Průměrný počet nákaz v Česku roste, vláda zavírá tři okresy, se žádostí o prodloužení stavu nouze neuspěla

Index protiepidemického systému (PES), který ukazuje vývoj epidemie koronaviru v Česku, je pátý den na úrovni 71 bodů. Průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny se zvýšil. Kvůli pandemii vláda rozhodla o uzavření okresů Cheb, Sokolov a Trutnov. Ve sněmovně kabinet požádal o další prodloužení nouzového stavu, ale neuspěl. Reprodukční číslo, které ukazuje množství lidí nakažených od jednoho pozitivně testovaného, má hodnotu 1,04.

Ministerstvo zpětně upravilo některá data. Zatímco podle středečních ranních informací průměrný počet nakažených klesl, z nynějších údajů naopak vyplývá, že už osm dní v řadě roste. Aktuálně tak v Česku připadá za uplynulých 14 dní na 100 000 obyvatel 936 případů nákazy covidem-19.

Podobně se zpětně změnila hodnota reprodukčního čísla. Ve středu ráno původně kleslo na 1,02, podle aktualizovaných údajů ale ve středu naopak stouplo na 1,06. Ke čtvrtku se pak snížilo na 1,04. Pokud je reprodukční číslo nižší než jedna, znamená to, že epidemie zpomaluje. To se ale v únoru stalo jen jednou. 

Ve středu přibylo v Česku 9446 potvrzených případů koronaviru. Je to pokles zhruba o 800 nakažených proti úterý a přibližně o 200 proti minulé středě. Přesto je to třetí nejvyšší denní nárůst za poslední tři týdny. V nemocnicích je s covidem 5817 pacientů, v těžkém stavu je 1057 z nich. S koronavirem dosud v Česku zemřelo 17 772 lidí.

Index PES od poloviny ledna odpovídá čtvrtému stupni opatření proti šíření nákazy. V zemi ale nadále platí nejpřísnější pátý stupeň, změna se kvůli naplněnosti nemocnic nechystá. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předminulý týden řekl, že index PES už nemá pro určování opatření význam.

Zasažené regiony na východě i západě

Nákaza se nejdynamičtěji šíří na západě Čech, dlouhodobě přetížené jsou okresy Cheb a Sokolov, značný růst covid pozitivních pacientů hlásí také okres Tachov a Domažlice. Druhá nejzatíženější oblast v republice jsou východní Čechy, zejména Trutnovsko a Náchodsko. Vláda na svém čtvrtečním jednání rozhodla o tom, že tři z těchto okresů – Chebsko, Sokolovsko a Trutnovsko – od pátku uzavře.

Lidé, kteří zde žijí, nově nesmějí regiony opouštět, výjimkou je docházka do škol či do zaměstnání. Lidé zde budou mít povinnost nosit chirurgické roušky. Na příjezdových cestách bude vstup kontrolovat policie, rozhodující je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného trvalé bydliště. Omezení se netýká pro tranzit.

Stát také pošle půl milionu jednorázových roušek do Královéhradeckého a půl milionu do Karlovarského kraje ze státních hmotných rezerv. V případě potřeby může dodávky zopakovat. Jedná se také o tom, že školám a školkám v uzavřených okresech poskytne respirátory FFP2.

Nouzový stav a německá reakce

V Česku kvůli epidemii koronaviru stále platí nouzový stav, vyhlášen je do neděle. Kabinet požádal o jeho prodloužení do 16. března, sněmovna však návrh nepodpořila. Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že kdo nebude pro prodloužení nouzového stavu hlasovat, bude zodpovědný za smrt lidí. 

Na šířící se nákazu – a konec nouzového stavu – reagovalo Německo. Bavorský premiér Markus Söder prohlásil, že Česká republika a také rakouské Tyrolsko by mělo Německo označit za oblasti s výskytem zmutovaného koronaviru. Takové hodnocení Česka by mohlo vést ke znovuzavedení hraničních kontrol. Už nyní platí omezení pro pendlery v bavorských příhraničních okresech Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab.

Bez ohledu na krok berlínské centrály už také oznámilo Sasko, že výrazně zpřísní podmínky pro pendlery. Výjimku by podle něj měli dostat jen zdravotníci, pečovatelé a někteří pracovníci v zemědělství. „Další výjimky ale nebudou možné,“ řekl saský premiér Michael Kretschmer. Zdůraznil, že českému premiérovi Andreji Babišovi opět nabídl pomoc.

Jak pokračuje očkování?

První dávku očkování proti covidu-19 dostaly ve středu asi čtyři tisíce lidí. Druhou dávku pak zdravotníci aplikují asi jedenácti tisícům lidí denně. Dosud bylo v Česku očkováno kolem 400 tisíc lidí, ukončené ho má třetina z nich. Ve čtvrtek se poprvé začalo očkovat také vakcínou od společnosti AstraZeneca.

Celkem už přišlo do Česka kolem půl milionu dávek od tří výrobců. Druhou dávku začala ve čtvrtek aplikovat seniorům například praktická lékařka z Prahy Hana Skalová. „Dlouhodobě jsme schopní očkovat 20 pacientů denně, pokud budou vakcíny, tak jsme ochotní pracovat o víkendech a odpoledne,“ uvedla. 

Na větší množství vakcín se momentálně připravují i v Brně. Pro velkokapacitní očkovací centrum na výstavišti aktuálně hledají lékárníky, někteří na výstaviště dochází ve svém volnu už teď.  

Nový lék na zvládání nákazy

Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo používání neregistrovaného léku na covid-19 bamlanivimab od firmy Eli Lilly. Lék na bázi monoklonárních protilátek, tedy proteinů bránících vstupu viru do lidských buněk, může být podán pacientům v lehkém stavu, kteří nepotřebují hospitalizaci nebo podávání kyslíku.

Léčit se jimi budou pacienti, u kterých při nákaze hrozí vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Podle dokumentu jsou to například lidé po transplantaci orgánů nebo kostní dřeně, pacienti aktuálně léčení pro onkologické nebo hemato-onkologické onemocnění.

Podle odborníků je třeba látku podat co nejdříve po nákaze, nemusí být ale účinná na další varianty viru. Od pozitivního testu na covid-19 nesmí být déle než tři dny a příznaky mít déle než sedm dní. Česko by mělo prvních 500 dávek obdržet do konce února.

Do Česka rovněž dorazila druhá dodávka vakcín proti covidu-19 od firmy AstraZeneca. Jedná se o 21 600 dávek, během čtvrtka a pátku budou rozvezeny do regionů. Česko má od firmy AstraZeneca objednány tři miliony dávek vakcíny. Tento měsíc by mohla firma dovézt přes 170 000 dávek.

AstraZeneca má být díky svému jednoduššímu skladování určena i k očkování praktickými lékaři v ordinacích nebo u jejich pacientů doma. Podává se ve dvou dávkách do svalu v horní části paže, a to s odstupem čtyř až 12 týdnů.