Zprávy o smrti NATO jsou nesmírně přehnané, Západ vyhrává, soudí Pompeo

UDÁLOSTI: V Mnichově jednala bezpečnostní konference. USA hájily NATO (zdroj: ČT24)

Zprávy o smrti Severoatlantické aliance (NATO) jsou nesmírně přehnané, prohlásil v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Západ podle něj vítězí, a dělá tak společně. Ve svém projevu se šéf americké diplomacie také důrazně vymezil proti tvrzení německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, že se Spojené státy za administrativy Donalda Trumpa zříkají myšlenky mezinárodního společenství.

„Západ vítězí a dělá to společně,“ opakoval během svého projevu Pompeo několikrát. „Svoboda a demokracie vítězí,“ vyjádřil také své přesvědčení politik, kterého podle jeho slov překvapují opakovaná prohlášení západních představitelů zpochybňující americké mezinárodní angažmá.

Naposledy tak při zahájení mnichovské konference učinil Steinmeier, podle něhož USA za Trumpa prosazují názor, že každý má své zájmy stavět nad zájmy všech ostatních.

„Jsem rád, že mohu oznámit, že zprávy o smrti NATO jsou nesmírně přehnané,“ uvedl v narážce na slova amerického spisovatele Marka Twaina, který kdysi prohlásil, že zprávy o jeho smrti nesmírně přeháněly. Svobodný Západ má podle šéfa americké diplomacie daleko světlejší budoucnost než jeho neliberální alternativy.

A Pompeo také vyjmenoval řadu mezinárodních iniciativ, do nichž jsou USA zapojeny, ať už je to vojenská podpora členských zemí NATO na východě Evropy, podpora Ukrajiny nebo prosazování společných sankcí proti severokorejskému režimu a další. „Je to Amerika, která odmítá mezinárodní společenství?“ zeptal se. „Nenechte se mýlit,“ poznamenal. 

Na bezpečnostní konferenci také oznámil další podporu, a to směrem k nezávislosti východní Evropy na ruském plynu – zemím střední a východní Evropy sdruženým v iniciativě Trojmoří pošlou Spojené státy miliardu dolarů (23 miliard korun). Touto investicí chtějí podle Pompea podpořit soukromé podnikání v energetickém sektoru.

Spojené státy totiž dlouhodobě kritizují dokončovaný plynovod Nord Stream 2, který bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa, a obejde tak země střední a východní Evropy. Washington se obává přílišné závislosti Evropy na ruském plynu. Podle Moskvy jsou však Spojené státy motivovány vlastními ekonomickými zájmy a snaží se zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu (LNG) z USA. Česká republika bude k plynovodu Nord Stream 2 připojena plynovodem Eugal.

Iniciativa Trojmoří sdružuje dvanáct zemí střední a východní Evropy mezi Jaderským, Černým a Baltským mořem. Vznikla v roce 2016 s cílem zajistit politickou podporu významným přeshraničním projektům v energetice, dopravě nebo digitální komunikaci, a zlepšit tak dopravní spojení, posílit energetickou bezpečnost a hospodářsky posílit východní část Evropské unie.

Pompeo označil Huawei za trojského koně čínských zpravodajců. Čína kritiku odmítá

Pompeo ve svém vystoupení kritizoval Rusko, Čínu a Írán. V prvním případě konkrétně okupaci Krymu, obsazení části Ukrajiny a také ruskou dezinformační kampaň, ve druhém označil telekomunikační firmu Huawei za trojského koně čínských zpravodajců.

Před touto společností, která se v některých evropských zemích bude podílet na výstavbě sítě páté generace (5G), v sobotu varoval i americký ministr obrany Mark Esper. Evropa podle něj za USA poněkud zaostává ve schopnosti rozeznat, jaké nebezpečí představuje Huawei, kterou Washington viní z možné špionáže pro Peking.

„Pokud nerozeznáme nebezpečí a něco s tím neuděláme, mohlo by to mít nakonec dopad také na NATO,“ je přesvědčen Esper.

Není podle něj možné, aby si členské země aliance přestaly vyměňovat informace, protože se budou bát, že k jejich důvěrné komunikaci mají přístup čínské tajné služby.

Čínský ministr zahraničí Wang I v sobotu v Mnichově kritiku odmítl jako kampaň, která má jeho zemi pošpinit. „Obecně se dá říct, že všechna obvinění proti Číně jsou lži,“ uvedl.

Washington se podle něj i těmito tvrzeními snaží bránit rychlému rozvoji Číny, který je přitom „nevyhnutelným trendem“ a „odrazem směru lidského pokroku“. Wang věří, že pokud jde o Huawei, budou se evropské země rozhodovat na základě faktů.

Stoltenberg: NATO neodchází z Afghánistánu, chystá se na změny

Na bezpečnostní konferenci zaznělo také to, že Severoatlantická aliance neodchází z Afghánistánu. NATO má v Afghánistánu kolem 16 tisíc vojáků, kteří se podílejí na výcviku tamních sil.

„Neopouštíme Afghánistán, ale jsme připraveni přizpůsobit počet našich jednotek, když Taliban projeví ochotu omezit násilí a učinit skutečné kompromisy,“ uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož by to mohl být začátek cesty k míru v zemi. „Cílem není zůstat tam co nejdéle, ale vyslat jasný vzkaz Talibanu, že nevyhrají v boji,“ podotkl také.

Se stahováním jednotek z Afghánistánu v případě funkční dohody s Talibanem počítají i USA, které se v pátek s radikálním hnutím dohodly na týdenním klidu zbraní. „Americké jednotky tam zůstanou, dokud to bude nutné na podporu našich afghánských spojenců,“ zdůraznil v Mnichově ministr obrany USA Mark Esper. Odchod amerických vojáků, kterých je v zemi na 13 tisíc, bude podle něj záviset zejména na vyjednaných podmínkách.

Případný postupný odchod z Afghánistánu musí být podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka koordinovaný. „V případě našeho působení v Afghánistánu, tak i z těch rozhovorů s americkou stranou vyplývá, že společně jsme šli pomoci stabilizovat Afghánistán a společně bychom měli odcházet,“ řekl v sobotu k aktuálním diskuzím Petříček.

„Spojené státy nás průběžně informují o jednání s Tálibánem,“ poznamenal také s tím, že zatím čeští vojáci v zemi zůstávají a další postup musí být koordinovaný v rámci NATO. „Naším cílem je předejít tomu, aby se situace v Afghánistánu výrazně zhoršila, potažmo, aby se třeba ta situace vrátila, než jsme začali v této zemi působit, ať už se to týká například ženských práv, vzdělání a dalších oblastí,“ poznamenal.

Ve svém sobotním projevu šéf NATO také vyzdvihl důležitost transatlantické vazby. „Evropa a Severní Amerika jsou nepostradatelní spojenci,“ zdůraznil Stoltenberg. Žádná ze stran by podle něj neměla zveličovat rozdílné názory a zapomínat přitom na to, co je spojuje.