Archeologové u Opavy vykopávají pravěké kostry. Mrtví skončili v zásobárnách jídla

Události v regionech: Nález pravěkých koster na Opavsku (zdroj: ČT24)

Unikátní nález odkryli archeologové v Neplachovicích na Opavsku. Zachovalé ostatky šesti pravěkých lidí staré asi čtyři tisíce let ukrývaly zásobnicové jámy více než metr a půl pod zemí. Pracovníci Slezského zemského muzea v Opavě předpokládají, že koster může být na místě daleko víc. Archeologické práce dál pokračují.

Na pozemku školy v Neplachovicích má vzniknout nové hřiště, stavební dělníky ale u školy předběhli archeologové. „Máme tu dva jedince, jeden je uložený na zádech s pokrčenýma nohama. A zvláštní je, že ten druhý je sem hozený,“ popsal unitkátní nález archeologický asistent David Galia.

Archeologové museli nejprve vytěžit veškerou hlínu z jámy, pak přišly na řadu mnohem jemnější nástroje. „Pracuje se se skalpelem. Nejtěžší je, než chytnete první kostičku. Musíte odkrývat postupně po kostičce. Každý kousek hlíny, abyste chytil obrys kostry,“ popisuje Galia.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Celkem už našli odborníci šest zachovalých koster, což je pro území českého Slezska unikát. Kostry nebyly uloženy jako při běžném pohřbu, ale prakticky naházeny ve starých zásobnicových jamách. Archeologové pracují s verzí, že sídliště mohlo být napadeno a došlo k tragédii.

„Kostra, která byla v polosedě, ležela v rohu jámy, druhá byla položená na opačné straně. Jsou to jámy, které původně sloužily na zásoby a uložení obilí, nějakých živočišných produktů a podobně,“ vysvětlil konzervátor a restaurátor Ondřej Klápa.

Analýza kostí ukáže zranění

Po vyzvednutí budou kosterní pozůstatky převezeny do Prahy k antropologické analýze a také pod rentgen, který může odhalit i stopy zranění. „Budeme provádět i genetiku, abychom vystopovali, jestli se jedná o příbuzenskou linii místního obyvatelstva. Chceme dělat i stronciovou analýzu, která pomáhá k určení, odkud obyvatelstvo bylo,“ uvedl vedoucí archeologického oddělení Slezského muzea v Opavě Jiří Juchelka.

Archeologové mají vytipovaných ještě dalších patnáct jam, které musí odkrýt. Také u nich je předpoklad, že by v nich mohly ležet kostry.