Obyvatelé třinácti obcí si zvolili nová zastupitelstva

V třinácti obcích lidé v sobotu zvolili nová zastupitelstva. Hlasování zorganizovali v obcích, kde se původní zastupitelstva z různých příčin rozpadla, nejčastěji pro neshody mezi členy. Výsledky voleb zveřejnil Český statistický úřad. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou zveřejněny ve Sbírce zákonů.

Volilo se v obcích Částkov na Tachovsku, Hory a Mírová na Karlovarsku, Hraběšice na Šumpersku, Kobylnice na Kutnohorsku, Kolešov na Rakovnicku, Malíč na Litoměřicku, Mohelnice nad Jizerou na Mladoboleslavsku, Pletený Újezd na Kladensku, Sedlečko u Soběslavě na Táborsku, Slunečná na Českolipsku, Vysoká Lhota na Pelhřimovsku a Vysoký Újezd na Královéhradecku.

V Petrovicích na Kutnohorsku nebyla podána žádná kandidátka a volby se tam proto neuskutečnily.

O 81 mandátů usilovalo 179 platných kandidátů. Registrováno bylo 24 kandidátních listin. O post zastupitele se ucházelo 68 žen a 111 mužů, mandát nakonec získalo 27 žen a 54 mužů. Nejstaršímu zvolenému zastupiteli je 73 let, nejmladšímu 22 let.

Volební účast překročila šedesát procent. Nejvyšší zájem zaznamenal ČSÚ v obci Slunečná na Českolipsku, kde účast překonala 85 procent. Naopak nejmenší byla ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku s necelými 27 procenty.