Pandemie ve světě: Bavorsko zpřísňuje pravidla pro pendlery, Slovensko zavede karanténu pro cestující ze zahraničí

Bavorské příhraniční okresy Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab od čtvrtka zpřísňují podmínky pro pendlery z Česka. Okresy ve svém nařízení rozhodly, že pendleři mohou jet jen přímou cestou do práce a bez zastávky a poté se ihned vrátit do Česka. Slovensko zavede povinnou karanténu s následným testem na koronavirus pro lidi, kteří přijedou do země ze zahraničí. Lidé každodenně dojíždějící za prací mají mít výjimku. Německo nejméně do 7. března prodlouží uzávěru.

Důvodem zpřísnění opatření v bavorských příhraničních okresech Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab je epidemická situace v České republice. Nařízení začíná platit od půlnoci v noci na čtvrtek a umožňuje pendlerům opustit pracoviště jen z pracovních důvodů nebo kvůli testu na koronavirus.

Zpřísněné opatření se týká i obyvatel zmíněných tří okresů, kteří dojíždí za prací do Česka. Ti své domovy po návratu z Česka smějí opustit jen ze závažných důvodů.

Zaměstnavatelé, u kterých pracuje více než pět lidí z vysoce rizikových oblastí, tedy i z Česka, musí vypracovat zvláštní hygienický a preventivní koncept. Ten by měl obsahovat minimální rozestupy mezi pracovníky, povinnost nosit roušky či pravidlo sestavovat směny tak, aby se v nich potkávali pokud možno vždy stejní lidé.

Čeští pendleři kvůli vysokým infekčním číslům ve vlasti mohou do Bavorska dojíždět za prací jen za podmínky, že se nechají testovat na koronavirus každých 48 hodin. V Sasku, kde řada Čechů rovněž pracuje, postačují dva testy týdně. Bavorský kres Cham nově umožňuje nechat se bezplatně otestovat všem svým 130 tisícům obyvatelům a také lidem, kteří na jeho území pracují.

Na Slovensko od 15. února  s karanténou, pendleři mají výjimku

Karanténa s následným testem na koronavirus bude pro cestující na Slovensko povinná od 15. února. Lidé každodenně dojíždějící za prací mají mít výjimku a postačí jim test, který nebude starší sedmi dnů. Země zároveň na hraničních přechodech zahájí kontroly.

V současnosti se turisté při cestách na Slovensko a Slováci při návratu do vlasti z rizikových zemí v souvislosti s pandemií, tedy i z Česka, mohou nástupu do karantény vyhnout v případě, že mají potvrzení o negativním výsledku testu.

„Každý cestující bude muset vyplnit formulář, bude muset jít do karantény. Nejdříve osmý den pak půjde na PCR test,“ vysvětlil nová pravidla slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Cestující nebudou muset absolvovat karanténu ve státních zařízeních, izolaci ukončí obdržením výsledku o negativním výsledku testu.

Povinnost elektronické registrace před příjezdem na Slovensko platí až na výjimky už v současnosti. Plošné kontroly na hranicích slovenská policie dosud nedělala.

Slovensku se navzdory karanténním opatřením včetně zákazu vycházení s výjimkami nedaří výrazněji snížit počty nových případů infekce a ani pacientů s covidem-19, v nemocnicích je s tímto onemocněním hospitalizováno rekordních více než 3500 lidí.

Německo prodlouží karanténu

Německo nejméně do 7. března prodlouží karanténu, další uvolňování poměrů bude záviset na výrazném snížení míry přenosu infekce. Se spolkovými zeměmi se na tom dohodla německá kancléřka Angela Merkelová.

Merkelová čelila velkému tlaku na znovuotevření škol, se kterým chtěla vyčkat až na počátek března. Po jednání ale řekla, že Německo je federálním státem, takže konkrétní rozhodnutí mohou učinit jednotlivé spolkové země. Již několik německých regionů včetně Saska ohlásilo, že chce prezenční výuku obnovit. Postupovat hodlají krok za krokem, nejprve se tak otevřou školky a základní školy, do lavic se vrátí i žáci závěrečných ročníků. Harmonogram si ale určí spolkové země samy. 

Zásadní rozhodnutí o uvolňování uzávěry nepadlo. Souhlas otevřít k 1. březnu dostala kadeřnictví. Budou ale muset spolňovat hygienické podmínky, jako je minimálně nošení chirurgických roušek či objednávání klientů tak, aby lidé v provozovnách nečekali.

Obchody neprodávající zboží denní potřeby mohou otevřít při méně než 35 nových případech nákazy na 100 tisíc obyvatel za sedmidenní období. Tuto hodnotu vykazuje zhruba desetina zemských okresů v Německu. Potevření budou muset zajistit, že na prodejní plochu 20 čtverečních metrů nepřipadne více než jeden zákazník. Podmínka sedmidenní incidence nižší než 35 případů se týká i otevření muzeí a galerií.

Německo se do karantény uchýlilo v listopadu, od té doby byla opakovaně prodloužena a její podmínky zpřísněny. Vedle škol a školek jsou uzavřené restaurace a obchody neprodávající zboží denní potřeby. Zatímco ještě před Vánocemi hlásilo Německo takřka 200 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedmidenní období, nyní je to 68 případů. V některých zemských okresech klesl tento údaj i výrazně pod hodnotu 50, kterou odborníci považují za klíčovou, aby bylo možné opět začít trasovat šíření infekce.