Sněmovní vyšetřovací komise schválila zprávu o Bečvě. Postup státního zástupce míří na přezkum

Sněmovní vyšetřovací komise schválila závěrečnou zprávu o vyšetřování havárie na řece Bečvě. Komise požádala o svolání mimořádné schůze sněmovny, aby závěrečnou zprávu projednala. Postup státního zástupce pak přezkoumá Krajské státní zastupitelství v Ostravě, zjistil server iROZHLAS.cz. Podnět na přezkum podala obhajoba, a to poté, co vsetínský státní zástupce Petr Bareš zamítl stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání jako nedůvodné.

Žalobci tak nyní prověří především okolnosti, za kterých byla z vypouštění nebezpečných látek obviněna firma Energoaqua a její šéf Oldřich Havelka. Práce kriminalistů tak může podle serveru nabrat až dvouměsíční zpoždění.

Podnět vyřizuje olomoucká pobočka Krajského státního zastupitelství v Ostravě. „V rámci dohledové prověrky přezkoumáváme postup státního zástupce. Kolega si teď vyžádá spis,“ řekl serveru šéf olomoucké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ostravě Vít Kasík. Čas na rozhodnutí, zda podřízení během vyšetřování pochybili, či nikoli, bude mít olomoucká pobočka do poloviny listopadu.

Podle dozorujícího státního zástupce Bareše se tak po dobu dohledové prověrky práce vyšetřovatelů na případu částečně zastaví. Původně chtěl případ uzavřít do konce roku. Teď se ale podle iRozhlasu zdá, že se to nestihne. „Dojde ke skluzu v průběhu vyšetřování, protože je jasné, že nějakou dobu nebudeme moci se spisem nic dělat,“ uvedl.

Znalec ukázal na firmu Energoaqua

Policie obvinila firmu Energoaqua a jejího šéfa Havelku v červnu z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Kyanid, který loni 20. září unikl do Bečvy, poškodil na zhruba 40 kilometrech řeky celý vodní biotop. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun ryb.

Pátrání soudního znalce Jiřího Klicpery po viníkovi úniku trvalo téměř osm měsíců a podle něj kyanidy vytekly do řeky z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Posudek ukázal na firmu Energoaqua, spravující areál. Havelka odmítl, že by společnost otravu Bečvy způsobila. Již dříve avizoval, že se bude dále bránit, což nyní serveru zopakoval.

Zpráva vyšetřovací komise

Sněmovní komise k vyšetřování otravy řeky Bečvy z loňského září schválila v pátek ráno téměř jednomyslně závěrečnou zprávu a požádala předsedu Poslanecké sněmovny o svolání mimořádné schůze. Podle předsedkyně komise Marie Pěnčíkové (KSČM) zprávu uvolní v pondělí po korekturách. Závěry nechce prezentovat před tím, než dokument dostanou poslanci. Mimořádná schůze by se podle členů komise měla sejít do konce září.

Pěnčíková uvedla, že dokument bude zveřejněn celý, aby veřejnost dostala úplné informace. Ve čtvrtek komise jednala o tom, že část věnovaná policejnímu vyšetřování by mohla být neveřejná, protože jde o živou kauzu.

V komisi, ustavené v dubnu, zasedlo devět poslanců, pro závěrečnou zprávu nehlasoval v pátek jeden, uvedli Pěnčíková spolu se zpravodajem dokumentu Petrem Gazdíkem (STAN).