V nemocnicích pomůže 400 vojáků, počet nově nakažených klesá, za sobotu zatím přibylo 2087

Dalších pětačtyřicet vojáků pomůže v Moravskoslezském kraji se zvládnutím epidemie. Působit budou v Domově Duha v Novém Jičíně a sedmi zdravotnických zařízeních. V nadcházejícím týdnu se do tuzemských špitálů vydají pomoci čtyři stovky vojáků. Opět klesl počet nově pozitivně testovaných, do sobotní 18. hodiny laboratoře odhalily 2087 nakažených. Hospitalizovaných je 7200 lidí.

On-line přenos
Šíření koronaviru - listopad
22:37

Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

22:23

Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

21:49

Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Už od 5. listopadu působí osm vojáků ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice v ostravském Domově Slunečnice. Od pondělí vojáci nastoupí do nemocnic ve Frýdku-Místku, Havířově, Karviné, Novém Jičíně, Opavě, Ostravě a Třinci.

„Jde o vojáky, kteří absolvovali vojenský zdravotnický kurz CLS (combat life saver), tedy rozšířený kurz první pomoci. Vojáci budou plnit úkoly pod přímým vedením stálého zdravotnického personálu,“ popisuje Martin Ogořalek z Krajského vojenského velitelství Ostrava. V celém Česku podle něj armáda v nadcházejícím týdnu poskytne nemocnicím 400 vycvičených vojáků.

V jiných moravských regionech hospitalizovaných v nemocnicích ubývá. Na jihu Moravy zůstávalo k pátku 905 pacientů – o 44 méně než ve čtvrtek. Celkem 126 lidí je ve vážném stavu, 389 případů je středně vážných, 280 lehkých a 110 pacientů s covidem-19 je bezpříznakových.

Pacientů ubývá rovněž v kraji Zlínském, především na standardních lůžkách. Ta intenzivní jsou nadále téměř zaplněna. V krajských nemocnicích je v sobotu 343 lidí s covidem-19, v pátek jich bylo 369, ve čtvrtek 403 a minulý pátek 452. Na umělé plicní ventilaci zůstává 49 pacientů s covidem, celkově je jich na lůžkách intenzivní péče 64.

Nemocnice stále hledají dobrovolníky

Nemocnice i sociální služby kvůli nedostatku personálu stále hledají dobrovolníky. Mezi nimi přibývá i mladších studentů středních zdravotnických škol. Některé v tom své studenty podporují, jiným vadí jejich absence při distanční výuce.

Vedení Střední zdravotnické a Vyšší odborné školy zdravotnické Havlíčkův Brod poslalo rodičům svých studentů dopis. Aktivitu žáků sice vítá, ale nesouhlasí s jejich uvolňováním z on-line výuky. „Momentálně to musím vyhodnotit jako jejich neoprávněnost k neplnění školní práce a drzost, se kterou žádali některé z vás, abyste je omluvili,“ uvedlo vedení školy v dopisu.

S tím někteří rodiče nesouhlasí, například matka Jakuba Ludvíka. Ten pracuje asi tři týdny jako sanitář na covidovém oddělení v pelhřimovské nemocnici. „Doufám, že škola najde víc pochopení pro tyto aktivity studentů,“ říká Jana Ludvíková.

„O tuto výpomoc nikdo ze zařízení v naší republice naši školu nežádal, musejí si plnit především svoji povinně stanovenou výuku,“ uvedla ředitelka havlíčkobrodské školy. „Jsem připraven své úkoly plnit, jenom prosím o víc času v případě, že budu mít služby,“ říká Jakub Ludvík.

Události: Některé školy nenechávají pomáhat své studenty v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Jak postupují, zjišťovala Česká televize u patnácti středních zdravotnických škol. Všechny se shodly, že s dobrovolnictvím u mladších ročníků problém nemají.

V karvinské střední zdravotnické škole podporují mladší žáky. Momentálně v nemocnicích pomáhají tři desítky studentů třetího ročníku a devět studentů druhého ročníku. „Když mají učitelé zrovna on-line výuku, tak ví, že student může pomáhat v nemocnici a nemusí se tak výuky účastnit a je omluven,“ říká ředitel Střední zdravotnické školy Karviná Wiesław Farana.

