Přibylo o polovinu více případů koronaviru než před týdnem. Omikron potká každého, tvrdí virolog

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 11 452 případů koronaviru, jde o více než padesátiprocentní nárůst oproti minulému týdnu. Na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní připadá 478 nově nakažených, vyšší byla týdenní incidence naposledy před Vánocemi. Dál se snížil počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, je nejnižší od konce října. S variantou omikron se potká každý, řekl virolog Evžen Bouřa. Hlavní zbraní proti covidu zůstane podle něj očkování. Farmaceutické firmy už také vyvíjí vakcínu zaměřenou na omikron, která by měla být účinnější než dnešní očkovací látky, připomněl Bouřa.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Počet prokázaných případů nákazy po pondělním poklesu v úterý a ve středu výrazně vzrostl. Takový vývoj epidemiologové čekali vzhledem k šíření koronavirové varianty omikron, která podle predikcí rychle vytlačí předchozí deltu. Podle řady vědeckých studií je omikron sice nakažlivější, oproti deltě je ale průběh onemocnění lehčí.

Ještě výraznější je nárůst počtu případů koronaviru, pokud se mezi ně započítají také reinfekce. Za středu jich podle datové tabulky ministerstva zdravotnictví bylo 1420, o týden dřív 631. Počet případů včetně reinfekcí se tak v mezitýdenním srovnání zvýšil o víc než 60 procent. Reinfekcí zřejmě přibývá proto, že omikron částečně umí obcházet imunitu získanou očkováním i dříve prodělanou nemocí. 

Na hodnotu 478 incidenční číslo vzrostlo z úterních 440, zvýšilo se ve všech krajích s výjimkou Libereckého. Nejvíce je epidemií zasažena nadále Praha, kde na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní připadá 937 nových případů nákazy. Nejméně se nyní koronavirus šíří na Vysočině, kde se incidence posunula vzhůru jen mírně na hodnotu 289.

V nemocnicích lidí s covidem-19 nadále ubývá. Středečních 2046 hospitalizovaných bylo o čtvrtinu méně než před týdnem, podobným tempem na 378 ubylo covidových pacientů ve vážném stavu, kterých je tak nejméně za víc než dva měsíce. Nejnovější čísla ale obvykle při aktualizacích v následujících dnech rostou.

Počty testů mírně vzrostly

Přes výrazný nárůst potvrzených případů bylo testů ve středu jen mírně víc než o týden dřív. Laboratoře jich provedly zhruba 78 tisíc, minulou středu asi 75 tisíc. Podíl prokázaných nákaz mezi testovanými v mezitýdenním srovnání roste.

Počet potvrzených případů koronaviru v Česku od začátku epidemie předloni v březnu přesáhl 2,56 milionu, s nákazou zemřelo 36 765 lidí.

Pro vakcínu proti covidu-19 si v Česku ve středu přišlo 82 917 lidí, z toho 72 257 dávek bylo posilujících pro lidi s dříve dokončeným očkováním. Vakcinaci má hotovou 6,72 milionu lidí, posilující dávku dostalo téměř 3,1 milionu z nich. Za víc než rok očkování proti covidu-19 v Česku zdravotníci rozdali téměř 16,27 milionu dávek. Pro dokončení očkování jsou u většiny vakcín potřebné dvě dávky.

Události: Testování žáků na školách na covid-19 (zdroj: ČT24)

Rostou i počty nakažených ve školách

Ve čtvrtek proběhlo poslední testování žáků a učitelů základních a středních škol v rámci dvoukolového režimu, od pondělí by se mělo testovat už jen jednou týdně. Nově by se měli testovat třeba i učitelé a učitelky v mateřských školách, ale i pedagogové vysokých, vyšších odborných nebo základních uměleckých škol.

Pro ně ale stejně jako pro všechny zaměstnance má platit, že testování bude probíhat dvakrát týdně. O nových opatřeních, včetně úpravy doby karantény, má vláda rozhodnout v pátek.

Povinné testování zaměstnanců na covid-19 dvakrát týdně se ale od příštího týdne bude v některých případech vztahovat i na žáky škol. Testovat se takto budou muset ve vyšších odborných školách při praxi na pracovišti. Naopak středoškoláci se i při praxi na pracovišti budou testovat jen jednou týdně. Vyplývá to z informací, které ministerstvo školství rozeslalo do škol. Ministerstvo zároveň upozornilo na povinnost nošení roušek a respirátorů ve třídách, než žáci usednou do lavic.  

