. 

ANO volá po novele rozpočtu

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová po jednání stínové vlády hnutí ANO sdělila, že vláda by měla co nejrychleji připravit novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Podle Schillerové není dostatek času a je potřeba posílit kapitoly ministerstev zdravotnictví, práce a sociálních věcí, obrany nebo vnitra. „Je potřeba pomoci teď hned firmám,“ dodala.

„Upravíme státní rozpočet až tehdy, až to bude potřeba. Určitě příštích několik měsíců budeme žít s tímto rozpočtem, peníze nikomu nedojdou,“ řekl ve čtvrtek premiér Fiala. K novelizaci kabinet podle něj přistoupí, až budou zřejmé dopady pomoci na rozpočet, a také v jakých kapitolách konkrétně je nutné jej upravit.

Stínová vláda kritizovala kabinet za to, že dostatečně nereaguje na rostoucí ceny energií a pohonných hmot. Podle ANO až devadesát procent zemí EU navrhlo nebo zavedlo plošná opatření kvůli cenám energií. Hnutí opakovaně vyzývalo vládu k odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje domácnostem a firmám a odpuštění DPH na energie alespoň do konce června. Tyto návrhy už dříve koalice odmítla.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje vyhlášku, kterou změní bezpečnostní standard dodávek plynu. Minimální zásoby plynu v zásobnících se mají navýšit ze současných 30 procent na 45 procent. Důvodem je riziko, že by mohla být omezena či dlouhodoběji zastavena přeprava plynu z Ruska do Evropské unie. 

Bezpečnostní standard dodávek plynu je podle Simony Hladíkové ze společnosti RWE Gas Storage, která je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v ČR, mechanismus, který má zajistit takzvaným chráněným zákazníkům bezpečné dodávky plynu od jednotlivých obchodníků. Mezi chráněné zákazníky patří zejména domácnosti, zdravotní a sociální zařízení nebo potravinářské provozy. Pro tyto skupiny zákazníků jsou obchodníci povinni zajistit část bezpečnostního standardu uskladněním plynu v zásobnících.

Čerpací stanice poslaly ministerstvu údaje pro kontrolu marží

Více než devadesát procent čerpacích stanic poslalo ministerstvu financí údaje o cenách pro kontrolu marží z prodeje paliv. Resortu měly zaslat do čtvrtečních 12:00 data o průměrných prodejních cenách pohonných hmot za dobu od 15. února do 15. března. Ke zjišťování marží stát přistoupil kvůli rekordnímu nárůstu cen paliv po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Benzin jen během asi dvou týdnů po zahájení útoku zdražil zhruba o deset korun a nafta o více než 13 korun.

Povinné hlášení cen se podle dřívějších informací ministerstva týkalo více než 2800 veřejných čerpacích stanic. „V následujících dnech budeme tato obdržená i nově doplňovaná data analyticky vyhodnocovat a porovnávat s velkoobchodními cenami na komoditní burze v Rotterdamu,“ oznámil mluvčí ministerstva.

„Předpokládáme, že první výsledky o cenové politice čerpacích stanic v České republice a přiměřenosti, či naopak neúměrnosti jejich marží, budeme schopni z reportovaných dat ve spolupráci s petrolejářskými asociacemi interpretovat a následně prezentovat v průběhu příštího týdne,“ doplnil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. Na základě vyhodnocení pak podle něj ministerstvo financí následně rozhodne o dalších krocích.

Zjišťování výše marží čerpacích stanic má být jedním z nástrojů, kterým chce vláda zasáhnout proti růstu cen pohonných hmot. Vláda také před týdnem rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. V posledních dnech ceny paliv klesají. Podle údajů CCS ke středě zlevnil benzin za uplynulý týden o 1,51 koruny na průměrných 45,13 koruny za litr a cena nafty klesla o 1,34 koruny na 47,69 koruny.

Události: Většina firem nahlásila ministerstvu ceny pohonných hmot (zdroj: ČT24)