Ministerstvo zdravotnictví má v pondělí vybrat antigenní testy určené pro školáky, řekl Plaga

Ministerstvo zdravotnictví by mělo už během pondělí vybrat antigenní testy na koronavirus určené pro školáky, kteří se mají 1. března začít postupně vracet do lavic. Stát poté ve zrychleném řízení nakoupí potřebný počet testovacích sad. „Mělo by to být stíhatelné do 1. března,“ řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO) na brífinku věnovaném zahájení testování studentů v Olomouci. V pondělí se začalo se zkušebním testováním žáků také v Sedlčanech.

Maturanti a žáci posledních ročníků základních škol by se měli podle plánu do škol vrátit za dva týdny. Je to základní podmínka hejtmanů, kteří na základě víkendové dohody vyzvali vládu k vyhlášení nynějšího nouzového stavu.

„Pokud vím, tak nějaký výběr ze škály antigenních testů by mělo ministerstvo zdravotnictví realizovat dnes. V návaznosti na tento výběr bude pro první měsíc realizován nákup (testů) ve zrychleném řízení,“ uvedl v pondělí Plaga. Podle něj se nyní čeká už jen na konečné rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o výběru neinvazivních antigenních testů pro školáky.

Školáci a studenti by podle Plagy měli být testováni antigenními a posléze i PCR testy. Neinvazivní antigenní testy budou určeny pro nejmenší školáky. Přesnější PCR testy, které lze provádět například i ze slin, jsou podle ministra vhodné pro žáky vyšších ročníků, maturanty či vysokoškoláky. „Věřím, že najdeme správnou kombinaci testů, která umožní bezpečný návrat dětí do škol,“ podotkl Plaga.

Studenti z Olomouce se začali testovat sami doma

Olomoucký kraj v pondělí ve spolupráci s Ústavem molekulární a translační medicíny (ÚMTM) zahájil první ze dvou vln testování studentů nejvyšších ročníků středních škol v Olomouci. Podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) se do pilotního projektu zapojilo několik stovek žáků ze sedmi olomouckých škol. Takzvané kloktací sady si studenti ve školách vyzvedli v pondělí, druhou možnost budou mít v pátek. 

Studenti si odběr provedou doma kloktáním, zapíšou jej do on-line formuláře na webu a svůj vzorek přinesou do školy. Vzorky budou převezeny do olomoucké fakultní nemocnice (FNOL), kde se ještě ten den vyhodnotí, a výsledky budou rozeslány studentům i školám. Vše je podle hejtmana dobrovolné.

Podle ředitele ÚMTM Mariána Hajdúcha je smyslem projektu potřeba procesně otestovat systém odběru, registrace a zpracování vzorků. „Současně chceme zjistit aktuální prevalenci infekce virů SARS-CoV-2 v závěrečných ročnících středních škol a prakticky prověřit možnosti takzvaného poolování vzorků,“ uvedl Hajdúch.

Testování žáků v Sedlčanech

Během pondělí začalo zkušební testování také na 2. základní škole v Sedlčanech na Příbramsku. Testování přes neinvazivní antigenní testy ze slin zajistila sedlčanská zubní lékařka Laura Roden. Šlo o její iniciativu, řekl ředitel této školy Jaroslav Nádvorník.

Zapojili se do něj prvňáci a druháci ze čtyř tříd, souhlas s testováním dali rodiče zhruba 85 procent žáků. Testování se koná v pondělí a ve čtvrtek. „Je to iniciativa paní doktorky a já jsem jí byl jenom velmi rád k ruce s organizačními záležitostmi,“ uvedl Nádvorník. Tento týden zajistila testy Roden. Příští týden má testování v Sedlčanech pokračovat, testy ze slin by mělo zaplatit město. Kdo je bude případně hradit dál, je podle Nádvorníka otázkou.

