Vláda uzavře okresy Cheb, Trutnov a Sokolov, cestování bude jen na výjimky

UDÁLOSTI: Vláda zakázala cesty do tří koronavirem nejvíce zasažených okresů (zdroj: ČT24)

Z epidemicky rizikových okresů Cheb, Sokolov a Trutnov bude až na výjimky zakázáno cestovat do zbytku republiky a naopak. Uvedl to po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vedle omezení pohybu kabinet také zavedl povinnost nosit na veřejných místech respirátory, nebo alespoň chirurgickou roušku. Karlovarský a Královéhradecký kraj patří nyní k nejzasaženějším epidemií.

Lidé, kteří v uzavřených regionech bydlí, nebudou moci až na výjimky okres opouštět, jiní do něj nebudou moci, řekl po mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Blatný. Opatření je zatím vyhlášeno do konce nouzového stavu. Podle karlovarského hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) by jej však od pondělí mohl nahradit stav nebezpečí, který by umožnil omezit mobilitu na území, které jako problematické určí hygienická stanice. Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že by bylo potřeba, aby okresy zůstaly uzavřené alespoň tři týdny.

„Výjimky platí pro cesty za prací nebo kvůli zajištění bezpečnosti, vnitřního pořádku, řešení krizových situací ochrany veřejného zdraví a podobně,“ uvedl Blatný. Školáci také budou moci dojíždět za studiem a lidé do práce.

Sokolovská starostka Renata Oulehlová (ANO) však po jednání krizového štábu apelovala na zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům vydali potvrzení, že u nich pracují. „Aby policisté při namátkových kontrolách měli jednodušší práci,“ podotkla. Podle mluvčí Škody Auto se zaměstnanci z vrchlabského závodu „budou prokazovat kartou zaměstnance anebo vydávaným potvrzením o zaměstnání“. Vrchlabská nemocnice připravila zaměstnancům, kteří dojíždějí z jiného okresu, kopie pracovních smluv.

Trutnovský starosta Ivan Adamec (ODS) zdůraznil, že nejde o hermetické uzavření okresu. „Mělo by se našich běžných životů dotknout co nejméně. Je to snaha omezit mobilitu lidí, především těch, kteří přijíždějí do našeho okresu. Opatření myslí i na výjimky, tudíž lidé mohou cestovat za prací, do školy, za lékařem a podobně,“ uvedl.

Podle ministra Blatného je možné mezi uzavřenými okresy cestovat i v některých dalších případech. „Mezi další vyjmenované výjimky patří zajištění nezbytných potřeb pro příbuzné nebo blízké osoby, péče o zvířata, nezbytné cesty do zdravotnictkých zařízení, na svatbu, do kostela či na úřad,“ doplnil.

Opatření se nevztahují ani na tranzit mezinárodní dopravy, řidiči kamionů v okresech ale nebudou smět zastavit. Do okresů nebudou moci podle Blatného přijíždět lidé, kteří tam mají nemovitosti, ale trvale tam nebydlí. Přijíždět naopak budou moci lidé směřující na zdravotní pobyty do lázní, kterých je v uzavřených oblastech několik – na Chebsku Mariánské a Františkovy Lázně a Lázně Kynžvart, na Trutnovsku Janské Lázně. Lázeňské pobyty patří k povoleným výjimkám, uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

V současné době však mohou lázně poskytovat jen léčebnou a rehabilitační péči. Samostatné ubytování a případné wellness pobyty nejsou povolené. 

Bude to ku prospěchu, doufá hejtman. Podle starostů se nebude zákaz dodržovat

Karlovarský hejtman nová opatření vítá. „Očekávám, že lidé pochopí, že pokud by se snížila mobilita, bude to ku prospěchu věci,“ uvedl. Dodal, že podle dat od epidemiologů jde v regionech o masivní komunitní přenos, který způsobuje především nedodržování dosavadních vládních opatření.

UDÁLOSTI: V každém ze tří uzavřených okresů se za poslední týdny nakazilo přes 2500 lidí na sto tisíc obyvatel (zdroj: ČT24)

Zní však i kritika. „Podle mě je to absolutní šikana. Je to naprosto nesystémové opatření, které se stejně nebude dodržovat,“ uvedla starostka krkonošských Mladých Buků Lucie Potůčková (STAN).

