Východ republiky zasáhnou silné bouřky, v Beskydech a Bílých Karpatech bude i vydatně pršet

Východní polovinu Česka mohou v neděli odpoledne a v noci na pondělí zasáhnout silné bouřky, ve kterých naprší až třicet litrů vody na metr čtvereční. V aktuální výstraze před tím varuje Český hydrometeorologický ústav. Na vydatný déšť by se až do pondělního rána měly připravit regiony při slovenské hranici, od Jablunkova po Břeclav.

Meteorologická výstraha před silnými bouřkami platí pro celé území na východ od Prahy a Krkonoš, čili pro všechny moravské kraje, Vysočinu, Pardubicko a východní oblasti Královéhradeckého, Středočeského a Jihočeského kraje. Varování trvá od dvou odpoledne do druhé hodiny ranní v noci na pondělí.

Výstrahy mají nízký stupeň nebezpečí. Přívalový déšť by při bouřkách mohl ojediněle rozvodnit malé toky, zatopit podchody, podjezdy, sklepy. Nárazy větru by mohly lámat větve stromů. „Nebezpečí mohou představovat také blesky,“ uvedli meteorologové. Nárazy větru mohou dosahovat sedmdesáti kilometrů v hodině.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Doprovodná výstraha před vydatným deštěm se týká celého Zlínského kraje, východní části kraje Moravskoslezského (včetně ostravské aglomerace) a Slovácka. I zde se mohou objevit srážkové úhrny okolo třiceti milimetrů, varování platí od půlnoci až do sedmé hodiny ranní.