Denní přírůstek nakažených koronavirem v Česku překonal tři tisíce, zavádí se další plošná opatření

V Česku pokračuje strmý nárůst potvrzených případů covidu-19, denní přírůstek ve čtvrtek poprvé překonal hranici tří tisíc. Kvůli zhoršující se situaci se od pátku zavádí další plošná opatření. Premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval obnovení činnosti Ústředního krizového štábu, zároveň nevyloučil, že by v Česku mohl být znovu nouzový stav.

Od pondělí bude platit povinnost nosit roušku při venkovních akcích, na kterých se sejde více jak 100 lidí. Platí to až na výjimky pro Prahu, Středočeský, Zlínský kraj a okres Cheb. Nařízení se týká akcí, jako jsou slavnosti, divadelní a filmová představení, sportovní a jiná shromáždění. Výjimku budou mít děti do dvou let, lidé s poruchou intelektu, herci, hudebníci, moderátoři a sportovci při tréninku či zápase.

Znovuobnovený krizový štáb

Od pondělí začne znovu fungovat Ústřední krizový štáb, uvedl premiér Andrej Babiš. Obnovením krizového štábu podle svých slov vyhověl volání krajů, ve vedení má znovu usednout vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Premiér zároveň nevyloučil možnost, že by v Česku mohl být znovu vyhlášen nouzový stav. Bylo by to v případě, kdy by ministerstvo zdravotnictví potřebovalo vyhlásit některé opatření, které nemá v kompetenci podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Poslankyně Olga Richterová (Piráti) v Událostech, komentářích ocenila obnovení krizového štábu s tím, že bez zapojení armády a policie se situace logisticky nedá zvládnout. „Věřte, že trend je hrozivý,“ varovala a vyzvala k propagaci aplikace e-rouška. Kritizovala vládu za pozdní reakci a špatnou komunikaci.

Poslanec David Kasal (ANO) kabinet hájil s tím, že není možné přesně očekávat takovýto nárůst a že vláda reaguje dostatečně. Zdravotní systém se podle něj na situaci dobře připravil.

Události, komentáře: Kasal a Richterová o koronaviru (zdroj: ČT24)

Rostou i počty hospitalizovaných, v Praze platí zákaz návštěv

Hygienici vyhlásili zákaz návštěv ve všech pražských zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Platí od pátečních 18 hodin. Zákaz by měl trvat měsíc, uvedli pražští hygienici.

Aktuálně je v Česku 20 289 nakažených, většina má lehký průběh nemoci. V nemocnicích je podle posledních dostupných dat ze středy 413 lidí s nákazou, v těžkém stavu je 91 z nich. Od úterý vzrostl počet hospitalizovaných pacientů o 25 a těžkých případů o deset.

Nemocnice podle ministerstva zdravotnictví zvládnou násobně víc pacientů s covidem-19 než nyní, a to i vážných případů. Přibývá rovněž lidí, kteří s covidem zemřeli. Obětí je celkem 489, během čtvrtka přibyla čtyři úmrtí.

Česko má v přepočtu na počet obyvatel desetkrát více případů koronaviru než Slovensko. V porovnání se státy Evropské unie je Česká republika v tomto přepočtu za 14 dní třetí, před námi je pouze Španělsko a Francie.

Události: Testování na koronavirus v ČR (zdroj: ČT24)

Více testů

Za jediný den testy prokázaly ve čtvrtek nákazu u 3 130 lidí, což je podobný údaj jako za celý měsíc březen. Počty nakažených výrazně rostly i minulý týden, kdy denní přírůstek poprvé překonal tisícovku. Od té doby s výjimkou neděle denně přibývalo více než tisíc potvrzených nákaz. Více se ale testovalo.

Nákaza se šíří rychleji než v okolních zemích. Absolutní čísla jsou v Česku vyšší než v lidnatějším Německu nebo Polsku. Stejné je to i při srovnání hodnot přepočtených na milion obyvatel. 

Laboratoře ve čtvrtek provedly rekordních 22 271 testů. Z nich bylo 14 procent pozitivních. Vyšší byl podíl jen 10. března, kdy ale bylo testů pouze 165.

V srpnu počet testů za den pouze jednou překročil 10 tisíc, kdežto minulý týden laboratoře od úterý do čtvrtka provedly každý den více než 15 tisíc testů, v pátek rekordních 19 tisíc. Ve středu zvládly 17 890 odběrů. Kapacita laboratoří je podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) 20 700 denně, cíl je 25 tisíc.

Prvním znakem zlepšení epidemické situace bude podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška zmenšení podílu nových případů na počet testů. Ve středu dosáhl podíl skoro 12 procent, o den dřív byl necelých deset procent a v pondělí přes šest, zatímco o víkendu se pohyboval také přes 11 procent.

V pátek dopoledne se ale v rámci testování vyskytly komplikace. Systém elektronických žádanek na vyšetření vzorku na covid-19 totiž zaznamenal výpadek. Problém se ale podle informací týmu Chytré karantény už podařilo vyřešit. Kvůli výpadku nemohli lékaři či hygienici žádanky vystavovat, odběry vzorků na odběrových místech ale fungovaly.

Nejhorší čísla má metropole

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří v Praze a v přilehlých středočeských okresech, ale také na Kroměřížsku, jižním Plzeňsku, Uherskohradišťsku či Chebsku. V Praze hygienici za posledních sedm dní potvrdili 191 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, následuje Kroměřížsko se 171 případy, víc než 150 nakažených na 100 tisíc obyvatel mají okresy Praha-východ, Praha-západ, Plzeň-jih a Uherské Hradiště.

Distanční výuka na pražských vysokých školách

Na vysokých školách v Praze bude příští týden zavedena distanční výuka. Praha bude mít na mapě regionů podle rizika nákazy novým koronavirem červenou barvu, uvedl to primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Twitteru. Na opatření se město podle Hřiba domluvilo s hygieniky. Kdy přesně bude zavedeno, neuvedl.

„V tuto chvíli se mi nepodařilo přesvědčit hygienu, že jsou tady důvody pro to, abychom převáděli na distanční výuku střední školy,“ řekl pražský primátor ve vysílání ČT24. Původně totiž uvedl, že bude dálková forma výuky zavedena i na středních školách v metropoli. „Hygiena si to chce nechat v záloze a případně to přehodnotit v příštích dnech,“ dodal primátor.

Praha spolu s hygieniky tento týden rozhodla o nošení roušek i při vyučování. Ministerstvo zdravotnictví je následně od pátku zavedlo pro celou zemi. V metropoli je nemocí covid-19 postiženo podle čtvrtečního vyjádření ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové 29 škol a pozitivních je dohromady na tři desítky dětí a učitelů.

Nová plošná opatření

Od 10. září platí v celém Česku kvůli zhoršující se epidemické situaci povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Kvůli rostoucím přírůstkům nakažených i hospitalizovaných stát zavádí od pátku další plošná opatření. Budou zakázané vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Žáci a učitelé musejí nosit roušky i ve třídách s výjimkou prvního stupně základních škol. V celé zemi zůstanou restaurace či bary mezi půlnocí a šestou hodinou ráno zavřeny.

Od pátku také začínají platit omezení při cestování z Česka na Slovensko. Turisté a další skupiny cestujících až na několik výjimek potřebují negativní výsledek testu na koronavirus, aby se vyhnuli karanténě a následnému testu na infekci.

Zpravodaj ČT Petr Obrovský o cestování na Slovensko (zdroj: ČT24)

Lidé by měli dodržovat základní hygienická pravidla, ministr Vojtěch je vyzval, aby se chovali ohleduplně a omezili co nejvíc účast na větších akcích. Nejčastějšími místy nákazy jsou podle ministerstva rodina a pracovní prostředí, rizikovou aktivitou je také návštěva společenských akcí, jako jsou rodinné oslavy a svatby. Více než pětina případů v poslední době pochází ze škol.