USA se s Talibanem dohodly na klidu zbraní, píší agentury

Spojené státy se dohodly s afghánským radikálním hnutím Taliban na týdenním klidu zbraní, po kterém budou následovat celoafghánské mírové rozhovory. Informovaly o tom agentury AP a Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele. Přesný termín, kdy začne klid zbraní platit, oznámen nebyl. Zmíněný činitel ale uvedl, že to bude velmi brzy a že dohoda může otevřít cestu ke stažení amerických vojáků ze země.

Americký představitel označil ujednání za dohodu o „snížení násilí“. Dodal, že je velmi konkrétní, protože přímo zmiňuje nastražené výbušniny, sebevražedné útočníky či raketové útoky. Ujednání zahrnuje celou zemi včetně afghánských ozbrojených sil.

Agentura AP poznamenala, že informace o dohodě dostali novináři poté, co se v pátek na okraj mnichovské bezpečnostní konference sešli americký ministr zahraničí Mike Pompeo a šéf Pentagonu Mark Esper s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním.

Dosažení dohody by mohlo být prvním krokem ke stažení asi 13 tisíc amerických vojáků a tisíců příslušníků jednotek dalších zemí NATO. Stalo by se tak 18 let po invazi koaličních vojsk, kterou vyvolaly teroristické útoky z 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu.