Skutečný čapí život mohou lidé sledovat ve dne v noci, kamera ho přenáší on-line

Studio 6: Čapí hnízda on-line (zdroj: ČT24)

Několik webových kamer na Karvinsku monitoruje čapí hnízda. Zapnuté jsou 24 hodin denně a lidé mohou ptáky sledovat on-line. Jako přínosné je ale hodnotí také ornitologové a ochránci přírody. Pokud se totiž některý z ptáků zraní, mohou mu záchranné stanice včas pomoci.

Kamery instaloval IT specialista František Hartl. „Rozhodl jsem se na popud našich ornitologů a ochránců přírody, že by bylo pěkné zaznamenat život čápů. Momentálně je jedna kamera v Dětmarovicích, druhá v Závadě a třetí v Dolní Lutyni,“ řekl.

O natáčení čápů ho tamní ochranáři požádali v roce 2007. Tehdy instaloval první kameru právě v Dětmarovicích. „Kamery jsou důležité, protože podrobně vnímáme, co se děje na konkrétních hnízdech. Pokud dojde k nějaké nehodě, že třeba uhyne některý z dospělých ptáků nebo se mláďata zamotají do provázku na hnízdě, tak máme alespoň přehled a pracovníci ze záchranné stanice mohou pomoci,“ vyzvihl ornitolog a místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Na přímý přenos ze života čápů se mohou dívat on-line. „Sleduje to celkem hodně lidí. Zajímá je, kdy přiletí první čáp, kdy přiletí druhý, kolik bude vajíček, kolik bude nakonec mláďat,“ nastínil Hartl. Doplnil, že zpestření je to například pro lidi, kteří jsou připoutáni na lůžko.

Kamery ale nejsou jen v Moravskoslezském kraji, ale po celé České republice. Například v Mladých Bucích na Trutnovsku. S instalací nebývá problém. „Kamery jsou celkem daleko od hnízda, takže čápům to vůbec nevadí,“ vysvětlil Hartl. Problém to podle něj není ani v noci. Čápi totiž nevnímají infračervené světlo. Stejně jako lidé.