Chci důkladně vyšetřit obě verze, řekl k Vrběticím prezident Zeman. Dle kritiků relativizuje

Projev prezidenta k Vrběticím s komentářem politiků (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman plně důvěřuje policii a Nejvyššímu státnímu zastupitelství ve vyšetřování vrbětického výbuchu. Suverénní země si podle hlavy státu nemůže dovolit, aby na jejím území způsobili agenti cizího státu teroristický útok. Pokud se prokáže role ruských agentů ve výbuchu, je potřeba, aby Rusko zaplatilo, řekl Zeman a vyzval k vyčkání na výsledky vyšetřování. Podle řady opozičních politiků v projevu relativizoval a mluvil o utajovaných informacích.

„Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při němž zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda,“ zdůraznil v projevu prezident s tím, že se pracuje s dvěma vyšetřovacími verzemi – akcí cizí rozvědky i neodborné manipulaci s materiálem.

„Beru obě dvě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny,“ konstatoval Zeman a doplnil, že policie i Nejvyšší státní zastupitelství mají jeho plnou důvěru. Vyzval zároveň, aby lidé bez hysterie vyčkali na výsledky vyšetřování.

„Přeji si jako vrchní velitel ozbrojených sil, aby na vyšetřování byla nasazena maximální kapacita, a aby, až vyšetřování skončí, občané České republiky měli plnou informovanost a nic se neutajovalo,“ avizovala hlava státu.

Pokud se podezření prokáže, trestem pro Rusko mohou být Dukovany, nastínil prezident

Zeman prohlásil, že zpráva BIS uvádí, že neexistují důkazy ani svědectví, že by dva ruští agenti byli ve vrbětickém areálu, podezření je ale třeba brát vážně. To, že to BIS neprokázala, neznamená, že do areálu nepronikli, zdůraznil. Podotkl také, že BIS v uplynulých šesti letech ve svých výročních zprávách kauzu Vrbětice nezmiňovala. „Teprve v posledních asi třech týdnech bylo vzneseno obvinění vůči dvěma ruským agentům, kteří působili na našem území,“ popsal.

Pokud se podle Zemana prokáže, že za výbuchem stojí ruští agenti, je třeba, aby za to Ruská federace zaplatila, například neúčastí Rosatomu na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. V opačném případě podle prezidenta jde o zpravodajskou hru, která může mít vážné následky pro politický život v Česku.

Zeman v mimořádném projevu potvrdil, že vybuchlá munice měla směřovat do Bulharska k obchodníkovi se zbraněmi. Toho usvědčuje kupní smlouva i vyplacená záloha, upřesnil prezident. „Takzvanou bulharskou stopu můžeme považovat za prokázanou,“ dodal.

Události: Zeman promluvil o Vrběticích (zdroj: ČT24)

Prezident relativizuje, zmínil utajované informace, reagují politici

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) konstatoval, že prezident projevem navázal na neveřejné kroky, které činil v týdnu. „Důležité je, že nijak nezpochybnil nebo nenarušil jednotnou pozici vlády, předsedy vlády, vicepremiéra ani obou parlamentních komor,“ míní Vondráček.

Zeman v projevu nadnesl některé legitimní otázky, celkovým vyzněním se ale věc snaží zpochybnit, řekl v reakci na slova prezidenta místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO). „Důkazy, které jsme dostali jako poslanci a senátoři, byly nezpochybnitelné,“ zdůrazňuje. Očekával by, že Zeman obhájí kroky české vlády.

Kriticky se v neděli večer v televizi Nova vyjádřil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten považuje za zbytečné, že prezident v projevu hovořil o druhé vyšetřovací verzi, podle níž výbuch muničního areálu způsobila neodborná manipulace s výbušninami. České republice to moc nepomohlo a největší radost z toho má Moskva, řekl.

Od bezpečnostních složek měli podle Hamáčka vládní politici dost věrohodných informací o účasti ruských agentů na výbuchu v roce 2014, aby přistoupili k tak tvrdé akci vůči Moskvě. Jejich informace nezpochybnili ani členové příslušních parlamentních orgánů, kteří se mohli s materiálem seznámit.

Dle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je pak klíčové, že prezident potvrdil, že kroky vlády kvůli vrbětické kauze byly správné a adekvátní. „Jsem ráda, že v zásadních krocích jednají ústavní činitelé ve shodě,“ řekla ČT Maláčová.

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti) ČT řekl, že prezident se vydal cestou relativizace a vyrobil materiál pro dezinformační weby. Lipavský míní, že Zemanovi nevyhovuje, že Rusko je jasně označeno za zemi, která v tuzemsku spáchala teroristický útok.

Podle předsedkyně výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) zazněla v projevu jediná pravdivá informace, a sice že Zeman nemá rád zpravodajské důstojníky. „Jinak to byly lži, manipulativní lži,“ tvrdí poslankyně, kterou dle jejích slov zarazilo, jak prezident nakládá s utajenými informacemi.

„Není možné, aby prezident v přímém přenosu říkal informace, na které nemůže být reagováno ve smyslu ‚můžeme potvrdit, můžeme vyvrátitʻ,“ říká Černochová s tím, že zpravodajci se nemohou vyjadřovat k tajným informacím.