I chebský místostarosta Jiří Černý (VPM) se obává, že lidé nebudou nové opatření respektovat. „Jsou přetížení, jsou naštvaní na restrikce. Ono to nebere konce, je to jako uzavřený tunel a na konci tunelu není žádné světlo. Takže není divu, že občané jakéhokoli města tedy i našeho města – mají problémy s dalšími restrikcemi,“ upozornil.

Stát pošle roušky, kraje ale budou muset sehnat další

Stát do tří nejpostiženějších regionů pošle roušky, do škol respirátory. Zaměstnavatelům v těchto okresech vláda doporučila režimová opatření na pracovištích, využití práce z domu a antigenní testování, uvedl Blatný. Karlovarský hejtman Kulhánek uvedl, že má kraj zatím slíbeno půl milionu roušek a respirátorů od státu, další má k dispozici sám. „Budeme muset shánět respirátory a roušky další. Vezměme si, že je nás 298 tisíc – včetně batolat a dětí. To znamená, že potřeba bude výrazně vyšší, pokud budou opatření trvat tři až čtyři týdny,“ podotkl.

První dodávka státních zásob – kromě půlmilionu pro Karlovarský kraj a stejný počet pro Královéhradecký kraj – vyrazí ze skladu v Opočínku v pátek odpoledne, uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. „Budeme nakládat v pátek v poledne. Roušky budou vyskladňovány ze skladu v Opočínku, který je u pardubického letiště. Dopravu do krajů zajistí hasičský záchranný sbor. Další distribuce už bude v dohodě s vedením krajů,“ uvedl Švagr. Kulhánek upřesnil, že kraj roušky předá obcím s rozšířenou působností a nechá je vydávat na veřejně přístupných místech.

Brífink po mimořádném jednání vlády 11. února (zdroj: ČT24)

Na trhu je v oblastech, který se uzávěra týká, ochranných pomůcek nedostatek. Lékárnice ze Svobody nad Úpou na Trutnovsku Iva Božková upřesnila, že je dost roušek, ale rychle se vyprodaly respirátory. Lékárna v Chebu prodala již dopoledne 200 respirátorů, zatímco v předchozích dnech se jich kupovalo zhruba 40 za den.

Policejní kontroly

Uzavřené okresy Cheb, Sokolov a Trutnov nejsou hermeticky uzavřené, policisté v nich budou dělat namátkové kontroly. Policisté budou sloužit na celkem 80 kontrolních stanovištích. Hlídat bude dohromady 580 příslušníků, z nich 300 v Karlovarském kraji. Uvedl to náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Ve dvou okresech Karlovarského kraje bude podle krajského policejního ředitele Petra Macháčka 44 stanovišť, z nich 23 na Sokolovsku. Hlídat budou policisté i na hraničních přechodech. Hlídky budou 24 hodin denně.

Polovina policistů má být z příslušných krajů, ostatní z ostatních krajů a také od cizinecké policie. Pomoci by jim mohli také vojenští policisté. „Může vyslat na posílení Policie České republiky v daných okresech několik desítek lidí,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. K jejich nasazení ale bude nejprve potřeba souhlas vlády.   

Policisté budou primárně k lidem, kteří chtějí využít výjimky a hranici okresu překročit, přistupovat tak, že na to mají právo. Pokud ale uznají, že jejich důvod nemusí být pravdivý, tak potom člověka prověří. Záležet bude na posouzení každého policisty. Jasným ukazatelem, proč člověka nepustit, bude podle Vondráška například jeho cesta do okresu za lyžováním.

„Za mne a za policii je smyslem tohoto opatření omezit mobilitu občanů České republiky mezi těmito třemi, bezesporu velmi postiženými, okresy. Doufám, že stejně jako pochopení bude mít policie a bude vnímat situaci občanů naší republiky, tak že stejné pochopení budou mít i občané České republiky k naší práci,“ řekl Vondrášek.

