V pondělí přibylo 15 541 případů covidu. V Česku je zřejmě druhý případ varianty omikron

V pondělí laboratoře odhalily 15 541 nakažených. Lidí, u nichž se nově prokázala nákaza, sice ve srovnání s předchozím týdnem ubývá, ale v nemocnicích se to projeví až s odstupem. Momentálně je tam 6520 covidových pacientů, z toho 1009 ve vážném stavu. Přibývá i nemocnic, které se neobejdou bez pomoci vojáků. Nově pomáhají v Sokolově, Olomouci a na pražské Bulovce. V Česku je také zřejmě druhý případ varianty omikron.

On-line přenos
Koronavirus - prosinec
23:52

Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

20:59

Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

20:53

Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Oproti minulému pondělí se počet hospitalizovaných snížil zhruba o pět stovek, ovšem údaj nemusí být úplný – zpětně se často dohlašují stovky hospitalizovaných denně. Jisté je, že po víkendovém poklesu obsazených lůžek přibývá. Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky budou počty lidí s covidem, kteří končí v nemocnicích, růst ještě nejméně týden.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) čeká pokles hospitalizovaných zhruba kolem Vánoc. Data z tohoto týdne podle něj ukážou, zda bude snižování počtu nových případů covidu pokračovat, nebo bude počet nákaz delší dobu zhruba stejný.

Od úterý nově pomáhá zdravotníkům osmnáct vojáků, zamířili do tří nemocnic – do Olomouce, Prahy a Sokolova. Celkem již v nemocnicích v celé republice pomáhá 350 vojáků. Zlínský kraj nyní žádá, aby do nemocnic a zařízení sociálních služeb přišli i dobrovolníci. V pracovní neschopnosti je podle mluvčí kraje Soni Ličkové řada zaměstnanců.

„Lidé mohou pomáhat v kuchyni, v prádelně, se zajištěním nákupů v lékárně, s dezinfekcí ploch v provozu, drobnou údržbou nebo aktivizací klientů, to znamená, že si s nimi mohou povídat nebo třeba je vzít na procházku. Zajištěním těchto činností vytíženému personálu velmi odlehčíme,“ uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Kraj také žádá o výpomoc lékaře a zdravotnické pracovníky, kteří se mohou obrátit na jednotlivé nemocnice nebo kontaktovat krajský úřad. Do pomoci se zapojí rovněž hasiči.

Možný druhý případ varianty omikron

Laboratoře v Česku v pondělí provedly 113 tisíc testů, asi o 21 tisíc méně než před týdnem. Výsledkem bylo 15 541 pozitivních případů. Pozitivita proti minulému pondělí u všech třech typů rozborů stoupla. V případě nejběžnějších preventivních testů činila 7,13 procenta, před týdnem 6,47 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, vzrostl podíl pozitivních z 14,15 na 14,57 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se pozitivita zvýšila z 30,96 na 31,69 procenta.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková uvedla v pořadu Pressklub na Frekvenci 1, že v Česku je zřejmě druhý případ výskytu varianty omikron, a to v rodině ženy z Liberce, u které se tato varianta viru na konci listopadu v Česku potvrdila jako první. Podle ní by nemělo jít o závažný průběh onemocnění. Bližší informace neměla k dispozici. Mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová řekla, že informaci o druhém případu omikronu nemá k dispozici.

Incidenční číslo se snížilo, na sto tisíc obyvatel připadá v Česku za uplynulých sedm dní 1049 nakažených. Nejhorší zůstává situace ve východní polovině země. Ve Zlínském kraji připadá na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní 1335 nakažených, následuje Olomoucký kraj s incidencí 1283. Vyšší než tisíc je incidenční číslo v sedmi krajích.

Relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde je za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel 477 případů. Karlovarský kraj je ale jedním ze tří regionů, kde incidenční číslo od pondělí vzrostlo. Dalšími jsou Plzeňský a Liberecký kraj. V Královéhradeckém kraji pak incidence stagnovala.

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je ze všech čísel patrné, že se situace zlepšuje. „Ukazují na sestup, ale zůstávají na poměrně vysokých hodnotách a ukazují, že sestup bude pomalý,“ upozornil.

Statistici navíc očekávají, že pokles bude jen dočasný. „Lze nevyhnutelně očekávat, že po Vánocích v lednu či únoru dojde k nějakému dalšímu nárůstu epidemie,“ varoval Dušek. Během svátků se lidé budou často setkávat a v populaci je stále velké množství lidí, kteří očkovaní nejsou a ani nemoc neprodělali. Seniorů je mezi nimi stále asi 335 tisíc. 

Očkování

Zájem o očkování stabilně roste, a to především o posilující dávku vakcíny. V pondělí podstoupilo očkování téměř osmdesát tisíc lidí, o patnáct tisíc více než před týdnem. Pro třetí dávku si přišlo zhruba třiašedesát tisíc z nich. Od prosincového začátku vakcinace už zdravotníci v zemi aplikovali téměř čtrnáct milionů dávek vakcíny.

Lidé, kteří se proti covidu-19 naočkovali jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson, mají od pondělí nárok na posilující dávku už po dvou měsících. Zájemci o takzvaný booster dostanou mRNA vakcíny od společností Pfizer/BioNTech nebo Moderna.

S covidem dosud v Česku zemřelo 33 902 lidí. Na pondělí připadá 54 obětí, na neděli 94. V sedmi předchozích dnech byl počet obětí vždy vyšší než sto. Při dalších aktualizacích ale většinou údaje za poslední dny ještě stoupají.