TÉMA

Třídy

Přibylo o polovinu více případů koronaviru než před týdnem. Omikron potká každého, tvrdí virolog

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 11 452 případů koronaviru, jde o více než padesátiprocentní nárůst oproti minulému týdnu. Na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní připadá 478 nově nakažených, vyšší byla týdenní incidence naposledy před Vánocemi. Dál se snížil počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, je nejnižší od konce října. S variantou omikron se potká každý, řekl virolog Evžen Bouřa. Hlavní zbraní proti covidu zůstane podle něj očkování. Farmaceutické firmy už také vyvíjí vakcínu zaměřenou na omikron, která by měla být účinnější než dnešní očkovací látky, připomněl Bouřa.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 18:34|

V okresech, kde je málo nakažených, by podle MeSES mohli žáci i zaměstnanci odložit roušky

V okresech, kde je covidem-19 nakaženo málo lidí a i další epidemické ukazatele jsou příznivé, by již nemusely být povinné roušky ve školách ani ve firmách a mohlo by skončit plošné testování. Ve svém stanovisku to doporučila Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Doporučila je však ponechat ve společných prostorech, kde se setkávají lidé z různých kolektivů. Hlas MeSES má ovšem nyní nižší váhu než v minulosti, kdy skupina fungovala jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví. To s ní v dubnu ukončilo spolupráci.
4. 6. 2021|

Denní přírůstek nakažených koronavirem v Česku překonal tři tisíce, zavádí se další plošná opatření

V Česku pokračuje strmý nárůst potvrzených případů covidu-19, denní přírůstek ve čtvrtek poprvé překonal hranici tří tisíc. Kvůli zhoršující se situaci se od pátku zavádí další plošná opatření. Premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval obnovení činnosti Ústředního krizového štábu, zároveň nevyloučil, že by v Česku mohl být znovu nouzový stav.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 22:41|
OVM

Plaga chce respirátory pro učitele z šesti nejvíce nakažených regionů, nesouhlasí s ošetřovným do 13 let

Vláda by měla podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) poskytnout respirátory každému učiteli v Praze a dalších pěti regionech nejvíce postižených koronavirem, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Každý z učitelů by měl podle ministra dostat minimálně deset respirátorů ze Správy státních hmotných rezerv. Plaga také uvedl, že nesouhlasí s navýšením věku u ošetřovného z 10 na 13 let.
13. 9. 2020|