Lavina v Jeseníkách zasypala člověka. Vyhrabali ho, ale zemřel

Zemřel člověk, kterého zasypala lavina v Jeseníkách. Skialpinistu sice vyhrabali jeho dva společníci a záchranáři se jej pokusili resuscitovat, jedenatřicetiletý muž však podlehl zraněním. Po vydatném sněžení zvýšila Horská služba krátce předtím stupeň lavinového nebezpečí na druhý, který značí mírné nebezpečí. Sněžení v pátek opět komplikovalo dopravu, ale během dne ustávalo. O víkendu již nebude tak vydatné, na Česko však udeří zatím nejsilnější mrazy letošní zimy. S novým týdnem přijde mírné oteplení.

Lavina spadla podle záchranné služby kolem jedné hodiny odpoledne v lokalitě Velkého Kotle v Hrubém Jeseníku, která patří k nebezpečným lavinovým oblastem. Na svahu se podle Horské služby pohybovali tři skialpinisté, sníh zavalil jednoho z nich. Měl u sebe takzvaný pípák, a podle zasahujícího příslušníka Horské služby Ondřeje Škovránka ho kamarádi vyhrabali dříve, než záchranáři dorazili. „Byl ale v bezvědomí a nedýchal, takže jsme okamžitě přikročili k pokusům obnovit životní funkce,“ přiblížil.

Vrtulníkem letecké záchranné služby potom dorazil i lékař. „Ten si bezvládného skialpinistu převzal a pokračoval v resuscitaci. Všechny pokusy se ale ukázaly jako marné a lékař byl nakonec nucen konstatovat smrt,“ uvedl Jiří Hejtmánek z Horské služby.

Okolnosti tragédie začala vyšetřovat policie. Podle správy chráněné krajinné oblasti se ve Velkém Kotli před pádem laviny pohybovalo více skialpinistů. Pracovníci správy je varovali, aby na lavinové svahy nevstupovali, ale bezvýsledně. Není jasné, zda zavalený muž k této skupině patřil.

Náčelník jesenické Horské služby Vítězslav Kaller však zdůraznil, že skialpinisté tak jako tak neměli ve Velkém Kotli vůbec být. „Tam nemají skialpinisté co dělat. Pokud se někdo vydá sjíždět třeba na jižní, centrální žlab, má opravdu zaděláno na problém, když jsou takové podmínky, jako jsou teď,“ varoval.

Lavina se v Jeseníkách utrhla po dvou letech, poslední spadla ve Velkém Kotli v polovině ledna 2019. Byla to podle Horské služby největší jesenická lavina za dvacet let, její délka dosáhla 300 až 400 metrů. Nikoho však neohrozila. Poslední oběť zahynula pod jesenickou lavinou v roce 2010.

Varování před lavinami platí nyní i v Krkonoších, kde je rovněž na druhém stupni. Na většině území Česka sněžilo i v pátek ráno, sněžení však bylo již slabší než ve čtvrtek. „Během noci nasněžilo maximálně kolem jednoho centimetru, více jen na horách, třeba v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech, kde napadly až tři centimetry nového sněhu,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Borovička.

Nejmrazivěji bude v pondělí

S tím, jak slábne sněžení, klesá teplota. Už sobotní ráno bude výrazně chladnější než páteční, teploty se můžou při zmenšené oblačnosti dotknout i minus dvanácti stupňů, uvedl Borovička. Nejčastěji budou ale mezi minus čtyřmi až minus osmi, protože bude převažovat velká oblačnost. „V neděli se to ale změní, očekáváme, že bude minimálně na polovině území polojasno, a tím pádem budou převládat už nižší teploty, a můžou se dotknout až minus čtrnácti stupňů,“ doplnil.

Vůbec nejmrazivnější by mělo být pondělí ráno, kdy by teplota mohla klesnout až k minus šestnácti stupňům, i když na většině míst by mělo být kolem minus deseti.

A klesat by měly i maximální teploty – během soboty a neděle na minus sedm až minus tři stupně během dne. „Pokud by i maximální teplota na některých místech, pravděpodobně na horách, zůstala také pod minus deseti, pak by to byl takzvaný arktický den,“ uvedl Borovička.

V pondělí přes den se ale začne postupně od západu opět oteplovat a od úterý by se i minimální teploty mohly dostávat nad bod mrazu. Nejteplejší by měla být středa, kdy se očekává, že teplota v Čechách by se mohla dostat až k šesti stupňům, ale na Vysočině vydrží zřejmě celodenní mráz.

Jak vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), v dalších dnech týdne teploty zůstanou slabě nad nulou a do středních poloh by se mohly vrátit sněhové přeháňky. „Ale očekáváme, že uprostřed týdne bude převládat spíše déšť anebo déšt se sněhem, ojediněle i mrznoucí srážky, “ doplnil Borovička.

Dopravu komplikuje sníh, silnice jsou ale s opatrností sjízdné

Na silnicích často leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, případně ujetá vrstva čerstvého sněhu. Do vyšších poloh by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Například úsek státní silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody je sjízdný pouze se sněhovými řetězy.

Sněhové jazyky se vlivem větru tvoří například v okolí Hlinska, Svitav a Poličky. Řidiči s nimi musejí počítat i na Červenohorském sedle, na Rychnovsku, na Blanensku nebo na Znojemsku. V lesích na Jičínsku by si pak měli dát pozor na větve padající pod tíhou mokrého sněhu na silnice. Náledí je například na některých silnicích nižších tříd v Jihomoravském kraji nebo na Vsetínsku.

Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Přes zimu ji silničáři neudržují. Pro nákladní auta nad šest tun je už více než týden uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Silnice se jen pluží a nákladní auta tudy neprojedou.

Na silnici I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech v úseku mezi obcí Ostravice a osadou Hlavatá patřící k obci Bílá platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.