Deset škol a minimálně 390 tříd je zavřených kvůli covidu. Situace se podle hygien zhoršuje

Covid-19 už v Česku zavřel deset škol, přes 390 tříd je v karanténě. Další základní škola z Jihočeského kraje se uzavře od pondělí. Vyplývá to z informací, které ČT poskytly všechny krajské hygienické stanice. Čísla však nemusí být úplná, o uzavření školy může rozhodnout i její ředitel, například když nemá dost učitelů.

„Aktuálně máme v Ústeckém kraji uzavřené tři školy, dvě v okrese Teplice a jednu v okrese Louny,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Ústeckého kraje Lenka Šimůnková. Ústecký kraj spolu s Jihomoravským mají podle informací hygien největší počet uzavřených škol – každý kraj tři. „Pokud to situace a zjištění na místě dovolí, snažíme se maximálně o zachování školní docházky dětí,“ zdůraznil ředitel KHS Jihomoravského kraje David Křivánek.

Ve čtvrtek zavřeli hygienici kvůli covidu-19 gymnázium v Chrudimi. Podle vedoucího odboru školství krajského úřadu Martina Kisse jsou v kraji i další školy, které jsou na tom podobně – část žáků či pedagogů je v karanténě nebo jsou nemocní. „Toto je ale první případ, kdy se hygiena rozhodla vydat rozhodnutí o uzavření,“ uvedl Kiss. Studenti Gymnázia Josefa Ressela přešli na povinnou distanční výuku. Podle Kisse se do školy vrátí po sedmi dnech, předtím se budou muset všichni otestovat.

Příští pondělí se uzavře jedna základní škola v Jihočeském kraji. „Dohodl se na tom ředitel školy se zřizovatelem kvůli vysoké nemocnosti dětí – nejen na covid,“ dodala Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje.

Kromě zavřených celých škol je v karanténě také velké množství tříd. Podle informací šesti krajských hygienických stanic se už jedná o minimálně 392 tříd. Číslo se ale podle hygieniků často mění. „Kolegyně neustále řeší další a další případy,“ popsala mluvčí KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Podnět k uzavření školy kromě hygieny může dát ředitel školy. „Dle našich zkušeností nevydáváme rozhodnutí o uzavření školy my jako KHS, ale rozhodne tak ředitel školy nejčastěji z důvodu absence většiny žáků i učitelů ve škole,“ konstatovala mluvčí KHS Středočeského kraje Šalamunová.

Situace ohledně covidu se ve školách zhoršuje

„Výskyt nákazy ve školách narůstá,“ upozornila Lenka Labudová z KHS Pardubického kraje. Souhlasí s ní přitom i Petra Langová z plzeňské hygieny. „Epidemiologická situace s ohledem na problematiku onemocnění covid-19 se ve školách v Plzeňském kraji zhoršuje.“ Za nárůst případů podle ní může přenos onemocnění v rodině nebo docházka dětí na různé kroužky.

Kompletní uzavření škol se podle informací krajských hygien zatím vyhýbá sedmi krajům. Konkrétně jde o kraj Královéhradecký, Liberecký, Karlovarský, Zlínský, Moravskoslezský, Olomoucký a Vysočinu.