Policie se zabývá milostí a abolicí pro podnikatele. Hrad tvrdil, že je těžce nemocný, muž zatím dál podnikal

Policie začala zjišťovat, zda se nestal trestný čin v souvislosti s omilostněním a zastavením trestního stíhání podnikatele Pavla Podroužka. Prezident Miloš Zeman podepsal milost a abolici v polovině září. Český rozhlas později upozornil, že i když je podle Hradu podnikatel těžce nemocný, dál podniká a mimo jiné nechal krátce po udělení milosti zapsat do rejstříku novou společnost.

Pavel Podroužek dostal půlroční podmínku za řízení pod vlivem návykové látky, kterou mu Miloš Zeman prominul a rozhodl o abolici, tedy zastavení trestního stíhání, které se týkalo podezření na daňové úniky.

„Pan prezident přihlédl ke zdravotnímu stavu omilostněného, který trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. Tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě,“ zdůvodnil ukončení trestního stíhání a udělení milosti prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Nyní se milostí a abolicí zabývá policie. „Národní centrálou proti organizovanému zločinu byly zahájeny dne 18. ledna 2022 úkony trestního řízení. Trestní řízení je vedeno proti neznámé osobě,“ konstatuje mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Dodal, že policie zatím zjišťuje, zda se mohl stát trestný čin, a nikoho neobvinila.

Český rozhlas v listopadu uvedl, že se Podroužek od roku 2019 dostal do vedení šesti firem a jednu společnost nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co ho prezident omilostnil.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu tehdy zopakoval, že Zeman vycházel ze zdravotních zpráv. Abolici spolupodepsal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Sám Podroužek uvedl, že milost pro něj byla „obrovské překvapení“, žádost podala jeho matka.