Měli bychom lépe spolupracovat v oblasti nových technologií, shodli se Petříček s Pompeem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přiletěl do Česka. V úterý měl program především v Plzni, kde si s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) připomněl 75. výročí konce druhé světové války a osvobození města vojáky USA. Na následujícím jednání pak probírali bezpečnostní témata, vztahy mezi Spojenými státy, Evropskou unií a Čínou. Důraz státníci kladli na rozvoj ekonomické spolupráce mezi zeměmi, a to například v oblasti nových technologií. Petříček také oznámil, že Česká republika nepočítá s podpisem nového memoranda se Spojenými státy týkajícího se výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech.

Mike Pompeo a Tomáš Petříček přijeli v úterý odpoledne do Plzně. Jejich první zastávkou bylo Muzeum generála Pattona v kulturním domě Peklo, dále si ministři u památníku Díky, Ameriko! připomenuli 75. výročí konce druhé světové války a osvobození města americkými vojáky. Během této příležitosti položili k památníku květinové věnce v barvách trikolory.

Události přihlížely dvě stovky Plzeňanů, kteří se v okolí sešli s americkými a českými vlaječkami. Před odjezdem na další bod programu si s některými z nich Pompeo přišel potřást rukou. Podle Petříčka je Pompeova návštěva důkazem pevného pouta mezi Spojenými státy a Českou republikou.

„Ať je to prostřednictvím tohoto památníku, nebo každoročního plzeňského festivalu Osvobození, nebo závazku vaší země vůči NATO, Američané vám děkují, naši čeští přátelé,“ řekl během krátkého proslovu americký ministr. Plzni a jejím obyvatelům také poděkoval za vybudování památníku a za každoroční připomínku amerických vojáků, kteří pomáhali na konci druhé světové války vybojovat svobodu.

Připomněl také, že před třiceti lety tehdejší americká velvyslankyně Shirley Templeová Blacková položila základní kámen památníku společně s prezidentem Václavem Havlem. Tehdy poprvé po desetiletích komunistické moci a sovětské nadvlády si mohli Plzeňané, Češi a Američané otevřeně připomenout společně vojenskou roli USA při osvobození města. Akce se zúčastnil také plzeňský primátor Martin Baxa (ODS), který v úvodu ministrovi poděkoval za návštěvu. 

Šéf americké diplomacie Pompeo s ministrem Petříčkem uctil památku amerických vojáků (zdroj: ČT24)

O bezpečnosti u piva

Později odpoledne se oba ministři v prostorách pivovaru Plzeňský Prazdroj sešli ke společnému jednání, při kterém řešili hlavně bezpečnost a mezinárodní vztahy. Podle Petříčka je důležité, aby Spojené státy i Evropa měly know-how třeba pro samostatný vývoj umělé inteligence a neexistoval jeden dominantní hráč určující pravidla, kterým by byla Čína. 

„Dotkli jsme se otázek nových technologií, role Číny při jejich vývoji i možných hrozeb, které s tím souvisí. Je to otázka třeba ochrany dat nebo nakládání s daty, což je předpoklad pro rozvoj umělé inteligence. Hovořili jsme o potřebě, aby na americké a evropské straně bylo know-how, jak technologie samostatně vyvíjet. Máme zájem na tom, aby existovala konkurence, aby v nových technologiích nebyl dominantní hráč, který by mohl určovat pravidla hry,“ uvedl Petříček.

Podle něj to platí obecně pro debatu o budoucnosti vztahů s Čínou. Musí být podle něj nastaveny recipročně a na základě rovných podmínek pro všechny. „Hovořili jsme třeba o tom, že dnes přes veškeré snahy z minulosti se nedaří zajistit podmínky pro evropské či americké firmy na čínském trhu takové, jaké mají čínské subjekty na evropském trhu, což je de facto téma, které se zde objevuje řadu let. Proto také očekáváme, že další jednání Evropské unie s Čínou by mělo přinést změnu,“ dodal ministr.

Bilaterální jednání ministrů se týkalo dalších bezpečnostních témat nebo potřeby více konzultovat vztahy s Čínou mezi Evropskou unií a USA, řekl Petříček. Co se týče ekonomické spolupráce Česka a Spojených států, vidí Petříček prostor v rozvoji spolupráce v již zmíněné oblasti umělé inteligence, ale také kybernetické bezpečnosti.

Po jednání Petříček také oznámil rozhodnutí České republiky nepodepsat nové memorandum se Spojenými státy týkající se výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech. Mohlo by dle ministra narušit notifikační proces u Evropské komise. Americká společnost Westinghouse je jedním z uchazečů o zakázku na stavbu nového bloku.

„Česká republika má již se Spojenými státy uzavřeny rámcové dohody o spolupráci v oblasti jaderné energetiky. Na to se dá navazovat, ať už v oblasti výzkumu, či jiného mírového způsobu využití jaderné energie,“ řekl Petříček. Případné nové memorandum by podle něj ale mohlo narušit schvalovací proces u Evropské komise. Ta bude plánovaný jaderný zdroj zkoumat a schvalovat především z hlediska možné nedovolené veřejné podpory od státu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přiletěl do Prahy (zdroj: ČT24)

Letadlo s americkým ministrem na ruzyňském letišti přistálo krátce po osmé hodině. Pompea na letištní ploše přivítala ředitelka protokolu ministerstva zahraničí Markéta Šarbochová či americký velvyslanec v Praze Stephen King.

Po příletu měl ministr podle neoficiálních informací naplánovaný odpočinek. Z letiště ho společně s jeho spolupracovníky odvezla za doprovodu policejních motocyklů a vozidel automobilová kolona. Členové početné delegace měli při výstupu z letadla roušky, Pompeo s manželkou vystoupili bez nich.  

