TÉMA

Michal Vrablík

Vysoký cholesterol trápí mnoho Čechů, lékaři apelují na jednoduchou prevenci

Vysoká hladina cholesterolu trápí v Česku většinu dospělé populace. Je taky hlavním důvodem vzniku nemocí spojených se srdcem. Lékaři tvrdí, že lidé stále nemají o rizicích spojených s vyšším cholesterolem dost informací. A proto se snaží, aby se to změnilo.
12. 1. 2024|

Stát připravuje plán prevence nemocí srdce. V Česku patří mezi nejčastější příčiny úmrtí

Odborná společnost kardiologů připravuje plán na větší rozšíření prevence nemocí srdce, na které v Česku umírá až čtyřicet procent lidí. Snížit tuto statistiku ve společnosti chtějí odborníci až o pět procent v nejbližších deseti letech. Národní kardiovaskulární plán chystá ministerstvo připravit do konce tohoto roku. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by byl rád, aby ho pro větší podporu schválila i vláda.
4. 4. 2023|

Zvýšený cholesterol má většina dospělých v Česku, riziko infarktu podle lékařů podceňují

Přes osmdesát procent dospělých Čechů má zvýšenou koncentraci cholesterolu v krvi. Hraniční hodnoty jsou u pacientů individuální. Liší se u těch, kteří nemají jiné rizikové faktory, a například u těch po infarktu. Hladina cholesterolu má vliv na další, zejména kardiovaskulární onemocnění, na jejichž léčbu dávají pojišťovny ročně miliardy korun.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 10:26|

Každý druhý člověk hledá při zdravotních potížích informace na internetu, lékaři před tím varují

Každý druhý člověk hledá při zdravotních potížích informace na internetu. Potvrdil to průzkum agentury Ipsos. Lékaři ale varují, že kromě ověřených faktů je síť plná i nebezpečných dezinformací.
22. 8. 2021|