Okresy Cheb, Sokolov a Trutnov se uzavřely, policisté hlásí minimum problémů

Okresy Cheb a Sokolov v Karlovarském kraji a Trutnov v Královéhradeckém kraji se kvůli rychlému šíření nemoci covid-19 uzavřely. Jde o nejpostiženější okresy v zemi. Lidé, kteří v místě žijí, nemohou od pátku až na výjimky okres opustit, obyvatelé jiných regionů tam nemohou vstoupit. Výjimky platí pro školáky nebo lidi, kteří dojíždějí do práce, na úřad či za lékařem. Rozhodla o tom ve čtvrtek vláda. Opatření platí do konce nouzového stavu, který podle momentální situace končí nedělí.

Opatření ve třech okresech se týkají skoro 300 tisíc lidí. Tamní obyvatelé musí také na veřejnosti nosit respirátory FFP2 nebo přinejmenším chirurgickou roušku. Vláda do dotčených krajů poslala dohromady milion jednorázových roušek ze státních rezerv, určené jsou pro sociálně slabé.

V pátek rozhodla i o dodávce 46 tisíc respirátorů pro učitele i nepedagogické zaměstnance v základních, mateřských a speciálních školách. Na jednoho pracovníka by tak podle podkladů ministerstva mělo od 15. února do 5. března připadnout deset respirátorů. 

Omezení pohybu neplatí pro děti při cestě do škol a jejich doprovod či pro lidi dojíždějící do jiných okresů do práce. Opustit domov je možné také kvůli péči o příbuzné i zvířata, neodkladným cestám do zdravotnického zařízení, na úřad, do kostela či na svatbu. Účel cesty je ale nutné vždy doložit. Do okresů s omezeným volným pohybem nemohou přijet lidé, kteří tam mají nemovitosti, ale trvale tam nebydlí. Opatření se nevztahuje na tranzit přes uzavřené okresy.

Kontroly na příjezdových cestách

Na hlavním silničním tahu mezi Hradcem Králové a Trutnovem podle redaktora Lukáše Augustina policisté během nočních namátkových kontrol prověřovali doklady řidičů, zda do okresu cestují skutečně důvodně. Nesetkali se během prvních hodin s většími problémy a nedocházelo ani k dopravním komplikacím. 

Důvody, proč se lidé i v noci vydávali na cestu autem, jsou různé. Jeden z řidičů jel pro rodinu, která uvázla v Peci pod Sněžkou. Policejní hlídka si jeho vysvětlení telefonicky ověřila a pustila ho. „Původní plán byl, že tam za nimi přijedu v pátek večer a v sobotu ráno jedeme zpátky. Ale tím, že situace je taková, jaká je, mi nezbylo nic jiného než tam vyrazit dneska,“ uvedl řidič.

„Zkontrolovaných vozidel jsou už stovky. Namátkové kontroly probíhají na všech 36 stanovištích, která jsou na vhodných místech na hranici okresu na různých typech komunikací. Policisté s řidiči komunikují, zjišťují, jestli splňují výjimky, důvody cesty a podobně,“ řekla mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková.

Zpřísnění opatření na Trutnovsku (zdroj: ČT24)

Tři stanoviště jsou také na přeshraničních silničních propojeních, tedy v Královci, Pomezních Boudách a u Žacléře. „Většinu lidí kontroly nepřekvapují, jsou s tím srozuměni,“ popisuje Vlčková.

Místostarosta Trutnova Tomáš Eichler (za Piráty) je zvědavý, jak současná opatření sníží dopravu ve městě a okolí. Podle jejich měření pomocí nového kamerového systému se množství aut v posledních týdnech totiž příliš neměnilo.

Zaměstnavatelům vláda doporučila režimová opatření na pracovištích, co největší využití práce z domova a pravidelné antigenní testování. Například ve Vrchlabí na Trutnovsku má jeden ze tří výrobních závodů automobilka Škoda. Omezený přístup mají lidé z jiných okresů i do části Krkonoš ležící v tomto okrese.

Kritická situace v Karlovarském kraji

Policie kontroluje i lidi jedoucí z uzavřených okresů Sokolov a Cheb či do nich. Celkem stojí na 44 stanovištích. Podle karlovarské krajské policejní mluvčí Kateřiny Krejčí lidé kontroly respektují, prozatím nemuseli řešit žádné vážné problémy. Ráno se stalo několik dopravních nehod, obešly se ale bez zranění.

