Teploty v Čechách klesly nad ránem výjimečně pod minus 20 stupňů, v Jeseníkách hrozí značné nebezpečí lavin

Na západě Čech klesly v neděli nad ránem teploty na některých místech i pod minus 20 stupňů Celsia. Mrzlo hlavně v Podkrušnohoří, například na Rolavě na Karlovarsku nebo v Jelení klesly ráno teploty i k minus 22 stupňům, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu. V Jeseníkách byl vyhlášen třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, který znamená značné nebezpečí.

Na západě Čech trvají silné mrazy už druhý den. V sobotu bylo na horách okolo minus deseti stupňů a v noci na neděli se i díky vyjasnění teploty propadly ještě výrazněji.

Pod minus 15 stupňů klesly teploty například na Šindelové na Sokolovsku nebo v Perninku. Mrazivo bylo ale i v Plzeňském kraji v Konstantinových Lázních na Tachovsku, kde nad ránem teplota klesla pod minus 15 stupňů.

V šumavské části Plzeňského kraje až tak mrazivo nebylo a teploty se pohybovaly mezi minus pěti až deseti stupni. V Plzni pak i ráno bylo jen okolo minus pěti stupňů Celsia.

V Jeseníkách nově platí třetí lavinový stupeň

V Jeseníkách během posledních 24 hodin připadlo 25 centimetrů sněhu, stanice ČHMÚ tam udávají 70 až 100 centimetrů sněhu. Horská služba vyhlásila třetí lavinový stupeň.

„Kvůli teplotám hluboko pod bodem mrazu se ve sněhové pokrývce vytvořila kritická vrstva z hranatozrnitého sněhu. Po prolomení se do této vrstvy je velká pravděpodobnost uvolnění laviny dodatečným zatížením lyžaře,“ uvedl Hejtmánek. Lidé podle něj nemají vstupovat na svahy prudší než 30 stupňů.

Třetí stupeň označují odborníci za kritickou nebo velmi zrádnou situaci. Je obvykle vyhlašován ve 30 procentech zimního období a odehraje se při něm až polovina všech případů lavinových nehod. Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku, je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Do čtvrtka platil v Jeseníkách první lavinový stupeň, v pátek byl kvůli novému sněhu vyhlášen druhý stupeň. V pátek se také v Jeseníkách stalo neštěstí, jednatřicetiletého skialpinistu zasypala v lavinovém katastru ve Velkém Kotli lavina. Muže hned vyhrabali jeho kolegové a na místě byla vzápětí i horská služba, jeho resuscitace však již byla neúspěšná.