Babiš chce mluvit o obchodu či remdesiviru

Ve středu se Pompeo v Kramářově vile sejde samostatně s Babišem. Český premiér považuje za prioritu jednání podporu obchodu. „Spojené státy jsou pro nás nejdůležitější trh mimo Evropskou unii z hlediska vývozu i dovozu,“ řekl Babiš. Vyjádřil lítost nad tím, že se v minulosti nepodařilo dotáhnout do konce dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Od Pompea by chtěl mimo jiné slyšet, proč se nedaří pokrok v jednání o liberalizaci obchodních vztahů obou velkých ekonomických bloků.

Další téma debaty by podle českého premiéra měla být spolupráce v boji s pandemií koronaviru. Babiš v této souvislosti zmínil, že chce mluvit například o omezeních, která platí pro využívání léku remdesivir, který se vyrábí v USA a pomáhá pacientům s těžkým průběhem nemoci.

Nadnesení otázky stavby nových jaderných bloků v Česku očekává Babiš spíš z americké strany. „Co se týká jádra, já chápu, že Spojené státy by rády měly nějakou preferenční pozici, ale tam je potřeba, aby ta soutěž byla transparentní, byla objektivní,“ tvrdí předseda vlády. Americká společnost Westinghouse je jedním z uchazečů o zakázku na stavbu nového bloku v Dukovanech.

„Je možné, že se otevře diskuse nad projektem třech moří, což se opět týká jak dopravy, tak energetiky. A není vyloučeno, že se bude třeba diskutovat 5G,“ doplňuje svůj odhad obsahu schůzky vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Po setkání v Kramářově vile Pompeo s Babišem společně zamíří na Pražský hrad, kde je čeká jednání s prezidentem. Americká diplomacie avizovala, že setkání bude spíš zdvořilostního rázu.

Pompea čeká diskuze se senátory

Ve středu americký ministr také navštíví Senát, kde se sejde s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) a následně přednese projev před plénem horní komory parlamentu. Po projevu je v plánu debata se senátory, kterou bude moderovat šéf zahraničního výboru horní komory Pavel Fischer.

„Chtěl bych vědět, jaký je jeho strategický odhad pro euroatlantický prostor. Výzvy pro bezpečnostní prostředí k nám přichází ze všech stran. Zajímalo by mě, jaký vývoj odhaduje,“ předeslal v ČT téma diskuze Fischer. Už dříve prohlásil, že Pompeovo vystoupení vnímá jako ocenění za postoje Senátu v některých otázkách zahraniční politiky. Horní komora přijala rezoluce kritické k některým krokům Ruska a Číny.

Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) by podle Fischera chtěl řešit problematiku aplikace TikTok. Americký prezident Donald Trump minulý týden vydal příkaz, kterým Američanům zakázal blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, které vlastní platformy TikTok a WeChat.

Podle Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by senátoři mohli Pompeovi klást i ne zcela příjemné otázky. Zmínil například různý přístup americké administrativy k vlivovým zásahům Ruska a Číny nebo přístup USA k mezinárodním institucím, jako jsou OSN či WHO. Debatovat by podle něj bylo možné též o stažení zhruba 12 tisíc amerických vojáků z Německa. Trump stažení části vojáků zdůvodňuje nedostatečnými výdaji Berlína na obranu.

Vystoupení amerických ministrů zahraničí či jiných členů vlády v českém parlamentu nejsou obvyklá. K poslancům a senátorům, ale i členům vlády, diplomatům či zástupcům armády a církve promluvila například v roce 1997 ve Smetanově síni pražského Obecního domu tehdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Ve svém projevu mimo jiné obhajovala rozšíření NATO.

Z vrcholných amerických politiků naposledy v Senátu vystoupil v roce 2018 tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Při tehdejší návštěvě Česka promluvil i před poslanci. Nyní zasedá pouze horní komora českého parlamentu, sněmovna má prázdniny.

S technologickými firmami o 5G nebo energetice

Ve středu se Pompeo sejde také se zástupci amerických a českých technologických firem. Podle americké diplomacie chce Pompeo s politiky v Česku jednat i o bezpečnosti sítí 5G, u nichž se Spojené státy obávají možného zneužití ze strany čínských dodavatelů technologií. Měl by hovořit také o energetické závislosti střední Evropy na Rusku, o spolupráci v jaderné energetice nebo o obraně proti vlivu Ruska a Číny. Debata by se měla týkat i spolupráce při prosazování demokracie a lidských práv.

Vzhledem k tématu jaderné energetiky se objevily spekulace, že Pompeo bude v Česku lobbovat za společnost Westinghouse, která má zájem o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Hlavní ekonom Natland Petr Bartoň k tomu řekl, že obvykle se podobné vyjednávání vede spíš na úrovni ambasád než ministrů.

„Osobní intervence amerického ministra zahraničí však není porušením tohoto pravidla. Je spíše veřejným přiznáním, že jadernou energetiku v ČR, na rozdíl od jiných zemí, nedělají soukromé firmy, nýbrž stát,“ podotkl Bartoň.

Policie po dobu Pompeovy návštěvy neočekává zpřísněná bezpečnostní opatření, lidé v Praze a v Plzni ale musí počítat s možností krátkodobého uzavření některých křižovatek při průjezdu delegace.

Česko je první zastávkou na Pompeově cestě po střední Evropě. Ve čtvrtek ráno bude americký ministr pokračovat do Slovinska, následně navštíví také Rakousko a Polsko.