Policisté budou muset ověřit, zda člověk v regionu opravdu bydlí

„Na kontrolních stanovištích budeme ověřovat, jestli do Sokolova a do Chebu, do těchto dvou okresů, jezdí osoby, které tam mají trvalé bydliště, případně bydliště,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství Policie Karlovarského kraje Petr Macháček. Policisté tak budou kontrolovat doklad totožnosti, podle Macháčka ale může být problém u bydliště, které není na dokladu uvedeno. „Jde to doložit výpisem z katastru nemovitosti nebo nájemní smlouvou,“ dodal.

Podle Macháčka to však bude i o důvěře, kterou policista musí mít k dané osobě. Upozornil také na to, že registrační značky vozidel nejde brát v potaz. Řada obyvatel daného regionu má totiž vozidlo se značkou, která může být prakticky i z opačné strany republiky.

Kontroly budou jednak na hranicích okresů, ale i uvnitř nich, zejména na nádražích a autobusových stanicích. Policisté se nicméně podle Vondráška nechystají například k pronásledování běžkařů, kteří na výletě v krkonoších překročí hranici semilského a trutnovského okresu – pokud by ovšem nešlo o organizovanou akci.

Část autobusů do uzavřených okresů nepojede

Autobusový dopravce TAD, který jezdí z Prahy do Trutnova a Pece pod Sněžkou, již ohlásil seškrtání spojů na tři páry týdně. Naopak i přes vyhlášenou karanténu okresů Cheb a Sokolov zůstane autobusová linka Cheb–Sokolov – Karlovy Vary – Praha v provozu. Spoje se omezovat nebudou, informoval mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

Důvody cestování podle něj ale může u pasažérů kontrolovat policie. Jak budou kontroly cestujících vypadat, ovšem zatím není jasné. Policie v Karlovarském kraji čeká na pokyny policejního prezidia, řekla krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Dodržování zákazu by měli policisté kontrolovat na přístupových komunikacích. „Cestujících v úseku Praha – Karlovy Vary a zpět se tyto změny v opatřeních vůbec nedotknou. Cestující, kteří pojedou mezi Karlovými Vary, Sokolovem a Chebem, musí splňovat požadovaná opatření, to znamená mít zakrytá ústa nejméně chirurgickou rouškou nebo respirátorem třídy FFP2,“ popsal Ondrůj.

Radnice v Sokolově zatím nedostala bližší informace o vládním nařízení o omezeném pohybu. Epidemická situace je tam podle starostky Renaty Oulehlové velmi vážná, sokolovská nemocnice je přetížená a zdravotníci jsou na pokraji sil.

V Sokolově momentálně čekají na další pokyny od kraje, hygieny nebo vlády. „Dostali jsme včera (ve středu) dopis do e-podatelny, že se něco podobného chystá, ale doteď nás nikdo jiný nekontaktoval. Veškeré informace máme z médií. Musíme vědět přesné informace, abychom mohli následně kontaktovat našich dalších 30 obcí na Sokolovsku,“ řekla starostka Oulehlová.

Starostka si hlídání opatření zatím nedokáže představit. „Bude trvat, než se s tím sžijeme, ale nechci to kritizovat. Vše je dobré pro zachování lidského zdraví, umírá opravdu moc lidí,“ řekla starostka. Značné omezení očekává také na krajském úřadě.

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) nemá informace, že by se rozšíření uzávěry v příštích dnech mělo dotknout i dalších okresů v kraji. „Zvažovala se opatření také v okrese Náchod, ale nebyla přijata. Opakovaně říkám, že by jakékoli rozhodnutí mělo být odůvodněné, mělo by vycházet z nějakých podkladů, předpokládám, že ministerstvo zdravotnictví podle toho také rozhodlo,“ řekl Červíček.

Sokolovská nemocnice na hraně

Tíživou situaci v nemocnici v Sokolově přibližuje primář interního a covidového oddělení Martin Straka. „Každý den žijeme totální krizový stav. Za hodinu vám přijede 15 záchranek, ale máte jen dvě lůžka, musíte obvolávat, doprošovat se, situace je mnohem krizovější, než se zdá,“ řekl Straka.

Primář je nicméně za nová opatření rád, situace v Karlovarském kraji je podle něj neúnosná. „Musíme improvizovat, musíme selektovat. Ano, pane ministře, opravdu existuje selektování pacientů,“ apeloval na Blatného primář Straka.

Primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martin Straka o situaci v regionu (zdroj: ČT24)

„Máte dvacet lidí, kteří by potřebovali dechovou podporu, a vy těch přístrojů máte deset.  Voláte do Prahy a dostává se vám odpovědi, že jsou plní, nemůžou,“ popsal každodenní realitu své práce Martin Straka.

Podle jeho slov jim teď pomáhají především menší nemocnice ve městech jako Klatovy, Beroun, Kutná Hora. „Kdyby nám pomohla fakultní nemocnice Motol, která rozhodně ty kapacity má, tak od těch jsme se pomoci nedočkali, třeba ještě vyčkávají na větší krizi, já si větší krizi nedokážu představit,“ říká primář.

Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v celém Karlovarském kraji jsou pouze čtyři volná lůžka intenzivní péče a 60 standardních lůžek z necelých šesti stovek. Ve větším Královéhradeckém kraji je volná stovka lůžek z více než 1200.

Zda situaci napomůže uzávěra Trutnovska, však někteří lékaři z regionu pochybují. Podle Jarmily Oravcové, která má praxi ve Svobodě nad Úpou, se nákaza nešíří mimo region. „Virus se šíří po rodinách, které jsou tady, u kterých vím, že nikam necestují. Je to práce, domov, rodina,“ upozornila. Naopak lékaři věří, že tempo nákazy pomůže zmírnit důsledné nošení roušek a respirátorů.

Jak situaci v regionech ovlivní neprodloužení nouzového stavu?

Starostové jednotlivých měst v postižených regionech se neshodují v tom, zda bude mít neprodloužení nouzového stavu vliv na další vývoj situace. „Já jsem proti prodlužování nouzového stavu. To je bianco šek, ukazuje se, že vláda neřeší spoustu zákonů, které jsou potřeba pro odškodnění či ochranu obyvatel,“ řekl poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). 

Starosta připomněl, že situace v Trutnově je vážná už měsíc, ale vláda ji začala řešit až nyní, což je podle něj pozdě. V souvislosti s tím si myslí, že samotné neprodloužení nouzového stavu už situaci víc zhoršit nemůže. Zároveň uvedl, že lidé v oblastech, které jsou takto kriticky zasažené, by se měli přednostně očkovat. „Když nás zavřou, tak to není záruka toho, že se ten virus nebude šířit dál,“ dodal. 

Naopak podle sokolovské starostky Renaty Oulehlové (ANO) přinese neprodloužení nouzového stavu regionu velké problémy. Podle ní se z tohoto tématu stalo „politikum“. „Všechny bych poprosila, ať se oprostíme od politických kampaní, držme pohromadě, táhněme za jeden provaz,“ vyzvala. 

„Jenom to, že sestřičky, lékaři, prodavačky, všichni, kdo dneska zajišťují chod našeho regionu i našeho státu, nebudou mít školku, nebudou mít školu, všechno spadne na pana hejtmana, to je opravdu složité,“ popsala Oulehlová situaci, která podle ní po odmítnutí prodloužení nouzového stavu sněmovnou může nastat. 

