Marounek přišel o post zástupce hlavní hygieničky. Důvodem je návštěva fotbalu

Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Jan Marounek, který ve čtvrtek sledoval na tribuně pro VIP hosty fotbalový zápas pražské Slavie s anglickým Leicesterem, byl odvolán z funkce zástupce hlavní hygieničky. Ministr Jan Blatný (za ANO) večer oznámil, že se tak stalo po dohodě se státním tajemníkem úřadu Stanislavem Měšťanem a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Mezi hosty byl například i Roman Prymula, se kterým v reakci na to Andrej Babiš (ANO) rozvázal spolupráci.

„Lidé na těchto pozicích musí jít příkladem. Pana Marounka jsem také vyzval, aby se veřejně omluvil,“ uvedl Blatný na Twitteru ministerstva zdravotnictví.

Slavia dostala od ministerstva zdravotnictví výjimku z nynějších protiepidemických opatření, která umožnila Leicesteru přijet k zápasu do Prahy. O výjimce rozhodoval právě Marounkův odbor. „Není vhodné, aby šel sám na zápas, pro který uděluje výjimku,“ řekl ráno ministr. Požádal státního tajemníka a hlavní hygieničku, aby návštěvu vysoce postaveného úředníka ministerstva na stadionu prověřili.

Marounek se hájí tím, že na stadionu osobně kontroloval nastavené podmínky a pilotní projekt testování na covid. To, že byl na zápase služebně, potvrdila i Rážová. Kvůli účasti na fotbalovém duelu Evropské ligy premiér okamžitě ukončil spolupráci se svým poradcem, epidemiologem a bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou.

Události: Návštěva fotbalového zápasu (zdroj: ČT24)

Slova o tvrdé restrikci a pak fotbal

Roman Prymula se na VIP tribuně pražské Slavie se objevil jen několik hodin poté, co v ČT mluvil o zpřísňování opatření kvůli sílící epidemii. „Buď tady bude nějaká krátkodobá tvrdá restrikce dva až tři týdny a pak uvolnění, anebo budeme v tom režimu, v jakém jsme.“

 Ministr Blatný odsoudil Prymulovo chování. „Lidé ,kteří jsou na těchto pozicích a kteří chtějí po národu, aby zůstal doma, tak by měli jít sami příkladem.“ Považuje to za velmi negativní signál ke spoluobčanům. Romana Prymulu stála návštěva utkání post premiérova poradce. „Pan Prymula je velký odborník na epidemie, sociální inteligenci ale postrádá,“ vyjádřil se premiér. 

Sám Prymula na to reagoval: „Podotýkám, že jsem letos neměl žádnou dovolenou, natož zahraniční. Zdá se, že já smím být pouze doma.“ 

Podobné kritice jako nyní čelil Pymula loni na podzim - po návštěvě uzavřené restaurace na pražském Vyšehradě. Kvůli schůzce přišel o post ministra zdravotnictví. Po návštěvě restaurace dostal od hygieniků pokut ve výši tří tisíce korun za nenošení roušky. Postih dostala také restaurace, její výši magistrát neuvedl. 

Slavie nic neporušila a omlouvá se

Podle šéfa Slávie Jaroslava Tvrdíka klub ani návštěvníci nic neporušili. Všichni byli před zápasem testovaní a měli roušky nebo respirátory. Následně se Tvrdík omluvil. Určité selhání vidí v tom, že účast měla být nabídnuta zdravotníkům, hasičům, policistům, tedy těm, kteří nesou tíhu epidemie.

Celkově navštívilo zápas 600 lidí, což podle Jaroslava Tvrdíka dovoluje vyjimka ministerstva zdravotnictví. Na fotografi z VIP tribuny je kromě Romana Prymuly a Jana Marounka také například tenistka Petra Kvitová, hradní kancléř Vratislav Mynář s manželkou, europoslanec Alexandr Vondra nebo generální ředitel České televize Petr Dvořák. S Alexandrem Vondrou trvají na tom, že nic neporušili, kvůli účasti se ale omluvili.