„Jakmile bude kandidát, funkci předám,“ řekl Prymula. Po odchodu z resortu by měl být členem vládní expertní skupiny

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že je připraven z funkce odejít, jakmile bude vybrán nový kandidát. „Je potřeba v tuto chvíli nerezignovat a dotáhnout to do doby, kdy budeme mít nástupce. Nemůžeme nechat ministerstvo bez hlavy v době, která je krizová,“ prohlásil ministr. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak odpoledne uvedl, že Prymula se bude dále podílet na boji s epidemií jako člen vládní expertní skupiny.

Prymulu zachytil deník Blesk, jak v noci vychází bez roušky z uzavřené restaurace. Ty musí být kvůli šíření koronaviru mimo provoz, mohou mít do 20:00 otevřené jen výdejové okénko. Premiér Babiš v pátek vyzval Prymulu k rezignaci, ten ale záhy uvedl, že nic neporušil a sám rezignovat nehodlá. Předseda vlády pak navrhl Prymulovo odvolání.

„Přiznávám, že v tomto jsem nepochybně udělal chybu a omlouvám se za to,“ vrátil se ministr k nočnímu setkání. Nyní by už pozvání do uzavřené restaurace nepřijal.

Zda skutečně porušil některé z tehdy platných pravidel, by měl podle Prymuly posoudit někdo nezávislý. „Ale ta masmediální aktivita, to mi připadá poněkud podivné. Mediální útoky proti mně se v poslední době kupí. Jestli někomu nevyhovují opatření, je to lichá věc. Já se samozřejmě stáhnu, ale ta opatření se musí dodržovat,“ dodal.

O svém dalším působení měl odcházející ministr ještě jednat s premiérem. Na řešení pandemie se chce podílet na odborné úrovni, například zapojením do expertní skupiny. „Nevím, jestli jsem schopen jít do nějaké další vládní funkce. Můj názor je takový, že bych chtěl pomoci jako osoba nezávislá, jako expert,“ řekl Prymula v Otázkách.

Domluvu později odpoledne potvrdil i sám premiér Babiš: „Bude s námi spolupracovat jako expert-epidemiolog.“ Také ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pořadu Partie potvrdila, že premiér Prymulovi nabídl, že může zůstat v Radě vlády pro zdravotní rizika.

O obsazení postů ve VZP se prý na Vyšehradě nemluvilo

Další z účastníků vyšehradské schůzky, Jaroslav Faltýnek (ANO), rezignoval na post prvního místopředsedy hnutí, poslancem a šéfem poslaneckého klubu ale zatím zůstává. Prymula podotkl, že v tomto lze vidět jistý dvojí metr.

Schůzky se kromě Prymuly a Faltýnka účastnil také ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant. Faltýnek v pátek uvedl, že s Prymulou jednal o misi zahraničních lékařů v Česku. Prymula tvrdí, že jednali také o dalších případných opatřeních v boji proti koronaviru a pilotním projektu plošného testování, který se měl rozjet právě ve spolupráci s ostravskou fakultní nemocnicí.

Podle informací Otázek měl být na Vyšehradě také náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. V pondělí by přitom měla správní rada VZP rozhodovat o tom, kdo pojišťovnu povede po 30. listopadu a jako možní kandidáti jsou zvažováni právě David Šmehlík a stávající ředitel Zdeněk Kabátek. „Mohu říct, že když jsem tam dorazil, náměstek Šmehlík tam nebyl. Problematika VZP se neprobírala,“ tvrdí Prymula. Sám Šmehlík ČTK napsal, že se schůzky nezúčastnil. Uvedl, že v tu dobu byl doma s rodinou.

Zda budou třeba další opatření, ukážou čísla na začátku týdne

Vzhledem k aktuálnímu nedobrému vývoji epidemie je podle ministra nevyhnutelné prodloužení nouzového stavu, a to do konce listopadu. Podle nárůstu počtu infikovaných a podílu pozitivních testů v prvních dnech příštího týdne se bude podle Prymuly také rozhodovat o dalším zpřísňování opatření.

„Pokud nedojde k poklesu v úterý, je namístě zpřísnění opatření. Jinak bychom byli až do Vánoc ve zpřísněném režimu,“ uvedl. Rozhodující pro další vývoj bude míra dodržování pravidel. „Pokud vidíme, že se nic neděje, znamená to, že pravidla dodržována nejsou. Pokud by ale opatření zabrala, doba jednoho měsíce by měla být dostatečná, abychom se vrátili k méně přísným omezením,“ míní.

Nová opatření by mohla být ohlášena ve středu nebo ve čtvrtek. Zda by je vyhlašoval ještě Prymula, nebo už jeho nástupce v úřadu, je zatím nejisté. 

V souvislosti s hledáním nového ministra zdravotnictví se hovoří o brněnském hematologovi Janovi Blatném. Babiš v pátek předal prezidentovi Miloši Zemanovi životopis nového kandidáta, hlava státu by ho měla přijmout v úterý v Lánech a ve čtvrtek by mohlo následovat jmenování a uvedení do úřadu.