Každý druhý člověk hledá při zdravotních potížích informace na internetu, lékaři před tím varují

Události: Lékaři varují před samoléčbou z internetu (zdroj: ČT24)

Každý druhý člověk hledá při zdravotních potížích informace na internetu. Potvrdil to průzkum agentury Ipsos. Lékaři ale varují, že kromě ověřených faktů je síť plná i nebezpečných dezinformací.

Předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík se dlouhodobě věnuje tématu cholesterolu. „Nějaký doktor někde v Americe napsal, že cholesterol s cévními nemocemi nesouvisí,“ popisuje článek, který před deseti lety rozvířil velkou debatu a na sítích koluje dodnes. Jinde se zase pacienti mohou dočíst, že lze léčit infarkt pomocí vitaminu B.

Podle Vrablíka jsou takové dezinformace v otázce léčby nebezpečné. V poslední době třeba do ordinací přichází lidé s přesvědčením, že mají chlamydiovou infekci.

„Pacient byl skálopevně přesvědčen, že potřebuje po internetu doporučenou osmnáctiměsíční terapii kombinací antibiotických přípravků, a dožadoval se předpisu těchto antibiotik, což jsem samozřejmě nemohl akceptovat,“ vypráví Vrablík případ z praxe.

Někdy stačí konzultace s lékárníkem

Podle průzkumu agentury Ipsos hledá informace o zdravotních potížích na internetu víc než polovina oslovených. Jen jeden z pěti ale takto získané informace konzultuje s lékařem, skoro třetina lidí si naordinuje léky sama.

U lehčích problémů podle Stanislava Gregora, člena předsednictva České lékárnické komory, někdy stačí konzultace s lékárníkem. Varuje ale před nákupem léků mimo lékárnu.

„Tam se nemůžete poradit s odborníkem, který posoudí, jestli neužíváte dva léky se stejnou účinnou látkou,“ říká. „Třeba léčivá látka paracetamol je v několika přípravcích a hrozí při nevhodné kombinaci, že se můžete předávkovat,“ dodává.