V sobotu bude na severu republiky silně foukat, na jihu se vytvoří ledovka

V sobotu odpoledne a v noci na neděli se na jihu Moravy a jihovýchodě Čech vytvoří ledovka. Ledovka bývá projevem oteplení, kdy déšť dopadá na prochladlou zemi, a změna počasí se projeví i silným větrem. Vát bude hlavně ve Slezsku a na severu Moravy a také na severu Čech.

Výstrahu na silný vítr vydal Český hydrometeorologický ústav s platností v sobotu od 4 do 18 hodin, a to pro celý Moravskoslezský kraj, sever a východ Olomouckého kraje a také pro Frýdlantský výběžek v Libereckém kraji.

Nárazy větru budou mít rychlost přes 65 kilometrů za hodinu, podle výstrahy hrozí pády ulomených větví či úrazy uvolněnými předměty. Turisté by si měli rozmyslet horské túry a zejména se nevydávat do hřebenových partií.

Odpoledne a v noci na neděli se začne tvořit ledovka, ale jinde než v oblastech, kde bude foukat nejsilněji. Výstraha bude platit od sobotních 12 do nedělních 6 hodin pro Jihomoravský kraj, Vysočinu, východ Jihočeského kraje a jižní část Pardubického kraje.

Ledovka má být slabá, nicméně hrozí úrazy při uklouznutí a problémy v dopravě, uvedli meteorologové.

O víkendu se mírně oteplí, z pátečních teplotních maxim mezi minus 1 a plus 3 stupni Celsia bude v neděli 0 až 4 stupňů nad nulou. V sobotu začne od západu sněžit, na jihozápadě budou srážky smíšené  nebo dešťové. Mrznoucí déšť, ze kterého po dopadu na promrzlou zem vzniká ledovka, bude podle ČHMÚ padat místy.