Železniční incidenty v Medlešicích a Jablonném zavinili lidé, tvrdí inspekce. Výpravčí vařil a sužovala ho potřeba

Lidský činitel byl příčinou loňského vykolejení osobního vlaku v Medlešicích na Chrudimsku i jízdy dvou vlaků proti sobě po jedné koleji u Jablonného nad Orlicí, která nakonec neskončila nehodou. Dospěli k tomu vyšetřovatelé Drážní inspekce. V Medlešicích podle nich chyboval výpravčí, v Jablonném strojvedoucí jednoho z vlaků.

Loni v červenci se stala na železnici v Česku řada mimořádných událostí. Drážní inspekce nyní dokončila vyšetřování dvou, které se staly v Pardubickém kraji. Obě se obešly bez zranění, při jedné ale vykolejil vlak.

Stalo se tak v Medlešicích na trati z Pardubic do Chrudimi, vykolejila poslední náprava motorového osobního vlaku, vznikla více než půlmilionová škoda. Ve vlaku, který jel 15. července z Havlíčkova Brodu do Pardubic, byli dva cestující. Podle Drážní inspekce způsobil nehodu výpravčí, který přehodil výhybku dříve, než přes ni projel celý vlak. Výpravčí podle inspektorů chybu přiznal. „Celá událost ho velice mrzí a všem se omlouvá,“ uvedli vyšetřovatelé v závěrečné zprávě.

Výpravčí podle nich byl v časové tísni, kromě vlaku ve směru do Pardubic mířil do Medlešic i osobní vlak v opačném směru, který však měl zpoždění. Výpravčí si zároveň ohříval jídlo a ještě vypověděl, že jej sužovala biologická potřeba.

Mimořádná událost v Jablonném nad Orlicí se stala rovný týden po medlešické. Dva osobní vlaky společnosti Leo Express Tenders jely po jedné koleji proti sobě, ale oba včas zastavily. Podle vyšetřovatelů je vše jasné – strojvedoucí vlaku, který měl na nádraží v Jablonném počkat, než přijede spoj od Letohradu, odjel dříve. „Při průjezdu kolem návěstidla (…) si uvědomil, že na návěstidle svítí návěst Stůj, a okamžitě zavedl rychločinné brzdění,“ uvedla inspekce.

Před vlakem, který do Jablonného přijížděl, naskočila návěst Stůj a strojvedoucí pomocí rychlobrzdy také stihl zastavit. Dopravce dal strojvedoucímu, který podle Drážní inspekce nehodu zavinil, výpověď.

Nejhorší následky z loňských červencových mimořádných událostí měla čelní srážka dvou osobních osobních vlaků v Perninku. Byla podobná mimořádné události v Jablonném – jeden vlak odjel z nádraží dříve, než přijel protijedoucí spoj. Na trati však nejsou návěstidla, která by strojvedoucí varovala. Při nehodě zahynuli 7. července dva lidé, dalších 24 utrpělo zranění.

Jeden člověk zahynul také o týden později v Českém Brodě, kde osobní vlak narazil do konce stojícího nákladního vlaku.