V Česku se znovu potvrdila ptačí chřipka. Veterináři vybijí ohnisko na Jihlavsku

Po měsíci se v Česku znovu potvrdila ptačí chřipka. V letošním čtyřicátém ohnisku v Rohozné u Jihlavy na Vysočině je pět tisíc kusů drůbeže, hlavně hus. Veterináři je vybijí. Podle Státní veterinární správy (SVS) jde o nízce patogenní chřipku subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. Před měsícem šlo v Trhových Dušníkách na Příbramsku o vysoce patogenní typ choroby.

„SVS nařídí mimořádná veterinární opatření a všechna drůbež v chovu bude utracena. Kolem ohniska bude vymezeno dvoukilometrové ochranné pásmo. V tomto pásmu budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která zakážou přesuny drůbeže, bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže,“ informoval mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Krajští veterináři předpokládají, že drůbež vybijí v počátku příštího týdne. „Pokud se utrácí větší množství drůbeže, tak se to musí zorganizovat,“ vysvětluje ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka. Chovatelé mají zakázáno drůbež porážet, přemisťovat nebo prodávat.

V Rohozné je podle údajů na webu jediná velká husí farma na Vysočině, která se zabývá i líhnutím housat. Husy se tam chovají od roku 1974. Chov dřív patřil zemědělskému družstvu, v posledních letech funguje jako rodinná farma.

„Je nám to velice líto, ale bohužel musíme potvrdit informaci, že na naší farmě byla potvrzena ptačí chřipka. Což pro nás znamená, že nemůžeme odbavit žádnou z objednávek od dnešního dne dál a bohužel přijdeme o všechna zvířata,“ avizovali farmáři ve čtvrtek s tím, že příští rok chtějí chov obnovit.

„Zásah to je přímo fatální. Nejsme jenom producenti masa, ale zároveň líhňaři a producenti housat. Dojde k utracení jak chovných, tak výkrmových hus, což je zásadní problém,“ vysvětlil pro ČT24 majitel farmy Rohozná Josef Tříska.

Podzim býval klidný

Veterináři před dalším výskytem choroby varovali už před měsícem. „Virus ptačí chřipky je v populaci volně žijících ptáků evidentně do jisté míry stále přítomný, i když je infekční tlak ve srovnání s chladným zimním a jarním obdobím nízký,“ konstatoval už dříve Petr Majer z veterinární správy.

Chřipka se v posledních letech na podzim v tuzemsku nevyskytovala. „Je proto i nadále nutné dodržovat pravidla hygienické bezpečnosti v chovech, zejména zabránit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky,“ doplnil tehdy Majer.

V Česku veterináři letos utratili již zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Podle Agrární komory to může znamenat výpadky na trhu s kachnami. Kuřecího masa a vajec se výpadky zatím netýkají.

Nízce patogenní chřipku v chovu zjistili veterináři v Česku naposledy v roce 2010, u volně žijících ptáků v roce 2012. V následujících případech, stejně jako v letošních ohniscích, šlo vždy o vysoce patogenní variantu.

Na Vysočině letos odborníci identifikovali ptačí chřipku v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Na postižené farmě nechali veterináři 20. února utratit okolo tří set kusů drůbeže.