Ve středu počítají s podobným testováním i na základní škole v Petrovicích, podle ředitelky Hany Vošahlíkové si ho ale řada rodičů nepřeje. „Docela jsem z toho zklamaná,“ dodala. Podle starosty Petra Štěpánka (STAN) i v tomto případě testy zajistila Roden, další by pak měla hradit zřejmě obec. „Pokud by to nezaplatila pojišťovna nebo ministerstvo, tak to dáme z obecního,“ řekl Štěpánek.

Nádvorník s Roden informovali o zamýšleném testování ministra školství Plagu, následně se jim ozval Úřad vlády. Ve čtvrtek se měl na testování do Sedlčan přijet podívat premiér Andrej Babiš (ANO), nakonec se ale omluvil.

V úterý by o testování měla jednat vládní rada pro zdravotní rizika. Ministerstvo zdravotnictví má připravit plán testování ve školách a také očkování učitelů a dalších školských pracovníků. Podle Babiše je to téměř 270 tisíc lidí. 

„Máme málo času. Je potřeba, aby ministerstvo zdravotnictví k tomu zaujalo jasné stanovisko, aby tyhle dvě operace - očkování učitelů a zaměstnanců škol a testování žáků - v podstatě byly nějak časově sladěny a naplánovány,“ uvedl premiér. Dodal, že „logisticky náročnou operaci“ dostal za úkol připravit Ústřední krizový štáb. 

Babiš nakonec do Rakouska neodletěl

Premiér Babiš měl v pondělí odletět do Rakouska, jeho cesta však byla nakonec zrušena. Kvůli mlze bylo možné odletět až v 11:00, premiér by se ale nestihl vrátit na jednání vlády. Kabinet bude jednat o návrhu pandemického zákona i o nabídce antigenních testů.

Premiér měl v Rakousku navštívit vídeňskou školu Komenského. Setkat se měl s rakouským kancléřem i ministrem školství. Babiš zmínil, že by se návštěva mohla uskutečnit případně příští středu.

Ve Vídni a Dolních Rakousech se začalo ve školách testovat před týdnem, od pondělí se po prázdninách připojí zbytek Rakouska. Mladší školáci si dělají test dvakrát týdně. Starší žáci se dělí na dvě skupiny. První chodí do školy v pondělí a úterý, druhá ve středu a ve čtvrtek. Test si dělají v den nástupu do třídy.

Podle Babiše se v Rakousku otestovalo dosud asi 470 tisíc žáků, pozitivní výsledek vyšel asi 180 z nich. Premiér uvedl, že podle odezvy jsou testy pro děti vhodné, vede se ale debata o jejich efektivitě. „Máme kontakt na distributora. Vláda musí prodiskutovat možnosti, jestli tento test je nejlepší,“ uvedl Babiš. V Rakousku se ve školách využívají antigenní testy LEPU čínského výrobce, které v Česku dodává firma QuickSeal. Podle jejího zástupce by materiál mohl dorazit do jednoho měsíce od objednání.

Kabinet by se měl v pondělí ale seznámit s nabídkou všech dostupných testů. V Česku se podle premiéra používá asi šedesát druhů antigenních testů. Babiš předpokládá, že by testovací materiál pro školy nakupovala Správa státních hmotných rezerv. 

Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček ve středu uvedl, že v Česku by se podobně jako v Rakousku mohly ve školách používat právě antigenní testy s výtěrem z kraje nosu, které rychle ukážou výsledek. Podle instruktážních videí rakouského ministerstva školství mají mladší žáci na lavici před vyučováním obálku s testem. V ní je tyčinka pro výtěr z nosu, a to z kraje u nosní dírky. Po nakapání přiloženého roztoku na tyčinku je do čtvrt hodiny výsledek. Podobné testy používají i starší žáci, na výsledek ale čekají asi půl hodiny. 

Skóre PES je dál 77 bodů, reprodukční číslo kleslo na 1,03

Rizikové skóre protiepidemického systému PES zůstává druhým dnem na 77 bodech, což odpovídá nejvyššímu stupni pohotovosti. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie kleslo o zhruba dvě setiny na 1,03.

