Potravinové banky loni shromáždily o polovinu víc jídla, přesto to nestačilo

Potravinové banky loni shromáždily celkem 7007 tun potravin, což bylo proti předloňským 4700 tunám zhruba o polovinu více. Přestože byl nárůst velký, kvůli vysoké poptávce na podzim to nestačilo, oznámila Česká federace potravinových bank.

„Objem potravin, které se nám loni povedlo shromáždit, je enormní, a přesto nebyl dostatečný. V podzimním období jsme se kvůli stoupající poptávce dostali do situace, kdy byly naše sklady téměř prázdné,“ uvedla ředitelka federace Veronika Láchová.

Potřeba potravinové pomoci podle ní loni stoupla meziročně o 60 procent a stále roste. Banky dodávají potraviny do více než tisícovky organizací, které je následně předávají lidem v nouzi. Loni tak pomohly více než 160 tisícům lidí.

Banky měly jídlo v hodnotě 300 milionů

Hodnota potravin, které banky loni shromáždily, činila 300 milionů korun. Vláda loni pro ně na podzim uvolnila z rozpočtové rezervy navíc 20 milionů korun. Podle ministerstva zemědělství peníze pokryly náklady, které bankám kvůli větší poptávce po potravinách z těchto institucí vznikly.

Celkem tak tyto organizace loni dostaly od státu 95 milionů korun, což bylo zhruba o 21 milionů méně než předloni. Letos by měly podle schváleného rozpočtu získat 83 milionů korun.

Od roku 2018 začala platit novela zákona, podle které musí obchody s výměrou nad 400 metrů čtverečních nabídnout bankám nezávadné jídlo, které hodlají vyřadit z prodeje. Řetězce uvádí, že dary i nad rámec zákona stále rostou. 

První potravinová banka na světě byla založená v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě první vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založená Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. V Česku je jich 15 a logistické centrum v Modleticích u Prahy.