Chlapec, kterého zachytil vlak, opustil nemocnici. Podle lékařů je první pomoc klíčová

Události: Chlapec po vlakové nehodě opustil nemocnici (zdroj: ČT24)

Důkazem toho, že první pomoc při vážných případech zachraňuje život, je příběh devítiletého Romana z Přerova. Toho v květnu zachytil vlak, když si hrál s kamarády poblíž železniční trati. Šanci na přežití vážně zraněného chlapce si tehdy lékaři netroufali odhadnout. Právě díky rychlé první pomoci a také péči specialistů nyní Roman opustil nemocnici po svých.

Když lékaři devítiletého Romana přijali na oddělení, nikdo netušil, zda se dostane domů. Byl totiž v ohrožení života. Měl poraněný mozek, plíce, zlomené lebeční kosti a nohu. „Šlo o takzvanou tlakovou vlnu, byl v bezprostřední blízkosti rychlíku. On (Roman, pozn. red.) asi narazil o zem a ještě betonovou stěnu,“ přiblížil primář oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Zaoral.

Nyní, zhruba dva a půl měsíce od úrazu, už Roman přístroje nepotřebuje. Je na běžném pokoji, učí se znovu chodit i mluvit. „Slyšet jeho hlas… to byla nádhera. Naučil se levou rukou psát, kreslit, snaží se zapojit pravou,“ popsala Romanova matka Jana Stalčíková. Nyní pacienta čeká ještě pobyt v lázních. Jeho matka věří, že se v září vrátí mezi spolužáky do školy.

Podle lékařů chlapci pomohlo, že dostal včas laickou první pomoc. Na místě ho resuscitovali stevardi a cestující z vlaku. „Doba, kdy se neresuscituje, kdy se nedostává k životně důležitým orgánům kyslík, je rozhodující,“ vysvětlil Zaoral.

Vrtulník chlapce přepravil do specializovaného traumacentra. Tam se o něj staral tým lékařů různých odborností. „Stejné poranění u dětí má výrazně lepší prognózu, protože dospělí mají často i přidružená onemocnění, třeba srdeční,“ uvedl primář anestezie z Fakultní nemocnice Ostrava Jan Divák.