V posledních dnech mírně, ale setrvale roste průměrný počet nově nakažených covidem-19 na sto tisíc obyvatel za posledních 14 dní, nyní je 966. Na aktuální hodnotu indexu ale tyto změny vliv neměly, vyplývá z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Ze čtyř ukazatelů pro výpočet skóre PES další dva ukazatele stagnovaly, a to čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a podíl hospitalizovaných, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici.

Index PES už není pro určování opatření proti šíření koronaviru relevantní, uvedl na konci ledna ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pro vládu je nyní klíčové uvolnit kapacity přetížených nemocnic, epidemická situace zatím podle ní uvolnění neumožňuje. 

Vláda v neděli v podvečer po dohodě s hejtmany oznámila, že do konce února vyhlásila nový nouzový stav. Naprostá většina dosavadních omezení v zemi tak platí dál, rozšířila se zatím pouze otevírací doba úřadů a povolená jsou výdajová okénka knihoven.

Stav nouze měl původně skončit o půlnoci na pondělí poté, co poslanci zamítli opakovanou žádost vlády o jeho další prodloužení. Někteří právníci i politici považují nedělní rozhodnutí kabinetu za protiústavní obcházení sněmovny. Babiš ale uvedl, že podle analýzy kabinetu je takový postup v souladu s Ústavou.

Vláda také během pondělí projedná návrh zákona o mimořádných opatřeních. Ten byl schválený loni v květnu a měl platit do konce loňského roku a umožnit rozhodování bez nouzového stavu, sněmovna ho ale neprojednala. Ministerstvo by díky němu mělo dostat pravomoc vydávat po předchozím souhlasu vlády mimořádná opatření s celostátní působností, která neumožňuje současný zákon o ochraně veřejného zdraví. Jeho urychlené projednání bylo jednou z podmínek hejtmanů pro to, aby v neděli požádali vládu o vyhlášení dvoutýdenního nouzového stavu.  

V Česku platí od 27. prosince opatření pro nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Od 14. ledna do 13. února se protiepidemické skóre drželo ve čtvrtém stupni. I když při loňském zavedení systému PES ministerstvo uvádělo, že by mělo být zváženo zmírnění opatření, pokud skóre rizika zůstane aspoň sedm dní v nižším pásmu, vláda naopak některá opatření ještě zpřísnila. V neděli index kvůli nárůstu průměrného počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel stoupl na 77 bodů, a po měsíci se tak vrátil do nejpřísnějšího stupně pohotovosti.

S covidem je v nemocnici 5553 lidí

V neděli přibylo v Česku 2832 potvrzených případů koronaviru, to je o skoro čtyři sta víc než před týdnem. Počet lidí s nemocí covid-19 v nemocnicích stoupl proti předchozímu dni o 55 na 5553. Mírně se zvýšil i počet pacientů ve vážném stavu, kterých bylo podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví 1084. 

Zdravotníci v zemi dosud aplikovali přes skoro 451 tisíc dávek vakcíny proti covidu, téměř 164 tisíc lidí dostalo už potřebnou druhou dávku. 

Od loňského března, kdy epidemie koronaviru v Česku propukla, se prokazatelně nakazilo přes 1,09 milionu lidí, denně umírá v Česku s covidem přes sto lidí. Aktuálně je v zemi přes 103 tisíc nakažených.

Celkový počet provedených PCR testů se blíží pěti milionům, rychlejších, ale méně spolehlivých antigenních testů laboratoře dosud zpracovaly víc než dva miliony. Za neděli ministerstvo registruje zhruba osm tisíc PCR testů a víc než dvakrát tolik antigenních testů. Pozitivních bylo 32,8 procenta ze všech testů, v sobotu byl tento podíl 30,5 procenta a kolem třiceti procent se pohyboval i v předchozích dnech. To podle odborníků znamená, že ve společnosti je stále vysoká virová nálož.

Nemocnice jsou podle vlády na kraji svých kapacit, na začátku minulého týdne bylo hospitalizovaných přes šest lidí s covidem, před měsícem jich bylo v nemocnicích o skoro dva tisíce víc než nyní. K pondělnímu ránu bylo podle dat ministerstva zdravotnictví volných sedmnáct procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP) a 27 procent standardních lůžek s kyslíkem. V některých krajích je situace výrazně horší. Třeba v Praze a Karlovarském kraji je volných jen sedm procent lůžek na ARO a JIP.

