Státní zástupce zamítl stížnosti dvou obviněných v kauze otravy Bečvy

Státní zástupce zamítl stížnosti proti zahájení trestního stíhání v kauze otravy Bečvy. Jsou podle něj nedůvodné. Podali je obviněný člověk i firma. Podle dřívějších informací jde o společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího jednatele Oldřicha Havelku. Policie je obvinila v červnu pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými živočichy a rostlinami. Při otravě řeky loni v září uhynulo asi čtyřicet tun ryb.

„Vše je již doručené. Stížnosti byly zamítnuty jako nedůvodné,“ sdělil bez dalších podrobností Bareš.  

Podle Havelky však nebylo zamítnutí nijak odůvodněné. „Naše právní zastoupení připravuje další kroky,“ dodal. Havelkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest.

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy.  

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na čtyřiceti kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes čtyřicet tun ryb.