  • Vláda s účinností ode dne 12. února 2021 od 00:00 hod. do dne 14. února 2021 do 23:59 hod. omezuje volný pohyb osob při vstupu na území okresů Cheb, Sokolov a Trutnov a při jejich opuštění tak, že 
  • I. zakazuje
  • a) všem osobám s místem trvalého pobytu nebo bydlištěm nacházejícím se na území okresů Cheb, Sokolov a Trutnov opustit území daného okresu,
  • b) všem osobám, které nemají na území okresů Cheb, Sokolov a Trutnov místo trvalého pobytu nebo bydliště, vstup, pohyb a pobyt na území těchto okresů,
  • s výjimkou:
  • 1. cest za účelem výkonu povolání nebo činností sloužících k zajištění
  • a) bezpečnosti, vnitřního pořádku a řešení krizové situace,
  • b) ochrany veřejného zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče, včetně dobrovolnické činnosti,
  • c) veřejné hromadné dopravy a další dopravní infrastruktury,
  • d) služeb pro obyvatele, včetně zásobování a rozvážkové služby,
  • 2. dětí, žáků a studentů účastnících se vzdělávání v zařízeních, u nichž není dáno omezení provozu podle usnesení vlády České republiky ze dne 7. ledna 2021 č. 13, a jejich nezbytného doprovodu,
  • 3. neodkladných cest, jejichž uskutečnění je nezbytně nutné z důvodu ochrany života, zdraví, majetku nebo jiných zákonem chráněných zájmů,
  • 4. cest do zaměstnání a k výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti a k výkonu povinnosti veřejného funkcionáře nebo ústavního činitele,
  • 5. cest za účelem zajištění nezbytných potřeb osob příbuzných a blízkých nebo potřeb pro jinou osobu (např. dobrovolnictví, sousedská výpomoc), zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata,
  • 6. nezbytných cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých, a do zařízení veterinární péče,
  • 7. nezbytných cest za účelem vyřízení úředních záležitostí, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých,
  • 8. nezbytných cest za účelem individuální duchovní péče a služby,
  • 9. nezbytných cest za účelem výkonu veterinární péče,
  • 10. nezbytných cest za účelem účasti na svatbě, prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství a na pohřbu,
  • 11. cest zpět do místa svého trvalého pobytu nebo bydliště; 
  • II. nařizuje
  • a) všem osobám využívajícím výjimek podle bodu I povinnost prokázat důvodnost využití těchto výjimek,
  • b) všem osobám pobývajícím a pohybujícím se na území daného okresu, s výjimkou osob uvedených v bodě I/2 mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví zde dne 7. prosince 2020, č.j. MZDR 15757/2020-43/MIN/KAN, povinnost používat jako ochranný prostředek dýchacích cest zdravotnickou obličejovou masku (chirurgická rouška) nebo respirátor či polomasku bez výdechového ventilu s filtrační účinností minimálně FFP2, KN95 nebo N 95, a to
  • - ve všech vnitřních prostorech staveb, mimo místa trvalého pobytu, bydliště nebo místa ubytování,
  • - v prostředcích veřejné dopravy,
  • - na všech ostatních veřejně přístupných místech a veřejných prostranstvích, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti; 
  • III. stanoví, že povinnosti stanovené v bodech I a II písm. a) se nevztahují na osoby, které prokazatelně přes území daného okresu pouze tranzitují, jako jsou zejména pracovníci mezinárodní dopravy; osobám takto tranzitujícím se zakazuje zastavovat na území tohoto okresu, není-li to nezbytně nutné;
  • IV. důrazně doporučuje na všech pracovištích a místech výkonu povolání nebo služeb na území daného okresu, kde není možné zajistit minimální vzdálenost dva metry mezi pracovními místy, nebo místy výkonu povolání nebo služby, popřípadě na pracovištích, kde dochází ke zvýšené kumulaci zaměstnanců a dalších osob ve společných prostorách, aby
  • 1. byla zavedena režimová a organizační opatření vedoucí k:
  • a) omezení fyzického kontaktu osob, včetně možného vytvoření oddělujících přepážek mezi jednotlivými místy,
  • b) omezení shlukování osob ve společných prostorách,
  • c) podpoře práce z domova, organizaci pracovní doby a přestávek, managementu střídání směn,
  • d) dostatečnému větrání nebo ventilace pracoviště, zvýšené hygieně rukou a prostředí,
  • 2. byl omezen přístup osob, které v daném místě nekonají práci, povolání či jinou činnost, agenturních a sezónních pracovníků a zaměstnanců na místo výkonu práce, povolání či služby,
  • 3. byla zajištěna možnost provádění antigenního testování pracovníků a zaměstnanců jednou za tři dny.

Karlovarský kraj nyní připravuje pro Sokolovsko a Chebsko opatření, která mohou alespoň zčásti nahradit nouzový stav. Kraj zřejmě vyhlásí stav nebezpečí, který však neumožňuje pokrýt veškerá opatření, jež platí při nouzovém stavu, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

„Nebudeme moci například regulovat obchody nebo služby. Tyto provozovny budou moci být otevřeny. Mobilitu můžeme omezit, ale v jiném režimu ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Karlovy Vary, která může na určitém území vyhlásit karanténu. Nebude to ale zřejmě možné v rozsahu současných opatření,“ uvedl odpoledne Kulhánek.