Státní zástupce poslal před soud žalobkyni obviněnou z krácení daně

Státní zástupce podal obžalobu na Sylvu Krützner z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6. Na dotaz České televize to uvedl dozorující státní zástupce Jan Fuchs z Okresního státního zastupitelství v Děčíně. Kriminalisté státní zástupkyni viní z daňového úniku při prodeji bytu v pražských Vršovicích. Za to jí hrozí až tři roky vězení.

„Mohu sdělit, že jsem dne 1. února 2021 podal ve věci u Obvodního soudu pro Prahu 5 obžalobu pro spáchání přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby v souvislosti s neodvedením daně z příjmu získaného prodejem nemovitosti,“ uvedl Fuchs.

Policie obvinila žalobkyni Sylvu Krützner loni v březnu. Krützner je kromě žalobkyně také náměstkyní obvodního státního zástupce pro Prahu 6.

Na případ v minulosti upozornil server SeznamZprávy. Podle něj se kauza týká bytu o rozloze 73,6 metru čtverečních v pražských Vršovicích. Krützner ho údajně v červenci 2012 koupila od městské části za 891 tisíc korun a po 17 měsících ho prodala dalšímu majiteli za 3,4 milionu korun. Podle kriminalistů z tohoto prodeje neodvedla daň. Za případné zkrácení daně hrozí trest vězení od šesti měsíců do tří let.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) loni v červnu dočasně postavila žalobkyni Krützner mimo funkci. V praxi to znamená, že státní zástupkyně v současné době nemůže řešit svou agendu a měla by dostávat polovinu platu.