Policie kontroluje vjezd do uzavřených oblastí, v Trutnově rozdávají roušky

Největší počet případů nákazy v republice za uplynulých sedm dní dál evidují na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji a na Chebsku a Sokolovsku v Karlovarském kraji. Tyto tři okresy vláda v pátek kvůli šíření nemoci uzavřela do karantény, cestovat do něj a z něj mohou lidé jen na základě několika určených výjimek, například za prací, do školy, na úřad či za lékařem.

Policie v těchto oblastech kontroluje řidiče a vrací ty, kteří podmínky pro vjezd do koronavirem nejvíce zasažených oblastí nesplňují. Na dálnici D6 se tak tvořily  od ranních hodin několikakilometrové kolony, a to v obou směrech. „Jak z Karlových Varů, tak z Chebu musí řidiči čekat i půl hodiny,“ přiblížila z místa situaci po deváté hodině ráno redaktorka ČT Jevhenija Vachničenko.

Podle ní denně zamítne policie vjezd do okresu Cheb a Sokolov stovkám aut. „Nejčastěji policie vrací řidiče kvůli tomu, že tam jedou na nákup, kvůli turistice nebo návštěvě známých,“ uvedla. Někteří řidiči také podle mluvčí policie tvrdí i to, že o nových opatřeních neví.

V Trutnově odpoledne začali v poledne rozdávat lidem chirurgické roušky, které město dostalo od státu. K dispozici budou na šesti místech, rozdělené jsou podle bydliště. Celkem 250 tisíc roušek město minulý týden obdrželo ze státních hmotných rezerv. Jsou pro lidi, kteří si je nemohou jinak opatřit. 

Naše lůžka lze využívat i po skončení nouzového stavu, říká správa

Lůžka a plicní ventilátory, které nemocnicím zapůjčila Správa státních hmotných rezerv (SSHR), budou moci v těchto zařízeních zůstat i po případném skončení nouzového stavu, a to dalších 12 měsíců, uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. Dodal, že bez tohoto rozhodnutí, které učinila vláda na mimořádném zasedání v neděli, by se muselo příslušné vybavení vrátit do 60 dní po skončení nouzového stavu.

„Nemocnice nebo hejtmani nemusí mít obavu, zda je možné využít státní hmotné rezervy i po skončení nouzového stavu, a mohou se tak soustředit na jiné věci,“ uvedl Švagr. Rozhodnutí se podle něj dotkne zásob, které jsou tuto chvíli v nemocnicích po celé republice – konkrétně jde o 1018 lůžek, 1485 přístrojů na podporu dýchání (HFNO) a 168 plicních ventilátorů.

„Ono asi pacienta na jednotce intenzivní péče ani nezajímá, jestli je nebo není nouzový stav. Důležité je, aby měl potřebnou pomoc. A my jako zástupci státních rezerv jsme tady od toho, abychom pracovníkům v první linii pomohli zajistit potřebné přístroje nebo zásoby a trochu jim ulehčili práci. To je vše. Takže to rozhodnutí vlády hodnotím jako velice rozumné a prostě dává jistotu, že můžeme potřebné pomůcky poskytnout i nadále,“ dodal Švagr. 

Na dálnicích do Německa vznikly kvůli kontrolám dlouhé kolony

Na dálnicích D5 a D8 před hranicemi do Německa se od časného rána tvořily mnohakilometrové kolony. Pondělí je první pracovní den, kdy platí přísné německé kontroly kvůli nepříznivé epidemické situaci v Česku.

Z informací silničářů a Zelené vlny Radiožurnálu vyplývá, že na D8 stály kamiony od sjezdu na Ústí nad Labem a policie reguluje vjezd do tunelů před hranicemi. Na D5 má fronta u Rozvadova už téměř dvacet kilometrů. Problémy mohou vznikat i na dalších silnicích spojujících oba sousední státy.