Podle vedení školy má teď dobrovolné nasazení studentů v terénu přínos pro vzdělání. Naopak povinně musí pomáhat v koronavirové krizi studenti nejvyšších ročníků středních škol nebo medici.

Nových případů nadále ubývá

V Česku dále ubývá pozitivně testovaných. Do sobotní 18. hodiny laboratoře odhalily 2087 pozitivních testů na koronavirus, proti pátečnímu podvečeru je to zhruba o 1600 méně a o téměř 2000 méně než minulou sobotu za stejnou dobu.

 V pátek pak laboratoře odhalily 7357 nakažených, o pět stovek méně než ve čtvrtek. Proti minulému pátku je to pokles o bezmála 4200 případů.

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška vývoj epidemie covidu-19 v zemi vykazuje zejména v posledním týdnu známky brzdění, počty nově diagnostikovaných jsou ale stále vysoké. Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivního, kleslo podle jeho pátečního vyjádření na 0,7 až 0,8.

Spolu s tím ubylo i hospitalizovaných s covidem-19, jejich počet se za poslední týden snížil zhruba o tisíc na 7200, stále jich je ale přes jedenáct stovek ve vážném stavu.

„Abychom mohli začít obnovovat běžnou nemocniční péči včetně té elektivní, měl by počet hospitalizovaných klesnout alespoň o 50 procent. V současné době jsou ta čísla pořád velká,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Nákaza v domovech pro seniory

Dál stoupá počet nakažených v rizikových skupinách. V zařízení sociálních služeb odhalily testy jen za polovinu listopadu dvakrát tolik případů než od května do září. V tomto zařízení některým klientů odebrali vzorky během týdne třikrát. Výsledky nových antigenních testů ale ne vždy odpovídají realitě.

„Požádali jsme hygienu o ověření, přijela, udělala nám PCR testy, který jsme si znovu ověřili antigenními testy, a zjistili jsme, že pouze tři z pěti pozitivních uživatelů jsou označeni jako pozitivní u těch nových antigenních testů,“ uvádí vedoucí přímé péče v domově pro seniory Centrin František Frančík.

„Antigenní test je většinou pozitivní v době, kdy jste infekční. PCR vám zachytí jakoukoliv pozitivitu, ale nemusí to znamenat, že ten člověk je nebezpečný pro okolní populaci,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Blatný.

Události: Testování v domovech pro seniory (zdroj: ČT24)

Testovat klienty i zaměstnance mají zařízení každých pět dní. Podle ministra ale bude tohle nařízení po druhém nebo třetím opakování platit jen pro personál. Právě ten je v době zákazu návštěv jediným potenciálním zdrojem nákazy.

Návštěvy vláda zakázala na začátku října. Asociace poskytovatelů sociálních služeb teď jedná o jeho zrušení. „U nás je běžné, že lidi pohladíme, dáme jim pusu. Ale fyzický kontakt s jejich blízkými jim to nenahradí,“ uvádí Frančík z domova Centrin.

„Budou nastaveny určité podmínky, za kterých by se návštěvy mohly uskutečňovat. Ale je to od dosažení rizikového stupně tři,“ říká hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle optimistických scénářů by se to mohlo stát v průběhu prosince.

Více jak 6 tisíc mrtvých

Počet lidí, kteří v Česku zemřeli v souvislosti s nemocí covid-19 od začátku epidemie, přesáhl 6000. Za sobotu zatím přibylo 43 úmrtí na 6005. V posledním týdnu denně přibývá zhruba mezi 140 a 200 oběťmi. Od začátku listopadu zemřelo přes 2200 lidí s koronavirem, dosavadní rekord 247 mrtvých je ze 3. listopadu.

Nejrozšířenější je nyní nákaza na Vysočině, čtyři z jejích pěti okresů jsou nyní nejvíce zasaženými v republice. Nejhorší situace je na Pelhřimovsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 787 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následují Havlíčkobrodsko, Žďársko a Jihlavsko. Naopak relativně nejlépe na tom je Praha-západ a Praha, kde bylo za uplynulý týden 210, respektive 220 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel.