Na hranicích s Bavorskem a Saskem se kvůli přísnějším kontrolám tvořily kolony

Studio 6: Německo zpřísňuje kontroly na hranicích (zdroj: ČT24)

Na českých hranicích s Bavorskem a Saskem se v pondělí kvůli nově zavedeným kontrolám tvořily několikakilometrové kolony především na dálničních přechodech. Němečtí policisté kontrolují každého, kdo do SRN míří, zda splňuje podmínky vstupu, má vyplněn elektronický příjezdový formulář a zda má negativní test na koronavirus. Německo od neděle považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných koronavirových mutací a proto kontroly obnovilo.

„Kolony v tuto chvíli nemáme, komplikace neregistrujeme,“ řekla v pondělí odpoledne mluvčí ústecké krajské policie Veronika Hyšplerová. Otevřené jsou i nájezdy 84 a 74 na dálnici D8.

Na dálnici, která spojuje Prahu s Berlínem, byla ale situace podle zpravodaje ČT v Německu Martina Jonáše během dne mimořádně prekérní. Čekací doby se před kontrolním stanovištěm německé policie, které přehrazuje dálnici, podle některých médií vyšplhaly až k šesti hodinám. Německá policie z tohoto důvodu, a i vzhledem k mrazivému počasí, zalarmovala i Červený kříž, jehož pracovníci objížděli čekající řidiče a nabízeli jim pomoc či alespoň teplé nápoje, přiblížil Jonáš. 

Německý ministr vnitra Horst Seehofer už o víkendu varoval, že policie nebude přeshraniční dopravu pouštět mávnutím ruky, ale že bude důsledně každého prověřovat. Na místě totéž potvrdila zpravodaji ČT německá spolková policie, která má ostrahu hranice na starosti – že nadále hodlá kontrolovat každé jednotlivé vozidlo, a to navzdory mimořádně dlouhým frontám. 

Seehofer také rázně odmítl kritiku ze strany Evropské komise, kdy eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová listu Augsburger Allgemeine řekla, že strach z mutací koronaviru je pochopitelný, zavírání hranic ale situaci neřeší.

Zpravodaj ČT Martin Jonáš o situaci na německých hranicích (zdroj: ČT24)

„Vyčetl Komisi, že se snaží Německu něco předepisovat v boji proti pandemii, přičemž nedokázala sama obstarat podle něho to klíčové, tedy dostatečné množství vakcinačních látek pro unijní státy. Dodal, že Německo přineslo velké oběti, aby zlepšilo situaci na vlastním území, a za této situace je nemyslitelné, aby si tak nechalo do země zanést britskou mutaci koronaviru z České republiky a jihoafrickou mutaci z Rakouska,“ uvedl Jonáš. 

Liberecký kraj, který sousedí se Saskem, má zhruba desetinásobný počet nových případů na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní právě ve srovnání se Saskem.

Někteří pendleři se do zaměstnání nedostali

Například na hraničním přechodu ve Strážném se tvořily kolony už od časného rána. Řidiči uváděli, že čekají dvě až dvě a půl hodiny. Ještě složitější a komplikovanější byla situace na Rozvadově, uvedl už po sedmé hodině ráno z tohoto hraničního přechodu redaktor ČT Martin Donát. 

„Problém je i v tom, že doprava je svedena do jednoho pruhu a policie kontroluje každého řidiče kamionu,“ doplnil z místa redaktor. Zmatek působí podle něho také to, že není jasné, kdo za hranice může. „Na druhou stranu, bavorský ministr vnitra deklaroval, že pendleři za hranice můžou, ale musí si obstarat potvrzení, že jsou nezbytní. Takové potvzení by měly policejní kontroly vymáhat od středy,“ doplnil.

Dodal, že část firem také tlačí a přemlouvá pendlery, své zaměstnance z České republiky, aby se přestěhovali do Německa. „Ale ne všichni to můžou nebo chtějí udělat, kvůli svým rodinám,“ uvedl redaktor ČT. 

Někteří pendleři se také do zaměstnání nedostali. „Na hranicích třeba nepustili do Německa kluky, kteří tam dělají na pile. Vrátili je s argumentem, že nepracují v kritické infrastruktuře,“ řekla řekla předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová.

Předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová o momentální situaci na hranicích s Německem (zdroj: ČT24)

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) v pondělí řekl, že se změny v režimu na hranicích zatím dělat nebudou. „Já jsem zjišťoval v sobotu a v neděli, jestli nezajistíme i těm kamioňákům, co tam stojí, nějakým stylem obsluhu, že by dostávali aspoň čaj,“ uvedl hejtman s tím, že to není třeba, protože testování funguje plynule i přes kolony.

Na dálničním česko-bavorském přechodu Weidhaus/Rozvadov se ráno tvořila dlouhá fronta, která na českém území přesáhla dvacet kilometrů. Tento přechod hojně využívají nejen pendleři pracující v Německu, ale také nákladní dopravci.

Kolony ráno vznikaly i na dalších přechodech s Bavorskem. Bavorská televize BR uvedla, že na přejezdu Hundsbach/Svatý Kříž u Chebu stálo asi 25 aut. Více než kilometrová kolona se ráno vytvořila například i na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří na Chebsku. Na české straně hraničního přechodu funguje od neděle testovací místo, které zajišťují hasiči. Testovat se lze i na německé straně hranice. 

Na přechodu Philippsreut/Strážný stály především nákladní vozy, jejichž řidiči podle spolkové policie museli počítat až s tříhodinovou čekací dobou.

Zcela klidná byla doprava na pomezí Bavorské a Železné Rudy, což podle BR souvisí s tím, že tamní horskou klikatou silnici nákladní dopravci využívají jen málo. Spolková policie navíc uvedla, že i osobních aut bylo méně. Pendleři zřejmě vyčkávají, zda do středy dostanou od bavorských úřadů výjimku z karantény.

Výrazně klidněji než na bavorsko-české hranici bylo na pomezí Bavorska s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko, kterou Německo rovněž považuje za oblast s výskytem mutací. Na hranicích s Rakouskem byly kontroly již před nedělí, Německo je zde zavedlo kvůli migrační krizi.

Německé sdružení automobilového průmyslu (VDA) se obává, že kvůli kontrolám a povinným testům řidičů kamionů se bude výroba potýkat s výpadky dodávek. O víkendu VDA varovalo, že by možná již v pondělí bylo nutné zavřít některé výrobny automobilů, jako jsou továrny v Ingolstadtu, Řezně nebo Lipsku. Továrny ale zatím podle BR žádné problémy nepociťují.

Výhrady proti novým pravidlům má i německý svaz pro dopravu a logistiku DSLV, který varuje před narušením dodavatelského řetězce, frontami na hranicích a s tím souvisejícími dlouhými objížďkami. „Nesmíme se teď vrátit k tomu, že jednotlivé státy budou uzavírat hranice jako v březnu 2020,“ řekl šéf DSLV Axel Plaß. Výhrady má i proti povinnému testování řidičů nákladní dopravy, kteří podle něj mají při přeshraničních cestách jen velmi omezený okruh kontaktů s jinými lidmi, protože i nakládání a vykládání kamionů je bezkontaktní. 

Někteří pendleři mají výjimku

Hranice obou sousedních zemí mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit doložit humanitárními důvody.

Výjimku z opatření mají také někteří pendleři. Na základě celoněmeckého nařízení dostali původně výjimku jen zdravotníci. Sasko rozhodlo, že vlastním zemským nařízením na seznam výjimek přidá ještě pracovníky v zemědělství, zejména v živočišné výrobě.

Bavorsko se rozhodlo pro volnější přístup s tím, že budou moci dojíždět všichni pendleři, které zaměstnavatel označí za nezbytné. Od středy má Německo umožnit denní dojíždění za prací všem důležitým profesím.

