Po bouřkách jsou bez proudu tisíce domácností, na jihu Moravy je ochromená doprava

Bez dodávky elektrického proudu je v Česku stále i večer asi pět tisíc odběrných míst. Energetická společnost EG.D vyhlásila stav nouze na Břeclavsku a Hodonínsku. Důvodem jsou závažné škody a destrukce elektrického vedení po čtvrtečních extrémních bouřkách, krupobití a tornádu. Na jihu Moravy je ochromená také veřejná doprava. Uzavřená byla D1 u Vyškova a kvůli spadlému elektrickému vedení i D2 u Břeclavi.

Energetici z EG.D ráno evidovali podle mluvčí společnosti ze skupiny E.ON Romana Šperňáka na celém svém distribučním území, kam vedle jižní Moravy patří mimo jiné Olomoucký či Zlínský kraj, dvaačtyřicet poruch na vedení vysokého napětí a přes sedmdesát tisíc odběrných míst bez proudu. Okolo sedmé večer už EG.D hlásila tři a půl tisíce domácností bez proudu.

Poruchové čety ČEZ Distribuce pracují na opravě dvanácti poruch na vedení vysokého napětí a dalších poruch na vedení nízkého napětí. Bez elektřiny zůstává asi 1800 odběrných míst především na Vsetínsku a Kladensku. Předpoklad obnovení je ještě během pátečního večera uvedla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Stav nouze je vyhlášený s účinnosti od čtvrtečních 20:00. „Na našem distribučním území i nadále intenzivně pracujeme na odstraňování poruch. Zrušili jsme všechny plánované odstávky v nejpostiženějších lokalitách a všechny dostupné síly vlastní i dodavatelské soustředíme na opravu škod po nočních bouřích,“ uvedl Šperňák. Na jižní Moravu zamíří i pracovníci z jiných regionů, které nejsou aktuálně tolik zasažené.

Energetici pracují na co nejrychlejší obnově dodávek proudu, přesný termín podle mluvčího EG.D nelze říci, nedá se očekávat, že by to bylo ještě v průběhu pátku.

Záchranáři vyzývají lidi, ať do obcí zatím pomáhat nejezdí

Na jihu Moravy je ochromená také veřejná doprava. Některé spoje vůbec nejezdí, další mají zkrácené či změněné trasy. Problémy se týkají zejména autobusů. „Očekávejte odklony, nepravidelnosti i vynechané spoje,“ informuje na svém webu společnost Kordis, která provozuje Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje.

  • Krizová linka Jihomoravské kraje: 800 129 921
  • Call centrum úřadu práce: 800 779 900
  • Přímo v postižených oblastech mohou lidé volat kontaktní pracoviště ÚP:
  • Břeclav: 607 147 270
    Hodonín: 733 534 076

Některé úseky silnic jsou nesjízdné, pro Moravskou Novou Ves, Týnec a Hrušky na Břeclavsku a také pro Hodonín platí policejní uzávěra kvůli rozsáhlým škodám. Záchranáři i politici vyzývají veřejnost, ať do zasažených obcí zatím nejezdí, prozatím ani s dobrým úmyslem pomoci postiženým.

Podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) přetrvává problém na dálnici D2, která je uzavřena na padesátém kilometru. 

Na dálnici v místě probíhaly až do 13:35 vyprošťovací práce a oprava poškozeného elektrického vedení. Ve směru na Brno se podle Ředitelství silnic a dálnic tvořila kolona zhruba od 57. kilometru. „Na dálnici se pohybují záchranné složky a Armáda ČR. Prosíme řidiče, nejezděte na D2,“ uvedlo ředitelství.

D2 je po odstranění elektrického vedení opět průjezdná

Složitá dopravní situace komplikovala provozovateli elektroenergetické přenosové soustavy ČEPS odklízení vodičů z dálnice D2 u Břeclavi, které spadly po zhroucení osmi stožárů přeshraničního vedení. Podle původních předpokladů měly být vodiče odstraněny už dopoledne, nakonec ČEPS oznámil obnovení provozu až po třinácté hodině.

