Policie nařídila šéfovi běloruského fotbalu Bazanovovi opustit Česko. V Minsku předvolali diplomata

Policie nařídila předsedovi běloruského fotbalového svazu Vladimiru Bazanovovi opustit Českou republiku, informoval o tom server Deník N. Bazanova v úterý společně s manželkou zadržela na několik hodin Moravskoslezská cizinecká policie, protože na zápas kvalifikace mistrovství světa fotbalistek v Opavě přijeli bez povolení ke vstupu. Navíc porušili podmínky ministerstva zdravotnictví související s pandemií koronaviru. Běloruské ministerstvo zahraničí si na protest předvolalo českého charge d'affaires.

„Cizincům byl včerejším dnem ukončen pobyt, neboť bylo při pobytové kontrole zjištěno, že nesplňují požadavky stanovené opatřením ministerstva zdravotnictví v souvislosti s podmínkami vstupu do České republiky a byl jim udělen výjezdní příkaz do 1. prosince 2021,“ citoval ve středu Deník N policejní mluvčí Pavlu Jirouškovou.

Čtyřiašedesátiletý Bazanov je spojencem autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, kterému pomáhá udržet se u moci. „Když jsme toho pána poslali do pryč, je jasné, že tady nemá co pohledávat. Neměl by tu být navíc i proto, když je na sankčním seznamu našich spojenců,“ řekl Deníku N ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Úterní zápas fotbalistek v Opavě se nakonec nehrál, protože tři běloruské hráčky měly pozitivní test na koronavirus.

Bělorusko si kvůli kauze předvolalo českého chargé d'affaires Petra Halaxu, informovala agentura TASS s odvoláním na mluvčího běloruského ministerstva zahraničí. „Důrazně protestujeme proti oficiálnímu postupu Prahy v souvislosti se situací, která se stala U. Bazanovovi na území České republiky 30. listopadu 2021,“ řekl k incidentu mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Anatol Hlaz. Dodal, že Minsk požádal Prahu o náležité vysvětlení. „Předseda běloruského fotbalového svazu je už na cestě do Běloruska,“ dodal.