Slovensko otevírá část škol. Některé kraje je kvůli špatné covidové situaci nechají zavřené

Studio 6: Slovensko a Rakousko otevírají část škol (zdroj: ČT24)

Na Slovensku se v pondělí otevřela část škol. Týká se to jen některých krajů, jinde vyučování dál pokračuje distančně. Samospráva zdrženlivý postoj k obnovení prezenční výuky zdůvodnila nařízením hygieniků. Obavy vyvolává zejména vysoký podíl nakažlivější britské mutace koronaviru v populaci. Úřady ji zjistily u 74 procent z celkově 1962 zkoumaných vzorků.

V pondělí se na Slovensku mohly otevřít mateřské školy, základní pro žáky prvního stupně a střední pro studenty posledních ročníků. Podle manuálu ministerstva školství test na koronavirus museli absolvovat učitelé i další zaměstnanci.

Zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský doplnil, že test musí mít dále alespoň jeden z rodičů žáka mateřské či základní školy a také samotní studenti středních. „Možností je několik. Obce většinou nabízely testovací místa občanům, studentům i rodičům. Lze si také zaplatit test u soukromé laboratoře. Otestování mohou poskytnout i některé ze škol,“ popsal.

Některá města odmítla otevřít školy

Navzdory rozvolnění se ale všechny slovenské školy neotevřou. Podle Obrovského totiž rozhodnutí vlády není plošné. Některá města rovněž dříve oznámila, že s ohledem na to, že příslušné usnesení vláda schvalovala na poslední chvíli, školy zatím neotevřou. 

Mateřské a základní školy zůstaly prozatím uzavřené například v Bratislavě a v Košicích, tedy ve dvou největších městech. Jejich samosprávy, které zmíněné typy škol provozují, své rozhodnutí zdůvodnily postojem hygieniků. Ti doporučili školy neotevřít.

„Liší se to okres od okresu, kraj od kraje. Částečné otevření škol totiž přišlo v čase, který podle epidemiologů není nejvhodnější. Co se týče krajských měst, veřejné školy se otevírají pouze v Banské Bystrici a Prešově. Ve všech ostatních zůstávají zavřeny, protože v nich epidemická situace není dobrá,“ řekl Obrovský. 

Události: Koronavirus na Slovensku a v Rakousku (zdroj: ČT24)

Otevření škol jako priorita

Slovenští politici označili otevření škol za svou prioritu a z tohoto důvodu zpřísnili podmínky uvolňování jiných karanténních omezení. Země uzavřela školy již během první vlny loni v březnu. V září pak nový školní rok začal podle plánu, už v říjnu ale část škol znovu postupně přecházela na distanční formu výuky. Do vánočních prázdnin zůstaly v provozu jen mateřské školy a první stupeň základních.

Nynější otevírání provázely protichůdné informace a přijímání rozhodnutí na poslední chvíli. Někteří slovenští ministři sice minulý týden nejprve ohlásili dohodu o otevření zmíněných typů škol, následně ale premiér Igor Matovič takový krok s ohledem na šíření koronaviru i jeho nakažlivější mutace kritizoval.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vláda nakonec o podrobnostech režimu v souvislosti se školami a karanténními opatřeními, včetně prodloužení nouzového stavu a zákazu vycházení s výjimkami, informovala až v pátek večer. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí tehdy například ohlásil, že v nejhorších okresech bude otevření škol zakázáno. Unie měst minulý týden označila rozhodování vlády za chaotické a upozorňovala na chybějící jednoznačná a srozumitelná pravidla.

Podobně se k věci vyjádřil i šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy. „Od listopadu jsme měli dost času na to, abychom vyhodnotili, že máme na Slovensku novou mutaci viru a vymysleli nějaké adekvátní řešení. Politici a instituce místo toho navrhli různá necitlivá nebo naivní řešení. Místo toho, aby se dohodli s odborníky a přišli s adekvátními nařízeními, tak se snaží nepoškodit své politické body a vnímání veřejnosti,“ řekl.

Dodal, že z vládních omezení nakonec vyšel „paskvil“, ve kterém se lidé nedokáží vyznat, a úmyslně proto porušují nařízení. „Máme tu hlavně chaos. Nikdo neví, co se může a co se nemůže. Hlavní hygienik připravil sérii vyhlášek, kde je sice všechno podrobně popsané, akorát se to v tom množství věcí, které se dělaly v poslední době, ztrácí a překrývá. Lidé jsou dezorientovaní,“ popisuje Bárdy.

Slovensko se nachází v nejhorším stupni protiepidemického systému

Slovensko tento týden očekává první dodávku vakcíny společnosti AstraZeneca, kterou chce očkovat učitele. Dosavadní plán počítal s tím, že po zdravotnících se budou občané očkovat od nejstarších.

Obrovský připomněl, že Slovensko se nyní nachází v sedmém a zároveň nejhorším stupni protiepidemického systému COVID Automat (slovenská obdoba českého systému PES). Většina obchodů i služeb je uzavřena. Zůstávají uzavřena například lyžařská střediska, nákupní centra, kina, divadla a až na výjimky také ubytovací zařízení.

Při cestě do zaměstnání je třeba negativní test, v méně epidemicky postižených okresech stačí absolvování testu jednou za dva nebo tři týdny. Naopak při pobytu v přírodě v rámci okresu již potvrzení třeba není.