České dráhy přeruší spojení s Německem. Sasko bude přijímat jen některé pendlery

Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle se zároveň obnoví na pomezí s Českem stálé hraniční kontroly a ještě více se zpřísní podmínky pro cesty do Německa. Do Saska tak mohou dojíždět jen pendleři pracující ve zdravotnictví, pečovatelství a v zemědělství, a to za podmínky každodenního testování. Bavorsko prozatím dojíždění českým pendlerům nezakazuje. České dráhy přestanou od neděle jezdit do Německa.

Na všechny ostatní české pendlery a také na přeshraniční školáky a studenty se vztahuje čtrnáctidenní karanténa bez možnosti zkrácení, což denní dojíždění za prací či studiem znemožňuje. Saské opatření platí prozatím do 7. března.

„Víme, že je to složitá situace, proto chceme české pendlery nadále podporovat,“ řekl Dulig. Uvedl, že Sasko nabízí všem českým pracovníkům, kteří kvůli omezením nemohou či nechtějí dojíždět, příspěvek na ubytování v Německu. Ten činí 40 eur (1030 korun) na noc. „Mohou si vzít s sebou rodinu, manžela, manželku, děti,“ uvedl Dulig. V takovém případě dostane pendler ještě dodatečný příspěvek 20 eur (515 korun) na osobu a noc.

Tranzit či řidiči kamionů jen s testem

Dulig uvedl, že vzhledem k novému epidemickému opatření nebude možné hranice bez zjevného důvodu překračovat. Nadále je možný tranzit, na který se ale rovněž vztahuje povinnost testu. Zkrácení cesty přes Německo, které je praktické především ve Šluknovském výběžku, tak bez rozboru nebude možné. Testem se musí prokázat i řidiči kamionů, kteří dosud mohli do Německa bez testu. „Výjimky jsme museli omezit,“ uvedl Dulig.

Prezident saské policie Horst Kretzschmar uvedl, že na dodržování nových pravidel bude policie dohlížet. Na pomezí se tak v neděli vrátí stálé hraniční kontroly.

Bavorsko prozatím přeshraniční dojíždění za prací českým pracovníkům jako Sasko neomezí. Vyplývá to z prohlášení bavorského ministra zdravotnictví Klause Holetscheka, který podle zpravodajské relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD řekl, že pendleři vedle pravidelného testování budou muset jezdit do práce přímou cestou a bez zastavení.

České dráhy nebudou jezdit do Německa

České dráhy o tomto víkendu přeruší provoz všech vlaků mezi Českou republikou a Německem, a to do odvolání. Kromě mezistátních expresů nebudou jezdit ani regionální spoje do Bavorska a Saska. Důvodem jsou protiepidemická opatření německých úřadů, uvedly dráhy v tiskové zprávě.

V dálkové dopravě se bude přerušení spojů týkat linky z Prahy do Berlína a Hamburku i linky z Prahy do Mnichova. Doprava na nich bude postupně utlumena v sobotu. Od neděle 14. února bude přerušena úplně.

Regionální vlaky přestanou jezdit přes česko-německé hranice od neděle. Většina z těchto spojů ale bude zachována ve vnitrostátních úsecích.

Jak dlouho bude železniční spojení Česka s Německem přerušeno, není zatím jasné. „Přesný termín obnovení provozu bude záviset na vývoji ochranných opatření německé strany a vývoji epidemie covidu-19 v České republice,“ uvedly ČD. Dopravce zároveň přislíbil, že v koordinaci s ministerstvem dopravy posílí souběžné vnitrostátní dálkové linky, aby měly dostatečnou kapacitu.

Výrazné zpřísnění pravidel

Nové a přísnější hodnocení ze strany Německa znamená, že letečtí, autobusoví či železniční dopravci již nebudou smět dopravovat pasažéry z Česka do Německa. Zákaz se nevztahuje na německé občany a cizince, kteří v Německu žijí. Protože je Česko přímým sousedem Německa, očekává se i omezení automobilové dopravy. Německý ministr vnitra Horst Seehofer právě přímým sousedstvím zdůvodňuje nezbytnost hraničních kontrol, aby policisté mohli již na hranicích vracet ty cestující, kteří do Německa vstoupit podle nich nemusí.

Bavorský premiér Markus Söder ke změně hodnocení řekl, že do Německa už nebude z Česka možné přijet bez testu, což zvýší epidemickou bezpečnost Německa.

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka o nových opatřeních (zdroj: ČT24)

Na seznamu je i Slovensko a Tyrolsko

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka k očekávanému zpřísnění režimu pro Česko již ve čtvrtek řekl, že je to pro něj déjà vu. „Připomíná mi to návrat do března roku 2020,“ řekl Kafka. Loni na jaře kvůli pandemii česká vláda k rozčarování Německa uzavřela hranice. „Doufám, že se nám podobně jako loni na jaře podaří postupně dostat se blíže k normálu,“ dodal.

Spolu s Českem je na aktualizovaném německém seznamu i Slovensko a s několika výjimkami i rakouská alpská oblast Tyrolsko.

  • Německo zařadilo Česko na seznam epidemicky rizikových oblastí loni v září, na konci letošního ledna pak hodnocení zpřísnilo a zemi označilo za epidemicky vysoce rizikovou oblast. Ještě další zpřísnění, které začne platit od neděle 14. 2., znamená, že Česká republika na německém hodnocení dosáhla nejhoršího možného stupně.
  • Zdroj: ČTK

Bavorsko podporuje volný pohyb v Evropě, ale v pandemii covidu-19 má přednost epidemická bezpečnost. V pátek to poslancům zemského sněmu v Mnichově řekl bavorský premiér Markus Söder.

Söder řekl, že Česko s rakouským Tyrolskem byly označeny jako oblasti s mutacemi koronaviru. „My jsme zcela jasně pro volnou Evropu, ale tady v tomto momentě hraje větší roli bezpečnost,“ řekl. Již ve čtvrtek prohlásil, že kontroly na českých hranicích je nutné obnovit, aby se zabránilo šíření koronaviru do Německa.

Poslancům Söder zdůvodnil, že za neochotou jeho vlády rychle rušit karanténní opatření, stojí opatrnost. „Vyhlásit uzávěru chce odvahu, ale začít otevírat si žádá rozum,“ uvedl. Poukázal na to, že se chce vyvarovat uspěchaného uvolňování, které by vedlo k dalším uzávěrám. V této souvislosti zmínil Česko, kde je situace stále vážná.