„Spadlá lana vedení V497 byla z dálnice D2 u Břeclavi odklizena a provoz obnoven,“sdělila mluvčí firmy Hana Klímová. Energetici na řešení situace intenzivně pracovali od časného rána. „Těžká technika na místě zahájila kotvení okolních stožárů. Následně technici začali pracovat na odklízení spadlých vodičů,“ uvedla Klímová.

Na křížení dálnice D2 a silnice I/55 u Břeclavi stály dlouhé kolony především kamionů. Jejich řidiči v některých případech kabiny vozů opustili a postávali na silnici. Osobní auta popojížděla velmi pomalu. Policie řídí dopravu v odbočení na obec Hrušky, která patří k nejpostiženějším.

Potíže byly i na D1. „Bohužel jsme nuceni po dohodě s energetiky uzavřít D1 na 230. kilometru u Vyškova. Je nutné snést poškozené vedení, hrozí spadnutí na dálnici a ohrožení provozu,“ doplnil na Twitteru Havlíček. Provoz byl obnoven asi v 16:30.

Po 9:00 informovalo Ředitelství silnic a dálnic o uzavření křížení dálnic D1 a D46. Odklon dopravy ve směru na Prahu je na exitu 230 a ve směru na Ostravu na exitu 226. Příčinou problému byl podle dostupných informací poškozený sloup vysokého napětí za protihlukovou stěnou přilehající ke komunikaci D46. Provoz byl plně obnoven po šestnácté hodině.

Události: Kolaps dopravy kvůli škodám i uzavírkám (zdroj: ČT24)

Nejedou některé autobusy a vlaky

Mimo provoz je autobusová linka Břeclav–Hrušky. Linka 572 z Břeclavi do Hodonína končí v Týnci, dál nejede. Autobusová linka Brno–Hodonín má změněnou trasu, kdo se chce dostat do cílové destinace, musí v Rohatci přestoupit na vlak. Všecha omezení najdou lidé na webu www.idsjmk.cz

Na Břeclavsku je přerušený provoz na 2. železničním koridoru. „Škody podle prvotních odhadů dosahují sto milionů korun,“ informoval mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Obě traťové koleje mezi Břeclaví a Hodonínem jsou v současnosti neprůchodné. Alespoň jednu kolej Správa železnic zprovozní nejdřív v neděli. Nejponičenější je úsek Moravská Nová Ves – Lužice. 

„Totálně poškozené je trakční vedení, traťové zabezpečovací zařízení včetně návěstidel autobloku, částečně poničené jsou objekty zastávek Hrušky a Lužice. Bouře zdemolovala například i protihlukové stěny a do kolejiště nanesla velké množství trosek z okolí,“ uvedl Gavenda.

Správa železnic na zprůjezdnění alespoň části železnice pracuje, délku trvání prací je však podle mluvčího těžké odhadnout. „Máme zde naše traťové čety, čety elektroprovozu, pomáhají drážní hasiči z Přerova a Brna a k dispozici máme i externí firmy. Prioritou je teď zprůjezdnit první traťovou kolej. Jedna část čet postupuje od Břeclavi, druhá od Hodonína a zároveň navážíme další posily s kolejovou technikou přes Vlárskou dráhu,“ popsal Gavenda.

Pro zprovoznění trati správa připravuje dieselové lokomotivy a agregáty pro chod staničního zabezpečení, obnovení elektrického provozu zřejmě potrvá až několik týdnů.

Vlaky mezi Břeclaví a Přerovem nyní mohou jezdit odklonem přes Nezamyslice. Průjezdná je také trať z Brna do Břeclavi a dál na Slovensko a do Rakouska. Částečně je pouze omezen počet současně jedoucích vlaků, kvůli riziku přetížení traťové napájecí soustavy.

Problémy jsou i na Vyškovsku, uzavřeny jsou silnice v Račicích-Pístovicích a Nemojanech, jde o čísla 37925, 37365, 37928, 37926. V místě spadly dráty vysokého napětí.

Kolem Vyškova jsou také potíže na železnici. Vlaky mezi Vyškovem a Brnem nabírají zpoždění pětačtyřicet minut, některé i více. Příčinou je podle webu Českých drah porucha napájení zabezpečovacího zařízení. Správa železnic pracuje na odstranění poruchy.