Hygienici v klubech odhalili chybějící testy. Pandemie se šíří hlavně mezi mladými

Laboratoře potvrdily za pátek 233 případů nákazy koronavirem. Oproti minulému pátku je to o 49 infikovaných méně. Ve srovnání s předchozím týdnem statistiky ukazují pokles třetí den v řadě. Relativně příznivá situace zůstává v nemocnicích, s covidem-19 je hospitalizováno 30 pacientů, z toho šest ve vážném stavu. Hygienici se o víkendu zaměřili na kontroly v pražských klubech.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Nejhorší situace je už několik dní v Praze, kde za uplynulý týden připadá na 100 tisíc obyvatel 40 nakažených. V Plzeňském kraji je to necelých 34 případů, ve středních Čechách pak 22. Pod hodnotou deset je indikační číslo v devíti krajích. Nejlepší situace je v Karlovarském kraji, kde je incidence 4,4.

Celorepublikové incidenční číslo k pátku mírně kleslo na necelých 15 nově odhalených případů covidu za posledních sedm dní. Představovalo to mírný pokles oproti čtvrtku, kdy mělo incidenční číslo hodnotu 15,3.

Mírný pokles vykazuje také reprodukční číslo. K sobotě oproti předchozímu dni mírně kleslo z 1,25 na necelých 1,18. Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je od konce června. V nemocnicích bylo k pátku 30 lidí s nákazou covid-19, stejně jako ve čtvrtek. V těžkém stavu bylo šest pacientů, počet vážných případů tak rovněž stagnoval.

Kontroly v pražských klubech

Hygienici a policisté se o víkendu zaměřili na pražské kluby. V noci na sobotu zkontrolovali dodržování protiepidemických opatření v desítce pražských barů a klubů. V několika z nich zjistili porušení pravidel provozovateli, informovala mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. 

Dodržování opatření proti šíření onemocnění covid-19 prověřili přibližně v deseti provozovnách, včetně čtyř velkých. Za celou noc zkontrolovali policisté a hygienici v klubech a barech bezmála pět set lidí. Zdaleka nejčastějším prohřeškem bylo neprokázání negativity při vstupu do provozovny.

V několika případech hygienici zjistili porušení protiepidemických opatření ze strany provozovatelů. V některých provozovnách byla překročena kapacita povoleného počtu hostů, část klubů nedodržela pravidla rozmístění stolů a hostů u nich. Hygienici dále zaznamenali porušení zákazu tance a shlukování. V jednom z kontrolovaných klubů odhalili nedostatek dezinfekčních prostředků a neuspokojivý způsob informování hostů o nutnosti dodržovat protiepidemická opatření.

„Případy více než 40 osob z důvodu přestupkového jednání policisté na místě vyřešili v příkazním řízení,“ uvedla Kropáčová. Celková částka uložená v příkazním řízení podle ní přesáhla 20 tisíc korun. Pět přestupků předali hygienici do správního řízení.

Odborníci už delší dobu poukazují na to, že nejvíc nakažených je v poslední době ve skupině lidí mezi 16 a 29 lety, kteří jsou málo očkovaní a mají hodně sociálních kontaktů.

„Jak ukazují pražskými hygieniky prováděná epidemiologická šetření nově pozitivně testovaných lidí, začíná se průběžně zvyšovat počet případů, kdy k nákaze došlo v nočním hudebním klubu,“ uvedla v tomto týdnu hygienická stanice. Na základě výpovědí pozitivně testovaných lidí hygienici zjistili, že se zřejmě nakazili v jednom z pražských nočních hudebních klubů, jeho název neuvedli.