Po silném větru přetrvávají problémy ve středních Čechách

Společností ČEZ Distribuce zrušila k pátečním 22 hodinám kalamitní stav v šesti středočeských okresech, vyhlášený zůstává na Berounsku, Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Praze-západ a Rakovnicku. Jeho příčinou je velmi silný vítr, právě kvůli němu byl kalamitní stav v kraji vyhlášen ve čtvrtek večer. Bez elektřiny je v tuto chvíli přibližně 800 domácností a dalších odběrných míst. Předpoklad odvolání kalamitního stavu bude v sobotu dopoledne. Vítr způsobil klientům pojišťoven tisíce škod za desítky milionů korun.

K pátečnímu večeru je zrušen kalamitní stav pro okresy Benešov, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Praha-východ a Příbram. „Poruchy se nám daří opravovat, bohužel v průběhu dne (pátku, pozn. red) začalo opět silně foukat především ve středočeském regionu a poruchy opět přibývaly,“ uvedla mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Společnost pracuje na jedenácti poruchách na vedení vysokého napětí, zapojily se stovky pracovníků poruchových čet, dispečeři, operátoři call centra a také subdodavatelské firmy. „Situace se uklidnila, poruchy na vedení vysokého napětí se nám daří opravovat. Zároveň pracujeme na opravě poruch na hladině nízkého napětí. Předpoklad obnovení dodávky je během zítřejšího (sobotního, pozn. red) dopoledne,“ doplnila mluvčí.

Podle ní mohou být i během soboty hlášeny nesnáze, především na hladině nízkého napětí, protože lidé mohou jezdit na kontrolu svých chat a podobně. Pro nahlášení mohou volat na bezplatnou distribuční linku 800 850 860 nebo využít webové stránky.

Nejvíce výjezdů spojených se čtvrtečním velmi silným větrem měli středočeští hasiči na Kladensku, přes dvě stovky. K pátečnímu ránu zaevidovali přes šestnáct set událostí spojených s větrem, počet zásahů ale klesl na 1210, protože některé ohlášené popadané stromy lidé odstranili před tím, než se k nim hasiči dostali.

Od rána už výjezdů dramaticky nepřibylo, odpoledne převažovaly též zásahy na Kladensku, Nymbursku, Mladoboleslavsku a v Praze-západ. V ranních hodinách bylo v regionu téměř sedm tisíc odběrných míst bez elektřiny, ve čtvrtek večer jich bylo přes sedmdesát tisíc.

Potíže vítr působil zejména v západní polovině země, kde vyvracel stromy, lámal větve, někde poničil střechy. Popadané stromy na několika místech zastavily dopravu a na Náchodsku zranil padající strom člověka. Po čtvrtečním silném větru ale bylo už v pátek počasí klidnější.

Studio ČT24: Následky silného větru (zdroj: ČT24)

Kalamitní stav v sedmi okresech

Na Havlíčkobrodsku, kde byl rovněž vyhlášen kalamitní stav, jej energetici zrušili už v poledne. K sedmé hodině ranní bylo bez elektřiny sto domácností, poruchy na vysokém napětí už byly opravené. 

Společnost ČEZ ve čtvrtek vyhlásila kalamitní stav v Pardubickém kraji v okresech Chrudim a Pardubice, ve pátek ve 12:00 byl zrušen. Starosta Chrudimi František Pilný (ANO) vyzval obyvatele města, aby nechodili do parků, lesů nebo k velkým stromům, neboť hrozí, že spadnou. 

V Královéhradeckém kraji ráno zůstávalo bez proudu 470 domácností. Pro okresy Trutnov a Náchod stále platil stav kalamity, který byl ale k poledni energetiky odvolán. Kvůli větru se ve čtvrtek na obou úsecích ocitla mimo provoz kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku, může být v provozu do 60 kilometrů v hodině. V pátek se kvůli silnému větru nerozjel horní úsek lanovky.

V Libereckém kraji se energetikům podařilo během noci odstranit většinu poruch vysokého napětí, které poškodily popadané stromy a ulámané větve. Díky tomu mohli k pátečním 9:00 odvolat kalamitní stav, který vyhlásili ve čtvrtek večer pro Českolipsko. Kvůli patnácti poruchám na vysokém napětí bylo bez elektřiny čtyři a půl tisíce domácností. Energetici však v regionu stále pracují na obnovení dodávek energie, bez elektřiny byly v pátek ráno desítky domácností. 

„Vůbec nejvíce ve čtvrtek foukalo na hřebenech Krkonoš, na Sněžce to bylo i přes 150 kilometrů za hodinu,“ uvedl meteorolog ČT Jan Šrámek. V nejvyšších polohách Krkonoš dosahoval síly orkánu. Velmi silný vítr se vyskytoval především v západní polovině Čech, ale silně foukalo i ve velkých městech. 

Například v Praze to bylo přes sto kilometrů za hodinu, podobně i v Ústí nad Labem. Největší problémy a zásahy hasičů pak všeobecně byly v Plzeňském a Středočeském kraji a v Praze.

Pojišťovnám už klienti nahlásili stovky událostí

Silný vítr, který zasáhl republiku ve čtvrtek, způsobil klientům pojišťoven tisíce škod za desítky milionů korun. Pojišťovně Kooperativa nahlásili klienti šest set škod. „Jejich celkovou výši odhadujeme na 24 milionů korun,“ řekl mluvčí společnosti Milan Káňa. Další škody budou podle něj přibývat v následujících dnech. Většinou jde o poškozené střechy, fasády a přístřešky. „Ale evidujeme již i několik desítek vozidel poškozených padajícími stromy a větvemi,“ dodal.

Generali České pojišťovně během čtvrtečního odpoledne klienti nahlásili 460 škod způsobených vichřicí, pády stromů a také přepětím. „Aktuálně jsme vyřídili přes tři stovky hovorů, v jejichž rámci škody registrujeme,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek. Očekává, že Generali zaregistruje po vichřici kolem tří tisíc škod. „Předpokládáme, že další nápor hlášení škod bude po víkendu, kdy lidé pojedou zkontrolovat své rekreační nemovitosti,“ podotkl.

Aktuální odhad pojišťovny Allianz je tři až pět set škod s celkovou škodou do deseti milionů korun. Jde především o poškozená auta, domy, skleníky a poničené střechy. Pojistné události hlásí klienti napříč celou republikou, uvedla mluvčí pojišťovny Kateřina Pavlíková.