Prezident Zeman podepsal navýšení schodku státního rozpočtu na půl bilionu korun

Prezident Miloš Zeman podepsal zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 miliard na 500 miliard korun, informoval Hrad. Důvodem změny je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku, například zrušení superhrubé mzdy. Vláda také připravila návrh nového kompenzačního bonusu pro podnikatele a potřebuje i další výdaje na boj s pandemií covidu-19.

Celkové příjmy rozpočtu mají letos být podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje vyšší o 77,3 miliardy.

Podle oslovených ekonomů je navrhovaný schodek 500 miliard korun neopodstatněný. Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem čtyř set miliard. Podle vyjádření šéfky Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové je konsolidace veřejných financí ještě víc v nedohlednu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale argumentuje tím, že Česko patří k zemím s nejnižším zadlužením a nejvyššími ratingy. „Je naší povinností využít tohoto skvělého stavu a masivní podporu ekonomiky nevypínat,“ řekla při projednávání návrhu ve sněmovně.

Podle opozice by měla vláda šetřit

Opozice zvýšení schodku kritizovala. Vyčítala vládě například, že se v dobách růstu nestarala o rezervy a že v době krize nepřichází s úsporami. Také se jim nelíbilo, že vláda chtěla prosadit změnu rozpočtu ve zrychleném projednávání ve stavu legislativní nouze.

Ministerstvo financí čeká letos pokles daňových příjmů o 99,6 miliardy korun proti původně očekávanému výběru. Hlavní podíl na tom má schválený daňový balíček, který připraví státní rozpočet o 87,7 miliardy korun. Naopak vzrůst by měly příjmy rozpočtu z pojistného na sociální zabezpečení nebo z emisních povolenek.

Naopak výdaje ministerstva zdravotnictví se mají zvýšit o osm miliard. Z toho sedm miliard je určeno na objednávky vakcín proti covid-19. Ministerstvo kultury by mělo dostat přidáno půl miliardy korun na provoz příspěvkových organizací. Ministerstvo práce by si mělo polepšit téměř o pět miliard. Peníze mají jít na zvýšené přidavky na děti či na náhradní výživné od státu za neplatiče.