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo počty pozitivně testovaných ve školách, u kterých byl covid-19 potvrzen PCR metodou. Za minulý čtvrtek byly výsledky podobné jako za minulé pondělí. Ověření antigenních testů metodou PCR potvrdilo minulý čtvrtek nákazu u 1187 žáků a 190 zaměstnanců škol. Předešlé pondělí to bylo 1236 žáků a 177 pracovníků škol.

Detailní rozbor ale podle ministerstva ukazuje, že nakažených ve středních a vyšších odborných školách přibylo a rostoucí trend epidemie covidu-19 naznačují také výsledky antigenního testování z tohoto pondělí. Pozitivní antigenní test mělo 4986 žáků a 499 učitelů, na výsledky ověřujících PCR testů se ale teprve čeká. Minulý týden potvrdila přesnější PCR metoda výsledky pozitivních antigenních testů v necelé polovině případů.

Ředitel 21. základní školy Plzeň Martin Prokop České televizi řekl, že ze skoro devíti set testů, které ve čtvrtek na jejich škole žáci nebo učitelé provedli, byl pozitivní pouze jediný. V pondělí žádný. Ředitel ale podle svých slov ve spolehlivost antigenních testů moc nevěří. „I když byli někteří žáci negativně antigenně testováni, tak následně, když je rodiče vzali na PCR, tak byli pozitivní,“ stěžuje si. 

Po dohodě ministrů školství a zdravotnictví budou mít i základní a střední školy od pondělí hrazené testy pro učitele a zaměstnance. Zatím je musely platit z peněz na učební pomůcky.

Omikron se možná vrátí na podzim

Variantě omikron se nikdo nevyhne a každý ji potká. Je možné, že omikron se na podzim vrátí, protože imunita, kterou lidé nyní získají, vydrží méně než rok. Uvedl to Evžen Bouřa, strukturní virolog z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (AV ČR).

Předpokládá, že nynější vlna covidu způsobená variantou omikron v Česku skončí na konci února, možná dříve. „Je třeba říct, že omikronu se nikdo z nás nevyhne, každý ten virus potká, a je lepší ho potkat očkovaný než neočkovaný,“ řekl Bouřa.

Stejně jako loni se pandemie v létě utlumí a na podzim se podle virologa vrátí. Na dotaz, zda se dá na podzim čekat jiná varianta koronaviru, Bouřa řekl, že se to nedá vyloučit. „Ale možná se jen znovu vrátí omikron, protože imunita, kterou získáme, vydrží pravděpodobně méně než rok, takže příští zimu budeme zase připraveni se znovu nakazit,“ konstatoval.

I nadále podle virologa zůstane hlavní zbraní proti covidu očkování. Ti, kteří se budou chtít nechat očkovat, se podle něj budou muset nechat přeočkovat před každou zimou podobně, jako se tomu děje u očkování proti chřipce. Vakcína na chřipku se každý rok mění, protože i samotný virus chřipky se neustále vyvíjí.

Bouřa připomněl, že firma Pfizer, která stojí za jednou z používaných vakcín, připravuje očkovací látku na variantu omikron. Ta by podle virologa měla být mnohem účinnější než nyní používané vakcíny. Na vakcíně přizpůsobené variantě omikron údajně pracuje také další výrobce, americká společnost Moderna. 

Lidé protestovali proti povinnému očkování

Před budovou ministerstva vnitra na pražské Letné ve čtvrtek odpoledne protestovali lidé proti povinnému očkování proti covidu-19. Akci pořádala organizace Pro Libertate, která požaduje, aby se s ní sešel ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Na protestu vystoupili i někteří příslušníci Integrovaného záchranného systému. Ministerstvo vnitra uvedlo, že je s organizací v písemném kontaktu a Rakušan je připraven s jejími zástupci vést dialog, je však nezbytné, aby splnila náležitosti stanovené zákoníkem práce a stala se oficiální odborovou organizací.

Velká část protestujících měla vesty, bundy či čepice s nápisem hasiči, další měli čepice s nápisem policie, nebo vesty, na nichž byla napsána zkratka IZS PČR. Řada demonstrujících se také představila jako příslušníci Integrovaného záchranného systému. Protestující většinou neměli roušky, policie je upozornila na to, že porušují protiepidemická opatření.

Vyhlášku o povinném očkování lidí starších 60 let a vybraných profesních skupin připravila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), má platit od března. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování minimálně pro seniory.