Na českém internetu bují protižidovské nálady. Živí je i covid-19

Federace židovských obcí v ČR (FŽO) loni zaznamenala o 180 více antisemitských projevů než předloni, bylo jich 874 . Většinu tvořily nenávistné projevy na internetu, násilný incident s antisemitským motivem evidovala obec jeden. Výskyt konspiračních teorií spojených s antisemitismem enormně vzrostl v souvislosti s koronavirovou pandemií.

„Drtivá většina všech zaznamenaných antisemitských incidentů – 98 procent – tvoří projevy nenávisti na internetu: články, příspěvky na sociálních sítích, anonymní komentáře a diskusní příspěvky,“ uvedla FŽO u příležitosti vydání výroční zprávy o projevech antisemitismu za loňský rok.

Zmíněný násilný incident se podle federace odehrál v březnu 2020 v Brně, kde se stal cílem útoku izraelský student poté, co požádal diskžokeje o zahrání izraelské písničky.

Šest dalších incidentů kvalifikovala FŽO jako vyhrožování násilným činem, obtěžování nebo urážky konkrétního člověka kvůli jeho skutečnému či domnělému židovství. Jeden další případ se týkal znehodnocení židovského majetku, v květnu polil neznámý pachatel vchod krnovské synagogy lepkavou tekutinou a poškodil fasádu. V těchto kategoriích byl počet zaznamenaných incidentů stejný nebo nižší než v letech 2018 a 2019.

S pandemií covidu-19 přišly nové konspirační teorie

Nárůst nejrůznějších konspiračních mýtů s antisemitským podtextem a souvisejících s koronavirem označila obec za celosvětový fenomén. „V České republice šířily tyto konspirační teorie tradiční dezinformační platformy, ale také jednotlivci a skupiny, přičemž novým fenoménem byly antisemitské teze o úmyslném šíření koronaviru nebo o prosazování finančních zájmů ve vztahu k vakcinaci proti této nemoci,“ napsala.

Obec varovala, že antisemitismus v internetovém prostředí nelze podceňovat. „Analýza zahraničních násilných antisemitských útoků a profilu jejich pachatelů potvrzuje, že aktu násilí téměř vždy předchází radikalizace a nenávistné projevy ventilované na internetu, zejména na sociálních sítích,“ konstatovala.

Téměř 37 procent zaregistrovaných antisemitských příspěvků podle federace pocházelo od příznivců krajní pravice. V množství incidentů tak předčili dezinformační platformy, na nichž se objevilo 21 procent všech antisemitských textů. „Jedním z nejaktivnějších propagátorů antisemitských konspirací v souvislosti s koronavirem byl dezinformační server Aeronet,“ stojí ve výroční zprávě.

Obsahově se nejvíce, přes 84 procent, projevů antisemitismu týkalo lživých, vulgárních nebo stereotypních tvrzení. Dvojnásobně oproti roku 2019 narostl počet příspěvků, které relativizují či popírají holocaust. Meziročně přibylo také případů vyhrožování fyzickým násilím či výzev k antisemitsky motivovaným fyzickým útokům. Incidenty tohoto druhu se staly téměř výhradně v prostředí sociálních sítí.

Výroční zpráva připomněla také policejní statistiky za loňský rok. Podle nich došlo k šesti trestným činům hanobení národa s antisemitským motivem či podtextem, zatímco předloni se nestal žádný. Policisté také zaznamenali dva případy podněcování k nenávisti vůči Židům. Většina trestných činů násilí z nenávisti přitom podle FŽO zůstává nenahlášena.

Federace nicméně uzavřela, že Českou republiku lze podobně jako v minulých letech i nadále vnímat jako zemi, která je pro židovskou komunitu bezpečná, především pak ve srovnání s jinými státy ve střední a západní Evropě.