Zájemce o řidičák čekají nové otázky, zaměří se na konkrétní situace v provozu

Testovacích sady u zkoušek na řidičské průkazy se rozšíří o 120 nových otázek. Zaměřovat by se měly na konkrétní situace v provozu a případná rizika. Prvních 35 nových otázek by se mělo v testech objevit od 24. října. Na tiskové konferenci to oznámili zástupci ministerstva dopravy, policie a asociace autoškol. V současnosti je v testovacích sadách 855 otázek. Každý žadatel u zkoušky řeší 25 příkladů.

„Cílem nových otázek je, aby donutily zájemce o řidičské oprávnění se teoreticky vzdělávat a následně své znalosti více aplikovat v praxi,“ řekl Milan Janda z ministerstva dopravy. Podle něj by tyto změny měly eliminovat situace, kdy se žadatelé nazpaměť učí testové příklady. Naopak by je nové otázky měly více nutit k pochopení pravidel a zásad provozu.

Nové otázky budou mít podle ministerstva zcela jinou formu. Jejich obrazová podoba se bude zaměřovat na konkrétní situace a nebezpečí, příčiny dopravních nehod, na zranitelné účastníky v provozu, jako jsou cyklisté nebo chodci, a také na možné problémy dopravy ve zhoršeném počasí.

„Snažili jsme se zaměřit na všechny věci, které jsou obecně nejrizikovějším faktorem na pozemních komunikacích a velmi často je není možné zažít u závěrečné zkoušky. Exaktním případem jsou tramvaje, dálnice,“ přiblížil předseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička. Testy budou nově obsahovat i video ukázky.

Křižovatka
Zdroj: Autoškola-testy.cz

Janda doplnil, že systém bude otázky u zkoušek generovat tak, aby se v sadě 25 příkladů, které každý žadatel skládá, objevily některé nové. Také řekl, že současné otázky nejsou špatné, změna však více odráží dnešní trendy. Na tvorbě aktualizovaných příkladů spolupracovalo ministerstvo s úřady, policií a asociací autoškol.

V Česku skládá zkoušky k řidičským oprávnění zhruba sto tisíc žadatelů ročně. Ve stávkové pohotovosti jsou nyní zkušební komisaři. Kritizují současný systém vzdělávání komisařů i jejich kontrol. S ministerstvem dopravy se zatím na změnách nedohodli, podle jejich zástupců tak trvá riziko ostré stávky. Termín však zatím nevyhlásili.