Největší rozpočtový škrt je ten v platbách za pojištěnce. Klesnout mají na 1567 korun

UDÁLOSTI: Vláda sníží platby za státní pojištěnce (zdroj: ČT24)

Platby státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce, nezaměstnané a další státní pojištěnce mají od 1. července klesnout z 1967 na 1567 korun měsíčně. Zjistila to Česká televize. Návrh ve středu projedná a prakticky jistě schválí vláda. Právě snížení státních plateb do zdravotnictví je největším škrtem v letošním státním rozpočtu.

Zatímco v posledním předcovidovém roce 2019 poslala vláda pojišťovnám necelých dvaasedmdesát miliard, letos měla tato částka podle plánu minulého kabinetu Andreje Babiše vzrůst na téměř dvojnásobek a dosáhnout hodnoty 138,9 miliardy korun; počínaje lednem se totiž zvedla platba za státní pojištěnce na 1967 korun měsíčně.

Vláda Petra Fialy již v minulých týdnech připouštěla, že poslední navýšení stornuje, a podle informací České televize k tomuto kroku přistoupí na svém nejbližším jednání. Příspěvek by měl klesnout na 1567 korun, což pro státní kasu znamená čtrnáctimiliardovou úsporu. Tu chce kabinet použít na sanování rozpočtového deficitu.

Jedním hlasem ubezpečuje, že škrty ve zdravotnictví neomezí kvalitu a dostupnost zdravotní péče; zdravotní pojišťovny momentálně mají i díky růstu plateb za pojištěnce na svých účtech přebytky za víc než padesát miliard.

„Naši občané se nemusí ničeho bát,“ prohlašuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a lidovecký místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Tom Philipp dodává: „Nebudou se omezovat zdravotnická zařízení, tyto peníze by normálně ležely na účtech pojišťoven a byly by v rezervě.“

Opozice chystá synchronizované obstrukce

Sněmovní opozice návrh kritizuje a nevěří, že k omezení kvality péče nedojde. „Budeme bránit peníze, které naše vláda dala do zdravotnictví, protože zdravotnictví se ukázalo v pandemii jako naprosto klíčové. Nechtěli jsme omezovat jakoukoli léčebnou péči,“ prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.  

Kvůli snížení plateb za státní pojištěnce dokonce chystají opoziční strany zatím největší obstrukce v tomto volebním období. Zabránit brzkému schválení zákona plánuje jak hnutí ANO, tak i SPD. Oba kluby mají celkem 92 poslanců, přičemž už dvacítka poslanců SPD vydržela minulý týden obstruovat pandemický zákon celkem 37 hodin. 

„Předpokládám, že se o tom s hnutím ANO pobavíme,“ poznamenal k obstrukcím předseda SPD Tomio Okamura. „Samozřejmě bude lepší, když v takovém případě budeme spolupracovat. Protože cílem je, aby se zlepšovala dostupnost zdravotní péče pro občany.“

Poslanci začnou o škrtech ve zdravotnictví jednat v březnu. Definitivně by mohli návrh schvalovat v červnu, a na dlouhé chvíle v dolní komoře už vládu připravuje i Alena Schillerová: „Budou taková jednání, jaká budou potřeba – pravděpodobně i noční.“