Platí výstraha meteorologů před silným větrem. Ten zastavil horní úsek lanovky na Sněžku

Silný vítr v sobotu zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na nejvyšší tuzemskou horu. Spodní úsek z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Na hřebenech Krkonoš by mohl mít vítr v nárazech rychlost až devadesát kilometrů v hodině. Meteorologové pro sobotní den vydali varování, týká se to zejména částí Vysočiny, Moravy a Slezska.

Meteorologové pro sobotu vydali varování před silným větrem, zejména pro Vysočinu, Moravu a Slezsko. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí předpovídá vítr s nárazy o rychlosti až sedmdesát kilometrů v hodině. V noci na neděli má vítr slábnout, ale později v neděli zřejmě opět zesílí.

V Pardubickém kraji lámal v sobotu vítr stromy a dělal škody na budovách. Hasiči kvůli větru od rána do podvečera vyjížděli k asi třiceti událostem. V České Rybné na Chrudimsku spadly dva stromy na chatu. Nikdo nebyl zraněn, uvedli pardubičtí hasiči na webu.

Kvůli silnému větru by lidé v dotčených oblastech měli zajistit okna a dveře, upevnit volně položené předměty a zabezpečit skleníky. Meteorologové doporučují omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny hor. 

Silný vítr zasáhl Česko také minulý týden ve čtvrtek. Klientům pojišťoven způsobil škody za téměř sto milionů korun. Jde většinou o poškozené střechy, přístřešky, skleníky a pády stromů a větví. Bez proudu bylo několik set tisíc domácností.