Nová německá omezení pro vstup do Německa kritizovalo v pondělí na diplomatické úrovni Rakousko. Německého velvyslance ve Vídni Ralfa Besteho na rakouském ministerstvu zahraničí v neděli upozornili, že německé kroky jsou z rakouského pohledu nepřiměřené, sdělila podle agentury DPA mluvčí ministerstva. Věcný rozhovor se podle ní uskutečnil v dobré atmosféře na vysoké úrovni.

Německo od půlnoci ze soboty na neděli oficiálně obnovilo stálé hraniční kontroly kromě Česka i s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko, kterou rovněž považuje nově za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru.

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg nabádal k přiměřenosti opatření. „Opatření mají velmi závažné důsledky pro celé Rakousko a jsou proto v jasném rozporu s 'lessons learned' (ponaučeními) z minulého jara,“ řekl podle DPA šéf rakouské diplomacie. Schallenberg tak poukázal na uzavírání vnitroevropských hranic v jarní fázi pandemie covidu-19. Tehdy k rozčarování Německa uzavřela hranice i Česká republika.

Bavorsko začalo vybírat důležité profese

Bavorské okresy zároveň začaly prověřovat, které profese přeshraničních pracovníků z Česka a rakouského Tyrolska jsou důležité pro zemskou infrastrukturu. Vycházejí přitom ze žádostí zaměstnavatelů. Jasno by mělo být do úterý, neboť od středy musí pendleři při kontrolách na hranicích spolu s negativním koronavirovým testem předkládat právě i potvrzení o své nepostradatelnosti. 

Německo se na základě rozhodnutí spolkového ministerstva vnitra rozhodlo umožnit dojíždět pendlerům, jejichž povolání je takzvaně systémově relevantní, což je v Německu výraz používaný pro nezbytné profese. Spolkové ministerstvo vnitra okruh těchto profesí nijak nedefinuje, neboť to nechává na Bavorsku se Saskem, odkazuje ale na unijní pokyny z loňského března. Tyto pokyny doporučují členským zemím, jakým přeshraničním pracovníkům by měly ve složité pandemické době zaručit dojíždění za prací.

Vedle zdravotníků unijní pokyny zmiňují také vědecké pracovníky v odvětvích zdravotní péče, pracovníky ve farmaceutických provozech, dodavatele, specialisty v informačních a komunikačních technologiích, energetice, elektrotechnice, zpracovatele potravin, hasiče, pracovníky ostrahy nebo techniky.

Bavorské okresy, v jejichž pravomoci je udělit pendlerům výjimku z karantény, proto po zaměstnavatelích chtějí, aby zdůvodnili, zda jejich přeshraniční zaměstnanci unijní pokyny splňují. Chtějí také, aby zaměstnavatelé poskytli o těchto pendlerech bližší osobní údaje, tedy vedle jména i adresu bydliště a také registrační značku auta, kterým zaměstnanec do Bavorska dojíždí.

Bavorský okres Tirschenreuth, který je v Německu infekcí nejvíce zasažen, stanovil zaměstnavatelům lhůtu pro podání žádostí do pondělních 14:00. „Okresní úřad musí seznam systémově relevantních provozů poslat vedení (bavorského) správního obvodu Horní Falc v úterý 16. února ve 13:00,“ uvádí okresní úřad Tirschenreuth. Pokud zaměstnavatelé dnešní lhůtu nesplní, jejich požadavky již úřad nebude moci zohlednit.

Zaměstnavatelé rovněž musí počítat s tím, že ne každému okresní úřady výjimku z karantény udělí. V takovém případě pendleři do Bavorska smět nebudou. „Pro naše provozy je to v těchto časech další přítěž. Je třeba počítat s tím, že čeští zaměstnanci už k dispozici nebudou,“ řekla Rita Röhrlová, která stojí v čele okresu Regen.