„Silniční provoz je v současné době v místech kontrolních stanovišť bez větších problémů, mírné kolony se tvoří na stanovištích na dálnici D6, ale vozidla jsou průběžně odbavována,“ uvedla mluvčí. Projíždějící musejí v místech kontroly počítat až s desetiminutovým zpožděním.

Policie do současné doby řešila na několika stanovištích desítku případů, kdy občané cestovali v rozporu s krizovým nařízením a nespadali do výjimek. Porušení nařízení řešili policisté domluvou.

Sto devadesáti dvěma lidem také zakázali do okresů vjet. Do těchto míst jeli buď za sportem, turistikou, návštěvou kamaráda nebo nákupy. Podle policie nešlo o důvody, na něž by se vztahovaly výjimky z vládního opatření. Žádnou sankci policisté neuložili, lidé auta otočili a odjeli.

Tíseň v nemocnicích trvá

Zpřísnění omezení volného pohybu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vysvětlil tím, že v daných okresech je počet nakažených třikrát až čtyřikrát vyšší než ve zbytku země. Nemocnice mají plné kapacity a musejí pacienty převážet jinam.

Ty v Karlovarském kraji zůstávají na hranici svých možností. Denně přijímají desítky nových pacientů s covidem-19, i nadále proto musí zdravotníci rozhodovat, kam nakažené přemístí. Do chebské nemocnice v pátek nastoupili dva vojenští lékaři na oddělení interny, o další pomoci se jedná. Krajem nařízená pracovní povinnost zdravotním sestrám nemocnicím příliš nepomohla.

Vojenští lékaři budou zajišťovat péči o infikované pacienty na covidových oddělení. Lékařskou posilu pro nemocnici s kritickým nedostatkem personálu slíbil při návštěvě minulý týden ve čtvrtek ministr zdravotnictví Blatný, i když mluvil o třech doktorech. Lékaři by měli v chebské nemocnici zůstat do konce února, s možností prodloužení jejich pomoci. Nemocnice dále jedná s ministerstvem zdravotnictví o další výpomoci lékařů z řad armády či jiných nemocnic.

V uplynulých sedmi dnech v těchto okresech počet nakažených na 100 tisíc obyvatel přesáhl 1100 případů. Zástupci postižených okresů tvrdí, že vláda na kritickou situaci reagovala pozdě a přísnější pravidla pro volný pohyb bude složité vymáhat.

„Situace je dramatická už šest týdnů. O Vánocích se sem dostala britská verze koronaviru a dnešek mnoho nezměnil,“ řekl starosta Chebu Antonín Jalovec (STAN) s tím, že nemocnice ve městě zůstává nadále přetížená a že místní pacienti leží i v Kutné Hoře nebo v Litoměřicích. „Je alarmující to, že pomáhají malé nemocnice napříč republikou a pomoc velkých pražských klinik je relativně malá.“

„Téměř rok bojujeme s neviditelným nepřítelem,“ dodává starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO). „Bohužel se to stále zhoršuje, lidé jsou unavení a nevidí světlo na konci tunelu. S větší pokorou už ale vnímáme to, že dodržovat opatření musíme. Šanci máme, jenom když se všichni semkneme.“

Starostka Sokolova: Bojujeme s neviditelným nepřítelem (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj připravuje stav nebezpečí

Karlovarský kraj současně připravuje vyhlášení stavu nebezpečí. Ten by měl z velké části nahradit nouzový stav, který přestane platit o nedělní půlnoci. Chce i nadále omezit pohyb, zachovat pracovní povinnost a spolu s opatřením hygieniků může omezit i obchody nebo provoz sportovišť.

„Vyhlášení stavu nebezpečí pro nás znamená možnost omezení pohybu, nepočítáme se zákazem nočního vycházení, ale počítáme s tím, abychom opravdu minimalizovali pohyb a vycházeli pouze za účelem nezbytně nutným, za prací, za zdravotní péčí a naplnění základních životních potřeb,“ řekl hejtman Petr Kulhánek (KOA).

Stav nebezpečí by měl umožnit zachování školských zařízení, která se nyní starají o děti zaměstnanců kritické infrastruktury, hlavně nemocnic. Souběh s opatřeními Krajské hygienické stanice by měl podle hejtmana umožnit i omezení provozu obchodů a sportovních nebo kulturních zařízení.

„Čelíme stále masivnímu komunitnímu přenosu koronaviru. Zároveň se k nám dostala ve značné míře britská mutace viru, která je mnohem nakažlivější než ta původní. Proto musíme myslet na to, že i v následujících týdnech potřebujeme opatření, která této nákaze alespoň trochu zbrzdí postup,“ vysvětlil Kulhánek.