Rovněž předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek je přesvědčen, že v projevu zazněly neveřejné informace, což se mu nelíbí. Zeman podle něj relativizoval. Buď má nepřesné informace, nebo je nepřesně interpretuje, míní Bartošek.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) také zdůraznil, že prezident sdělil veřejnosti údaje z živého případu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost Česka. Některé informace prý naopak vynechal.

Zeman mluví jazykem SPD, říká Okamura

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nešlo o projev pro české občany, ale pro Ruskou federaci. „Bagatelizace, vnášení pochybností, pomlouvání. To vše umně zaobaleno. Tohle není prezident. Díky hlasům ANO, ČSSD, SPD a KSČM neprošla ve sněmovně ústavní žaloba. Budu dělat vše pro to, aby většina po volbách byla jiná,“ konstatovala.

Předseda STAN Vít Rakušan míní, že prezident opět ukázal, že v těžkých chvílích země nutně postrádá hlavu státu, která se postaví na stranu občanů. „Jako člen sněmovního bezpečnostního výboru musím konstatovat, že nemá přesné informace a buď je interpretuje veřejnosti schválně nesprávně, nebo je jen pomýlen,“ tvrdí.

Na stranu prezidenta se postavil předseda SPD Tomio Okamura. „Prezident mluvil stejným jazykem jako SPD. Potvrdil, že na základě nepřímých důkazů není možné zahájit trestní řízení,“ podotýká. Zdůraznil, že bezpečnostní výbor o důkazy požádal. Na projevu ocenil výzvu prezidenta, aby „nic nezůstalo utajeno“.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš dle svých slov očekával, že projev bude opatrný a bude vnímat, že jde vzhledem k vyšetřování o otevřenou záležitost. Prezident podle něj dobře podpořil vyhoštění ruských diplomatů a princip reciprocity pro obsazení ambasád.

Zeman nevyjádřil důvěru BIS, upozornil exministr Svoboda

Bývalému ministru zahraničí Cyrilu Svobodovi v prezidentově řeči chybělo vyjádření důvěry Bezpečnostní informační službě. „Hlava státu říká, důvěřuji pouze části svého státu, důvěřuji policii, ale nedůvěřuji zpravodajským službám,“ komentuje Svoboda.

Prezident se vůbec nezmínil o vyhošťování diplomatů a reakci Ruska, upozorňuje dále exministr s tím, že následovat bude zpochybňování a bude se drolit jednotný postoj Česka. „To je velké téma, téma státnické a prezident republiky je hlava státu, takže by měl v této otázce zaujmout postoj,“ je přesvědčen. „Prezident se měl vyjádřit k otázce vztahů mezi zeměmi, k vyhošťování diplomatů na obou stranách, jak vidí vztah do budoucna.“

Ruská média vyzdvihují slova o chybějících důkazech

Zemanova slova o neexistujících důkazech o tom, že ruští agenti byli v areálu muničního skladu, zdůrazňují ruská média. „Český prezident uvedl, že neexistují žádná data o agentech z Ruska ve Vrběticích,“ píše ruská tisková agentura Interfax.

Podobně o projevu českého prezidenta referuje agentura TASS, která cituje Zemanova slova o tom, že BIS o vrbětickém útoku nepsala ve svých výročních zprávách. Agentura také upozorňuje, že podle Zemana nelze říct, že podezření o zapojení agentů do výbuchu není vážné, a je tedy třeba ho vyšetřit.

Agentura Ria Novosti zprávu o Zemanově projevu zahajuje upozorněním na jeho slova o dvou verzích příčin explozí ve Vrběticích: neodborné zacházení s municí a činnost agentů zahraničních tajných služeb.

List Kommersant označil Zemanovo vyjádření za senzační prohlášení, protože prezident stále považuje za možné dvojí vysvětlení událostí ve Vrběticích – podle jednoho je vina na ruských agentech, podle druhého šlo o neopatrné zacházení s municí.

Rovněž list Nězavisimaja gazeta ze Zemanova projevu cituje pasáž, že se za příčiny explozí ve Vrběticích považuje manipulace s municí nebo i možné zapojení zahraničních speciálních služeb.

Důkazy neexistují, prohlásil ruský senátor v reakci na Zemana

„Vedení země za posledních sedm let, kdy probíhalo vyšetřování, nemělo žádné předpoklady a žádné důkazy pro to, aby učinilo takové prohlášení,“ prohlásila v neděli v ruské státní televizi Rossija 1 na adresu Česka mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Ruský senátor Alexej Puškov v reakci na Zemanův projev řekl, že český prezident neuvedl žádný důkaz o zapojení ruských tajných služeb do explozí ve Vrběticích, protože takové důkazy neexistují. „Není to překvapivé, neukázali důkazy, protože jednoduše neexistují,“ tvrdí Puškov.

Diplomatický konflikt mezi Prahou a Moskvou začal před týdnem. Tuzemská vláda v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí muničních skladů důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, vyhostila 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby.

Rusko angažmá odmítá a v odvetném kroku vyhostilo dvacet zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Ve čtvrtek ministerstvo zahraničí rozhodlo o srovnání počtu pracovníků a diplomatů na zastupitelských úřadech a nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka.

Zeman podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dosavadní kroky vlády v kauze Vrbětice jednoznačně podpořil. Premiér také zmínil, že by možná bylo lepší, kdyby prezident vystoupil o něco dřív než v neděli, nicméně prezident se podle něj s případem detailně seznamoval. V úterý v té souvislosti přijal například policejního prezidenta Jana Švejdara.