Pošta při roznášení roušek seniorům nedodržuje normy, zlobí se ústav pro kontrolu léčiv

Způsob, jakým Česká pošta rozesílá roušky a respirátory seniorům, nesplňuje podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv normy na distribuci zdravotnických prostředků. Státnímu podniku pohrozil ústav sankcí, pokud by do tří dnů nezajistil nápravu.

Lékový ústav kontroloval, jak pošta distribuuje roušky a respirátory, které mají podle rozhodnutí vlády dostat senioři. Konstatoval, že výrobky naplňují zákonnou definici zdravotnického prostředku, což znamená, že nesmí být distribuované při porušení originálního obalu nebo bez informací od výrobce. Pět roušek, které pošta posílala v obálce, však bylo z větších balení o padesáti kusech. U respirátoru zase chyběly informace v češtině a navíc nenesly správné označení CE značící, že výrobek splňuje evropské normy. Špatně označená podle ústavu je také norma EN 14385 stanovující požadavky na stacionární zdroje znečištění ovzduší.

Pošta dostala od ústavu tři pracovní dny na přijetí opatření, musí také na SÚKL zaslat harmonogram jejich realizace. Ústav uvedl, že tyto dílčí závěry vydal ještě před dokončením samotné kontroly. „Jedná se o standardní krok v situacích, kdy hrozí riziko z prodlení a negativní zdravotní následky uživatelů daných výrobků,“ píše se v tiskové zprávě.

„Zdůrazňuji, že výzva je určena České poště, nikoliv občanům, kteří zásilky obdrželi. Je to tedy nyní pošta, která musí konat a vymyslet způsob, jak odvrátit existenci faktického rizika možného ohrožení zdraví milionů uživatelů,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Česká pošta minulý týden roznesla téměř třem milionům lidí starších 60 let do schránek zásilky s rouškami a respirátorem. O rozdávání roušek starším lidem rozhodla vláda. Distribuce vyšla na zhruba 15 milionů korun.