Kostely řeší, jak na půlnoční mše s omezeným počtem osob. Zavádí se rezervace i víc bohoslužeb

Události: Půlnoční mše v omezeném režimu (zdroj: ČT)

Vánoční bohoslužby, takzvané půlnoční, budou letos kvůli pandemii probíhat s omezením. Na mše bude moci jen omezený počet lidí. Kostely mají vyčlenit pro lidi maximálně pětinu z celkového počtu míst k sezení. V souvislosti s koronavirem navíc platí pravidla podobná jako na jiných vnitřních veřejných místech. Lidé budou muset mít roušky a držet rozestupy.

Farnosti reagují na opatření vlády různými způsoby. Řada z nich na Štědrý den plánuje i několik půlnočních během dne, někde se navíc zájemci musejí dopředu registrovat. Kromě toho se některé z nich uchylí například k on-line vysílání nebo budou mše sloužit ve venkovních prostorech. Pro řadu farářů je totiž nepříjemné, byť na základě místenek, rozhodovat, kdo se do kostela dostane a kdo už ne. 

To naštěstí nemusí řešit Josef Čunek, který je knězem farnosti Velehrad. Omezený počet návštěvníků dodrží, využít chce všechny kostely farnosti. „Rezervaci neděláme, protože máme ještě další dva kostely ve farnosti, takže se věřící rozloží do těchto třech kostelů,“ vysvětluje.

Ani v kostelu Nanebevzetí Panny Marie ve Žďáru nad Sázavou se rezervace nedělají. Půlnoční mše budou dvě. „Na Boží hod vánoční i další svátky máme těch bohoslužeb víc a kostel bývá celé odpoledne otevřený,“ říká tamní farář Vladimír Vojtěch Záleský.

obrázek
Zdroj: ČT24

Menší kostely mají větší starosti

V kostelech, které nemají tak velkou kapacitu, jsou ve větších problémech. Například v Dolní Němčí na Slovácku se o Vánocích posadí jen čtyřicet lidí. Proto zde zavedli systém rezervace.

Na půlnoční už jsou místenky rozebrané, ten, kdo je nemá, tak se zkrátka na tradiční bohoslužbu ve 22 hodin večer nedostane. Šanci ale ještě mít budou, v kostele se odslouží ještě v 19 hodin jedna mše.