Neblahý osud českých lékařů v odboji. Historik Uhlíř získal v Berlíně důležité dokumenty

Události: Dokumenty mapují osudy českých lékařů v odboji (zdroj: ČT24)

Dosud neznámé dokumenty, které podrobně mapují osudy českých odbojářů po zatčení gestapem, se z Lidového soudního dvora v Berlíně podařilo získat historikovi Janu Borisovi Uhlířovi. Zejména jde o trio lékařů, které nacisté zavraždili.

Během druhé světové války se do odboje zapojily stovky lékařů či zdravotníků. Neblahý osud potkal mimo jiné Františka Šimera, Viléma Hlinku a Karla Hradeckého.

Šimer byl primářem interního oddělení plzeňské městské nemocnice a se svým asistentem Hlinkou ukrývali na klinice odbojáře. Jedním z nich byl Karel Prokop, z jehož bytu v jinonickém akcízu se vysílaly tajné depeše do Londýna. Při odhalení gestapem jako jediný uprchl.

„Když ho vedli tmavou chodbou, podařilo se mu vysmeknout a utekl přes zahradu až na Plzeňsko, kde se napojil na ústřední vedení odboje domácího,“ upozornil badatel Jaroslav Čvančara. Prokop byl krátce nato zadržen společně s lékaři, kteří mu pomáhali.

Dokumenty o výsleších i rozsudky

Uhlířovi se podařilo získat podrobné dokumenty o těchto lékařích a všechny se nyní digitalizují. Jde například o protokol o zatčení Šimery, přepis výslechů, obžaloby, vzetí do vazby, ale i rozsudky –⁠ původně byli totiž všichni zmínění lékaři odsouzeni k vězení. „Došlo ale ke změně náhledu německé strany a dostali trest smrti,“ vysvětlil Uhlíř.

Zavražděni byli v září 1943 v berlínské věznici. „Gilotina byla v tu chvíli poškozena náletem, takže se hromadně tři dny věšelo. Říká se tomu krvavé noci, těch našich tam tenkrát zemřelo asi sto,“ dodal Uhlíř.